Βίντεο

Πέτη Πέρκα: «Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη, τα αίτια του εγκλήματος των Τεμπών θα έρθουν στο φως»

Στον απόηχο της χθεσινής ‘μαύρης’ επετείου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, η Βουλεύτρια Φλώρινας τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο και άλλα θέματα της επικαιρότητας. Ειδικότερα, έκανε εκτενή αναφορά στα παρακάτω:

Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών
«Μπορεί να κρατάμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, να υπάρχουν κροκοδείλια δάκρυα, η Βουλή όμως πρέπει να αποδείξει ότι θέλει διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και όχι συγκάλυψη. Δυστυχώς, η Εξεταστική Επιτροπή, με ευθύνη της πλειοψηφίας, απέδειξε ακριβώς το αντίθετο, πως η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη», υπογράμμισε η κα Πέρκα.
Παράλληλα, παρέθεσε τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν το παραπάνω:
Ο αποκλεισμός μελών της Επιτροπής (κα Κωνσταντοπούλου)
Ο αποκλεισμός μαρτύρων ‘κλειδιά’
Η διερεύνηση της ιστορίας του σιδηροδρόμου από τη δεκαετία του ’90, αντί να ξεκινήσει από το δυστύχημα προς τα πίσω
Τα ψέματα που ακούστηκαν από πολλούς μάρτυρες
Η δυσκολία στην εξέταση μαρτύρων, με διακοπές, φωνές από τους Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και από το Προεδρείο
Τακτικισμοί στη σειρά εξέτασης των μαρτύρων, με αποτέλεσμα όταν πλέον καλούνταν κάποιοι μάρτυρες, να είναι ήδη κατηγορούμενοι και να επικαλούνται το δικαίωμα στη σιωπή – χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Αγοραστός
«Παρ’ όλες τις δυσκολίες, θεωρώ ότι καταφέραμε να συγκεντρώσουμε κάποια στοιχεία, τα οποία ελπίζω ότι θα αξιοποιηθούν από τις δικαστικές αρχές. Και το πιο σημαντικό, παρά την υπεροπλία της, η κυβέρνηση δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει να συγκαλύψει το έγκλημα αυτό. Το περί δικαίου αίσθημα είναι πολύ δυνατό, ο καθένας μας νιώθει ότι στο τρένο θα μπορούσε να είναι το δικό του παιδί ή ο ίδιος.
Ενώ και οι οικογένειες των θυμάτων είναι πολύ αποφασισμένες, μάλιστα έχουν αναθέσει σε ειδικούς εμπειρογνώμονες τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. Το ζήτημα της πυρκαγιάς αποτελεί ‘μαύρη τρύπα’, μη έχοντας ούτε στοιχεία, ούτε μάρτυρες, στην Εξεταστική Επιτροπή έμεινε κενό. Φυσικά, το έργο των εμπειρογνωμόνων είναι πολύ δύσκολο, αφού με το μπάζωμα του χώρου, για το οποίο φαίνεται ότι δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση, χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία. Γενικότερα, η Εξεταστική Επιτροπή θα καταγραφεί ως μια ‘μαύρη’ σελίδα στην ιστορία του Κοινοβουλίου, με ευθύνη βεβαίως της πλειοψηφίας και του Προεδρείου», δήλωσε.
Η Νέα Αριστερά
Η Γραμματέας της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μίλησε για το πολιτικό κενό, που στοχεύει να καλύψει το νέο κόμμα, για «να ξαναθυμηθεί η Βουλή πώς είναι ο καθαρός, σοβαρός, τεκμηριωμένος, αριστερός λόγος».
