Βίντεο

Μερόπη Τζούφη: «Η κυβέρνηση απειλεί ανοιχτά τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας»

Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όπως τόνισα στην εισήγηση μου, πρόκειται για νομοσχέδιο που απειλεί ανοιχτά το δημόσιο πανεπιστήμιο και απαξιώνει την προοπτική χιλιάδων καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών και αποφοίτων. Που ποδοπατά το Σύνταγμα, το οποίο αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται η παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από ιδιώτες. Η κυβέρνηση παραβιάζει, και το ξέρει, το συνταγματικό πλαίσιο. Γι’ αυτό και πρέπει να αποσυρθεί.

Η κυβέρνηση μιλά για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Είναι ψέμα. Το σχέδιο νόμου περιγράφει ιδρύματα / εταιρείες με σκοπό το κέρδος, με περιορισμένα γνωστικά αντικείμενα και ακριβά δίδακτρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ψέμα είναι και ο ισχυρισμός πως θα ανοίξουν παραρτήματα τα εμβληματικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό που φωτογραφίζουν τα επιμέρους άρθρα είναι η μετατροπή των ιδιωτικών κολεγίων σε πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ πρόκειται να νομοθετήσει να σπουδάζει κανείς Ιατρική με 10.000 μόρια και 10.000 ευρώ το χρόνο, καταργώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και επιβάλλοντας ένα πλήρως ταξικό μοντέλο σπουδών. Ακόμα, το νομοσχέδιο έρχεται να σφραγίσει την από-ανάπτυξη των περιφερειακών ΑΕΙ, με μείωση των εισακτέων και πολλαπλά προβλήματα βιωσιμότητας των Τμημάτων στην περιφέρεια.

Το εκτρωματικό αυτό νομοσχέδιο προέκυψε από την ιδεολογική μυωπία, το μίσος της κυβέρνησης απέναντι στο δημοκρατικό πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης και την ευκαιρία για μπίζνες. Γι’ αυτό και απορρίπτεται από σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η Νέα Αριστερά συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα για δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.