“Η Αθήνα είναι μία πόλη που έχει πολύ βαθιές πληγές από την κρίση», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Γι’ αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, «δεν μπορείς να ξεφύγεις εντελώς και από κάποια κεντρικά πολιτικά ερωτήματα που υπάρχουν”.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, τον Άγγελο Τσέκερη και τον Νίκο Σβέρκο.
Αναφερόμενος στο αποτύπωμα που άφησε η οικονομική κρίση στους δρόμους αλλά και τους ανθρώπους της Αθήνας ο Ν.Ηλιόπουλος εξήγησε ότι «η Αθήνα είναι μία πόλη που έχει πολύ βαθιές πληγές από την κρίση». «Οι περιοχές γύρω από την πλατεία Αττικής, τον Άγιο Παντελεήμονα, την Βικτώρια, είναι περιοχές που βλέπεις τις πληγές της κρίσης» είπε, προσθέτοντας ότι για αυτόν τον λόγο «δεν μπορείς να ξεφύγεις εντελώς και από κάποια κεντρικά πολιτικά ερωτήματα που υπάρχουν. Δηλαδή πολιτικές πρωτοβουλίες που γίνονται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση, ποιός βοηθάει ποιόν. Γιατί ο κ. Μπακογιάννης δεν το έχει κρύψει, άνθρωπος της Νέας Δημοκρατίας είναι, δηλαδή υπερασπίζεται π.χ. στη δημόσια διοίκηση το πέντε προς έναν. Φανταστείτε τι σημαίνει για τον δήμο της Αθήνας να επιστρέψουμε στο πέντε παίρνουν σύνταξη ένας προσλαμβάνεται στις υπηρεσίες του δήμου σε έναν δήμο που ήδη καταρρέει».
Για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε την συνάντηση τριών παραγόντων που έχουν διαμορφώσει την σημερινή κατάσταση: η δράση οργανωμένων εγκληματικών συμφερόντων, η εγκατάλειψη από τον Δήμο και τα παιχνίδια real estate.
Για τα οργανωμένα εγκληματικά συμφέροντα στα Εξάρχεια, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να κάνει την δουλειά της και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακεί η δημοτική αστυνομία στη συγκεκριμένη διαδικασία. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους. Σχετικά με τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα αρκετά συχνά στη γειτονιά πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι έχουν τονίσει ότι έρχονται αντιμέτωποι με ένα διττό πρόβλημα. Από την μία πλευρά, με τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια και από την άλλη με τον τρόπο που τα διαχειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ με την εκτεταμένη χρήση χημικών. Όπως ανέφερε, «η ΕΛ.ΑΣ με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει δεν βοηθάει την περιοχή, αλλά μερικές φορές, την επιβαρύνει».
Ανέφερε ότι η «Ανοιχτή Πόλη» έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής που θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων με έμφαση την ενίσχυση της κατοικίας, την προστασία και αξιοποίηση του Λόφου του Στρέφη προς όφελος των κατοίκων, την ενίσχυση του πολιτισμού και των αθλητικών χώρων. Σημείωσε ότι η σχολή της Αρχιτεκτονικής πρέπει να παραμείνει εκεί που είναι και πως «τα πανεπιστήμια αποτελούν πλούτο για την πόλη και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα».
Αναφερόμενος στη σημερινή διοίκηση του Δήμου Αθηναίων ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι η σημερινή διοίκηση, με εξαιρέσεις διότι υπήρξαν άνθρωποι που προχώρησαν ορισμένα ζητήματα, διακρίνεται από μία τεράστια φοβικότητα και αδράνεια σε μία σειρά από ζητήματα και πρόσθεσε ότι «από μία στιγμή και μετά λειτούργησε περισσότερο σαν μία αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση, δηλαδή για τα πάντα πρέπει να καταγγείλουμε την κυβέρνηση, παρά ως ένας παίχτης θεσμικός ο οποίος πρέπει να διαχειριστεί και να λύσει ζητήματα μέσα στην πόλη».
Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι τον εξοργίζει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες καθώς θεωρεί ότι «αποτελεί μία πολύ ωραία αφορμή για να λέμε ότι δεν φταίμε εμείς, ότι μας φταίει η περιφέρεια, μας φταίει η κυβέρνηση, τη στιγμή που ο δήμος δεν λύνει ζητήματα που είναι στο σκληρό πυρήνα των δικών του αρμοδιοτήτων».