«Από αύριο μέχρι και την Κυριακή έχουμε την ιδρυτική μας συνδιάσκεψη, είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα πανελλαδικά και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Έπειτα θα προετοιμαστούμε για τις ευρωεκλογές, με ένα ψηφοδέλτιο που θα έχει και το πράσινο χρώμα, αφού είμαστε εν μέσω κλιματικής κρίσης, κάτι που για μας είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα, μαζί όμως με το κόκκινο χρώμα της Αριστεράς, διότι οι λαοί υποφέρουν. Αυτό το ζούμε πολύ στην περιοχή μου, τη Φλώρινα, όπου βιώνουμε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση, την οποία έχουν αναλάβει οι μεγάλες εταιρίες. Και όταν εκείνες αναλαμβάνουν τη μετάβαση, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Όσον αφορά στην προοπτική συνεργασιών, είμαστε πολύ ανοιχτοί σε συνεργασίες και κυρίως σε διάλογο προγραμματικό με τις προοδευτικές δυνάμεις. Όλα είναι ανοιχτά, πολύ σοβαρά, πολύ καθαρά, αριστερά και οικολογικά».
Τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Δεν εκπλαγήκαμε, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Νιώθω λύπη και ετεροντροπή, να καταντάει έτσι το κόμμα, στο οποίο δώσαμε τόσα χρόνια, δουλειά και ψυχή. Αυτά όμως συμβαίνουν όταν επικρατεί ο λαϊκισμός έναντι της σοβαρής πολιτικής δημοκρατικής άποψης. Όταν αποχωρήσαμε και πολλοί μας έλεγαν, γιατί δεν περιμένατε μέχρι το συνέδριο, η απάντησή μου ήταν ότι όταν αυτό γίνει, θα είναι ένα συνέδριο χειροκροτητών, να τελειώσουμε με την πολιτική. Αυτό έγινε τελικά, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε με την Αριστερά, τελείωσε και με την πολιτική», τόνισε.
Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων
Αφού αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η Βουλεύτρια Φλώρινας εστίασε στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, τα οποία θα είναι τα πρώτα που θα κλείσουν, όταν το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφιστεί. «Χθες έστειλα μια επιστολή στους τοπικούς άρχοντες της περιοχής μου, μεταξύ των οποίων και στον Βουλευτή της ΝΔ, όπου τον προέτρεψα, όπως ψήφισε «κατά συνείδηση» στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το ίδιο να κάνει και τώρα, για να μην κλείσει το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι δήθεν θα στηρίξει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, δε θα γίνει πράξη, ήδη δεν το στηρίζει. Πρέπει όμως να το διεκδικήσουμε ως κοινωνία, τα καλύτερα Πανεπιστήμια από πλευράς ακαδημαϊκότητας είναι τα δημόσια, παρά την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού. Στα Πανεπιστήμια που έχουν σχέση με την αγορά, η έρευνα είναι περιορισμένη ή στοχευμένη. Ενώ ζούμε σε μια εποχή που όλα τα αγαθά έχουν γίνει εμπόρευμα, ο δημόσιος χώρος, το νερό, οι υπηρεσίες, τα τρένα, τα αεροπλάνα. Θα αφήσουμε να γίνει εμπόρευμα και η Παιδεία;»
Η ακρίβεια

«Η κυβέρνηση με τις πολιτικές της συνεχίζει να συντηρεί το μύθο της αυτορρύθμισης της ελεύθερης αγοράς, ενώ έχει αποδειχθεί ότι τελικά όταν η αγορά λειτουργεί ανεξέλεγκτη, θα δουλέψει προς όφελός της και ο κόσμος θα υποφέρει. Για να μην επεκταθώ στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο μετακυλίεται σε όλη την αγορά. Με τα δισεκατομμύρια υπερκέρδη, την ανεξέλεγκτη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, χωρίς διμερή συμβόλαια, χωρίς δικλείδες ασφαλείας, με αποδυναμωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και τελικά χωρίς να προχωράει η οικονομία, γιατί αν θεωρήσεις ότι όλες οι δικλείδες ασφαλείας αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη, τελικά προετοιμάζεις την επόμενη οικονομική κρίση», είπε κλείνοντας.