Macro

Νίκος Φίλης: O φράκτης «κοιτάει» εσωτερικά

Δεν γελιέται κανείς. H επικοινωνιακή επικέντρωση στο φράκτη στον Έβρο είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να πάει στις εκλογές πουλώντας φόβο: με τρομοκρατικές οργανώσεις που θα «αιματοκυλούσαν» την Αθήνα, τρικάκια έξω από σπίτια πολιτικών που βαπτίζονται… «καταδρομικές επιθέσεις» (δεν αποτελούν καν αδίκημα!) και «ανεξέλεγκτες ορδές προσφύγων» που δήθεν επιστρέφουν μόλις αλλάξει η κυβέρνηση!

Τα πραγματικά στοιχεία:
✦ Το Ευρωκοινοβούλιο με ψηφοφορία του -και όχι… ο Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ- απέρριψε τη χρηματοδότηση φρακτών στα εξωτερικά σύνορα με πόρους της ΕΕ. Μαζί, την καταψήφισε (απορρίπτοντας τους φράκτες) και το ΕΛΚ, το ευρωπαϊκό κόμμα δηλαδή στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ. Θα το καταγγείλει κι αυτό ο κ. Μητσοτάκης;
✦ Στον Έβρο και το Αιγαίο η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το οποίο δεν προβλέπει, φυσικά, ανοιχτά σύνορα. Προβλέπει όμως τη δυνατότητα του πρόσφυγα να καταθέσει αίτημα για πολιτικό άσυλο και αυτό να εξεταστεί και να κριθεί σε ατομική βάση. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, όταν απωθείται βίαια ο πρόσφυγας.
✦ Για την εγκληματική απώθηση των προσφύγων στο Φαρμακονήσι, το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, τον πνιγμό έντεκα από αυτούς και την εξευτελιστική μεταχείριση κατόπιν των διασωθέντων, η χώρα μας καταδικάστηκε όχι από τον… ΣΥΡΙΖΑ, ξένες εφημερίδες ή τις ΜΚΟ, αλλά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οφείλει μάλιστα να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Αλήθεια, έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή του; Θα ξεκινήσει νέα έρευνα για καταλογισμό ευθυνών στους δράστες, έχοντας κλείσει βιαστικά την πρώτη;
✦ Πάντα ο γονιός, μαύρος ή λευκός, χριστιανός, μουσουλμάνος, άθεος, θα προσπαθεί να σώσει τα παιδιά του από πόλεμο, ακραία φτώχεια, δικτατορίες και καταπίεση. Αυτό δεν το σταματά κανένα μέτρο και κανένα «απαγορεύεται». Αντί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εύπορη Δύση να χτίζουν φράκτες, ας εργαστούν ενεργητικά, με πολιτικές και χρήματα, να κάνουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων καλύτερη στις χώρες τους.
✦ Για κάθε δίοδο που κλείνει, οι πρόσφυγες θα αναζητούν άλλη, πιο μακρά, πιο επικίνδυνη, πιο ακριβή. Αυτό να το θυμούνται τα ΜΜΕ όταν χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάθε φορά που ένα σαπιοκάραβο βουλιάζει στη Μεσόγειο και ξεβράζονται πτώματα (και παιδιών) στις ακτές.
✦ Το μεταναστευτικό κύμα, όποτε φουντώνει, δεν μπορεί καμία ευρωπαϊκή χώρα να το αντιμετωπίσει μόνη της. Μόνο η Ευρώπη συλλογικά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέσουμε, αυτό δεν κάνει και δεν ζήτησε ποτέ, ούτε μια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χρειάζεται νέα μεταναστευτική πολιτική στην Ένωση, με αναλογική κατανομή των βαρών. Με νομιμότητα, ανθρωπισμό, αποτελεσματικότητα.
✦ Το 2015-2016, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άνοιξε κανένα σύνορο «ανεξέλεγκτα». Οι πρόσφυγες, Σύροι κατά κύριο λόγο, έφυγαν μετά από συμφωνία με την Ε.Ε. και κυρίως τη Γερμανία. Περνώντας από την Ελλάδα, με ασφάλεια, καταγράφηκαν μέχρι ενός και δεν προκάλεσαν κανένα πρόβλημα στη χώρα. Όσοι (πολύ λίγοι) έμειναν, ενσωματώθηκαν και η τότε κυβέρνηση φρόντισε τα παιδιά τους να πάνε σχολείο, παρά τις αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής και δημάρχων της ΝΔ.
✦ Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η κατάσταση στα προσωρινά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να είναι καλύτερη και σε αυτό έχουμε αναλάβει την ευθύνη.
Τέλος,

✦ Ασφαλώς είναι καθήκον μας η υπεράσπιση των συνόρων, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και βέβαια της Δημοκρατίας. Δεν είναι σε θέση ΚΑΝΕΙΣ στη σημερινή Νέα Δημοκρατία και στα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, να δώσει ως προς αυτό μαθήματα στην Αριστερά. Έχει χύσει αίμα η Αριστερά, κάθε φορά που χρειάστηκε. Να σιωπούν, αντί να ασεβούν με αυτά που ψελλίζουν ή κραυγάζουν, προσπαθώντας να σπείρουν στην ελληνική κοινωνία φόβο, για να αλιεύσουν ψήφους.

Νίκος Φίλης

Ανάρτησή του στο Facebook