Βίντεο

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής, η Μερόπη Τζούφη ζήτησε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, την απόσυρση του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής, η Μερόπη Τζούφη ζήτησε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, την απόσυρση του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για ένα ταξικό και υπονομευτικό σχέδιο νόμου για τα δημόσια πανεπιστήμια, το προσωπικό τους, τους φοιτητές και τους αποφοίτους τους.
Η Νέα Αριστερά υπερασπίζεται τη δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και συμμετέχει στους αγώνες του πανεπιστημιακού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την απαξίωση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ στα δημόσια ιδρύματα της χώρας.
Σημεία από την τοποθέτησή μου:
# Ιδιωτικά πανεπιστήμια
Η πλειοψηφία των φορέων που καλέστηκε στη Βουλή απορρίπτει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση έχει ως μόνους συνοδοιπόρους τον ΣΕΒ και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, φορείς-θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων.
Σημαντικό μέρος του νομοσχεδίου παραβιάζει το Σύνταγμα και το Άρθρο 16, με την κυβέρνηση να ποδοπατά συνειδητά το συνταγματικό πλαίσιο. Ο ισχυρισμούς του κ. Πιερρακάκη αναφορικά με τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» είναι παραπλανητικός. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών και κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, με ακριβά δίδακτρα και περιορισμένα αντικείμενα σπουδών.
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΘΑΑΕ, κ. Μήτκα, ήταν αποκαλυπτική. Μίλησε για την παντελή απουσία κριτηρίων ποιότητας για την ίδρυση και λειτουργία και δε συγκρίνονται με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρόκειται να ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς και τις ανισότητες. Η ΝΔ της ψευτο-αριστείας πρόκειται να νομοθετήσει να μπαίνει κανείς στην ιδιωτική Ιατρική με 10.000 μόρια και 10.000 ευρώ το χρόνο – η δημόσια Ιατρική θα συνεχίσει να έχει 19.000 μόρια.
# Διατάξεις για τα δημόσια ΑΕΙ
Αναφορικά με τα άρθρα που αφορούν τα δημόσια ΑΕΙ, πρόκειται για διατάξεις που προσπαθούν να «μαζέψουν τα ασυμμάζευτα του νόμου Κεραμέως», χωρίς να προσδίδουν τίποτα το αναπτυξιακό στα δημόσια ΑΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται η οικονομική και στελεχιακή ασφυξία της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ο περαιτέρω περιορισμός της εσωτερικής δημοκρατίας στα ιδρύματα.
# Διατάξεις για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τα συγκεκριμένα άρθρα ενισχύουν το Δημοκρίτειο, κατακρεουργούν όμως και υποβαθμίζουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Κανένα νέο τμήμα δεν προστίθεται στον ακαδημαϊκό χάρτη, προβλέπεται μόνον η μετεγκατάσταση, η μετονομασία και η υποβάθμιση ορισμένων Τμημάτων. Μάλιστα, παρά τις διακηρύξεις του υπουργείου, οι αποφάσεις βαραίνουν πλήρως τον υπουργό, χωρίς εμπλοκή της ΕΘΑΑΕ που θεσμοθετήθηκε για να αξιολογεί, να πιστοποιεί και να γνωμοδοτεί τέτοιου είδους μεταβολές».