Ερωτηθείς για τα ζητήματα του δημόσιου χώρου, όπως τα τραπεζοκαθίσματα, υπογράμμισε ότι αυτή είναι η δουλειά της δημοτικής αστυνομίας, δηλαδή το αν τηρούνται οι κανόνες και πρόσθεσε ότι ο δήμος αντιμετωπίζει τη δημοτική αστυνομία ως έναν εισπρακτικό μηχανισμό για ζητήματα στάθμευσης και μάλιστα αποκλειστικά στο κέντρο της πόλης. «Υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων, που πχ ορίζει πόσο πρέπει να είναι η ελεύθερη όδευση το οποίο όμως δεν τηρείται διότι δεν ελέγχεται. Αν κατάλαβα ένα πράγμα στην επιθεώρηση εργασίας είναι ότι πάντα το όριο της νομοθεσίας είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός. Το θέμα λοιπόν είναι κατά πόσον και προς ποια κατεύθυνση κινείται ο ελεγκτικός μηχανισμός».
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το που θεωρεί ότι πρέπει να επιβληθούν για παράδειγμα πρόστιμα, απάντησε ότι στα ζητήματα της εστίασης πρέπει να μπουν κανόνες. «Η Αθήνα έχει και πολλούς επισκέπτες και τουρισμό διότι υπάρχει αυτή η ζωντάνια λόγω της μικτής χρήσης. Αλλά για να μείνει ζωντανή η μικτή χρήση πρέπει να μπουν κανόνες. διότι η εστίαση είναι πιο ισχυρός παίκτης από την κατοικία», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένα point system. «Να σας δώσω ένα παράδειγμα που δεν θα περίμενε κάποιος να το αναφέρω: στο Κολωνάκι λοιπόν οι άνθρωποι διαμαρτύρονται διότι πλέον δεν μπορούν να κοιμηθούν στα σπίτια τους, καθώς σε ορισμένους δρόμους τα μαγαζιά παραβιάζουν την άδεια μουσικής μέχρι πολύ νωρίς το πρωί. Εκεί είναι δουλειά του δήμου να πει «σου αφαιρώ την άδεια μουσικής κι αν συνεχίσεις σου σφραγίζω το κατάστημα». Αυτό δηλαδή που βλέπουν οι κάτοικοι είναι διαφορετικές προτεραιότητες».
Σχολιάζοντας τις θέσεις των συνυποψηφίων του για το θέμα της δημοτικής αστυνομίας και του δημοσίου χώρου γενικότερα είπε «ο νυν αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη δημοτική αστυνομία είναι υποψήφιος με τον κ. Μπακογιάννη. Οταν έχεις σηκώσει τόσο ψηλά το ότι πρέπει η δημοτική αστυνομία να εμπλακεί σε ζητήματα σκληρής παραβατικότητας και εγκληματικότητας, δηλαδή σε κομμάτια της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτό μου δίνει ένα σήμα ότι μάλλον δεν θέλω να αλλάξω τον τρόπο που λειτουργεί η δημοτική αστυνομία. Δηλαδή να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για να περιφρουρήσει αυτό που αποκαλούμε δημόσιο χώρο. Γιατί ο δημόσιος χώρος χρειάζεται περιφρούρηση, χρειάζεται εργαλεία που τον προστατεύουν. Κι ένα από αυτά τα εργαλεία είναι η δημοτική αστυνομία».
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη είπε πως αναγνωρίζει ότι η διοίκηση Καμίνη πήρε μία χρεοκοπημένη πόλη και κατάφερε να μπουν σε μία σειρά ορισμένα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, έχασε όμως ολοκληρωτικά την καθημερινότητα της πόλης και δεν αξιοποιήθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία. Αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι από τα 40 εκατομμύρια ευρώ μόνο τα δύο απορροφήθηκαν σε τεχνικά έργα είπε ότι «ο αρμόδιος αντιδήμαρχος βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του κ. Μπακογιάννη. Όποτε κάνουμε κριτική στον κ. Μπακογιάννη για αυτό μας λέει ότι έχουν πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο κι ότι αυτό μας ενοχλεί. Η αναποτελεσματικότητα μας ενοχλεί, όχι η πολυσυλλεκτικότητα.»
Πηγή: Η Αυγή