Βίντεο

Νίκος Φίλης: Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μπαλαντέρ της εξουσίας

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Φίλης το πρωί στο ΟΡΕΝ και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Γιάννη Κολοκυθά και Μανόλη Αναγνωστάκη, μίλησε για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ένα λαϊκιστικό κεντρώο κόμμα, που θα επιδιώκει, με το μικρό μέγεθός του, να γίνει μπαλαντέρ εξουσίας συμπράττοντας πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο κυβερνητικό πόλο.

Χτες είχε προηγηθεί η συνέντευξη Κασσελάκη στην ΕΡΤ, όπου ξεδίπλωνε το σχέδιό του για ένα νέο, προσωπικό κόμμα, επιβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε αποτελεί πλέον παρελθόν. Αυτή η εξέλιξη, εντάσσεται στη σοβούσα πολιτική κρίση, που εμφανές στοιχείο της είναι το γεγονός ότι ένας στους δύο πολίτες δεν ψηφίζει, δηλ. δεν εμπιστεύεται κανένα πολιτικό κόμμα.

Το μοντέλο Κασελάκη είναι πιθανό να επεκταθεί και στους άλλους πολιτικούς χώρους. Όταν πρωτοεμφανίστηκε, ως επίδοξος υποψήφιος πρόεδρος, είχα πει ότι ο Κασσελάκης αναπαράγει το ύφος Τραμπ και Πέπε Γκρίλο. Μετά το συνέδριο, με διαπιστωμένο πλέον τον εκφυλισμό, πολλοί -ανάμεσά τους και αρκετοί που με είχαν επικρίνει τότε- συμφωνούν με αυτή τη διαπίστωση.

Η εικόνα, να αξιώνει να τον χειροκροτούν όρθιο οι σύνεδροι και να στιγματίζει όσους στις πρώτες σειρές δεν τον χειροκροτούν, η εικόνα ο πρ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ να πετάγεται όρθιος και να χειροκροτεί, υπακούοντας στις διαταγές του αρχηγού, είναι μόνο μερικά στιγμιότυπα του τραμπικού αρχετύπου.

Η σπορά των εκφυλιστικών φαινομένων, που παρακολουθήσαμε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, προϋπήρξε του Κασσελάκη. Η επιλογή Τσίπρα για την εκλογή αρχηγού «αδιαμεσολάβητα» από ένα σύνολο που συγκροτείται τυχαία την ίδια μέρα των εσωκομματικών εκλογών, διέλυσε ό,τι είχε απομείνει από τη λειτουργία κόμματος, κατήργησε τη λογοδοσία και εγκαθίδρυσε τον αρχηγισμό, επιτρέποντας στον Κασσελάκη να εδραιωθεί, με τη θλιβερή εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

Στη συνέντευξή μου, αναφέρθηκα επίσης στην αυριανή απεργία (Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου) με κύριο αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην κουκουλωθεί το έγκλημα στα Τέμπη, καθώς και οικονομικές διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.