Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: Ρεσιτάλ υποκρισίας και κυνήγι μαγισσών με αφορμή το δρώμενο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του τομεάρχη Παιδεία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α΄ Αθήνας, Ν. Φίλη, στο ρ/σ Real FM:

Για το δρώμενο στην παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια

Έχουμε να κάνουμε με ρεσιτάλ υποκρισίας και κυνήγι μαγισσών. Δεν είναι δυνατό με αφορμή το περιστατικό στο περιθώριο μιας παρέλασης, να ξεσηκώνεται αυτό το κύμα πατριδοκάπηλης εκδίκησης. Τι λέει το κείμενο αυτών των κοριτσιών; Ότι ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία δεν μπορεί να μπει σε καλούπια, είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει! Αυτό είναι το νόημα της παρέμβασης. Τα κορίτσια μάλιστα, δεν την παρεμπόδισαν, δεν τη διέλυσαν. Μια περφόρμανς έκαναν, στο άκρο της. Πολλές φορές οι παρελάσεις έχουν αλλάξει χαρακτήρα. Έχουν μετατραπεί σε διαδηλώσεις. για παράδειγμα. Αντίθετα, μου κάνει βαθιά εντύπωση το γεγονός ότι δεν ακούω σχόλια για τη δήλωση βουλευτή της ΝΔ να μη συμμετέχουν οι Ρομά στις παρελάσεις, επειδή δεν έχουν βάρος στην εθνική συνείδηση. Ξεχνάει βέβαια ο κύριος αυτός, τα ναζιστικά κρεματόρια στα οποία βρήκαν φρικτό θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά. Όπως επίσης δεν ακούω κανένα σχόλιο για το ότι μαθητές παρέλασαν με στολές του Ολυμπιακού σε δήμο του Πειραιά. Ή ότι παρέλασαν νέα παιδιά σε πόλη της Μακεδονίας, φωνάζοντας «Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς». Υπάρχει θέμα με την παρέλαση. Είναι κατάλοιπο άλλων εποχών. Η κατάργησή τους όμως -και είμαι υπέρ της κατάργησης- δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τα πάνω, με διοικητικά μέτρα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και τους γονείς, επειδή δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στη διαμόρφωση του πατριωτισμού των παιδιών.

Για την Επιτροπή για Παπαγγελόπουλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο στόχους. Πρώτον, να υπάρξει διερεύνηση του σκανδάλου της Νοβάρτις, που κόστισε δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό και ήταν μια από τις αιτίες της κρίσης και των μνημονίων. Δεύτερον, οποιαδήποτε διερεύνηση να γίνει με τρόπο θεσμικό. Είτε το διερευνά η Δικαιοσύνη είτε η Βουλή. Από την κυβερνητική πλειοψηφία όμως υπάρχει προσπάθεια να μη συζητάμε για το σκάνδαλο της Νοβάρτις αλλά για τις ενέργειες Παπαγγελόπουλου. Ως αντιπερισπασμός ακούγεται αυτό. Να το κάνουμε και αυτό. Καμία αντίρρηση. Για όλα θα συζητήσουμε. Και θα δείξουμε ότι ακριβώς τα περί «σκευωρίας» (όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση) αποτελούν αντιπερισπασμό. Με θεσμική υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα και θα περιμένουμε για τις τελικές αποφάσεις μας τις απαντήσεις του προέδρου της Βουλής, στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητεί να υπάρξει αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης. Αντίθετα η ΝΔ επικαλείται μια παλιότερη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, για περίπτωση με άλλα χαρακτηριστικά (δεν έχουμε τώρα μάρτυρες που έχουν καταθέσει), αντί να ζητούν νέα γνωμοδότηση. Πολιτικά, πού καταλήγουμε; στο να παίρνει απόφαση η πλειοψηφία ποιοι βουλευτές θα εκπροσωπήσουν στην Επιτροπή τα κόμματα της μειοψηφίας. Και μιλάμε για προανακριτική Επιτροπή, όχι μια απλή εξεταστική. Πόσο σοβαρή θα είναι με αυτό τον τρόπο η διερεύνηση;

Για το προσφυγικό

Αποδεικνύεται ότι δεν είναι θέμα «ανοιχτών» και «αφύλακτων» συνόρων όπως έλεγε όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα σύνθετο γεωπολιτικό πρόβλημα, που δεν λύνεται εύκολα, η δε λύση του δεν αφορά μόνο την Ελλάδα -αφορά όλη την Ευρώπη. Ούτε μπορεί να λυθεί με μεθόδους βίαιων απωθήσεων, όπως σε κάποιες περιπτώσεις συνέβη σε άλλες χώρες, αλλά και στο Αιγαίο επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά, για περιστατικά για τα οποία έχουμε καταδικαστικές δηλώσεις από θεσμούς. Όταν μίλησε στον ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε -σχηματικά το λέω- με γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες. Όταν μιλάει στο εσωτερικό όμως ακολουθεί τη γραμμή του κοινού του, γραμμή ΝΔ – Ακροδεξιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά μια κοινότητα πολιτών -στα Βρασνά- διαμαρτυρήθηκε για την υποδοχή προσφύγων και επέβαλε την απομάκρυνσή τους. Πρώτη φορά κάνει πίσω η πολιτεία σε τέτοιου είδους απαιτήσεις. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα το προσφυγικό, και τέτοια περιστατικά μας υποχρεώνουν να κοιταχτούμε στον καθρέπτη ως κοινωνία. Να θυμίσουμε ότι το 2015 η Ελλάδα υποδέχτηκε 850.000 πρόσφυγες που χτύπησαν την πόρτα μας και κατόρθωσε, σε περίοδο κρίσης, να διαχειριστεί την κατάσταση. Και τους 60.000 που έμειναν στην Ελλάδα, κατόρθωσε να τους φιλοξενήσει. Τώρα, έχουν περάσει στη διάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκης 35.000. Δεν συγκρίνονται οι δύο εποχές.

Πηγή: Left