Συνεντεύξεις

Μερόπη Τζούφη: «Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

Για τρίτη φορά διεκδικείτε την ψήφο των συμπολιτών και θέλω να κάνουμε μια αναδρομή στις δύο προηγούμενες θητείες και να μου πείτε αν θεωρείτε ότι ανταποκριθήκατε στους στόχους, που η ίδια είχατε θέσει.
 
Οι εκλογές του 2015 έγιναν με τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις, ήταν η φάση των σκληρών μνημονίων και υπήρχε ο συλλογικός αγώνας εκείνης της κατάστασης, η οποία ήταν αφόρητη για το σύνολο του ελληνικού λαού. Έγινε με έναν συλλογικό και ψυχωμένο τρόπο, είχαν προηγηθεί οι δημοτικές εκλογές και η έκθεση μου σε αυτές, όπου οι συμπολίτες με είχαν ψηφίσει και μου έδωσαν την αίσθηση ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στο συλλογικό γίγνεσθαι. Επομένως, το 2015 κατεβαίναμε όλοι μαζί συλλογικά για να ανατρέψουμε την πολύ άσχημη κατάσταση, που ζούσε ο ελληνικός λαός και θα έλεγα ότι ήταν πρωτόλειες εκλογές και πολύ διαφορετικές από τη συνέχεια. Οι εκλογές του 2019 ήταν μετά την εμπειρία της αναγκαστικής υπογραφής των μνημονίων και της κατάθεσης του νέου προγράμματός μας στον ελληνικό λαό, ζητώντας του, αυτή τη φορά, από τη στιγμή που είχε υπάρξει μια υποχώρηση σε σχέση με τις αρχικές μας προσδοκίες, να μας δώσει τη δυνατότητα να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος, υποσχόμενοι ότι μπορεί κάτω από αυτές τις συνθήκες να βγει από την μεγάλη μέγγενη των μνημονίων.
 
Οι εκλογές του 2019 ήταν διαφορετικές και γιατί εγώ στο μεσοδιάστημα είχα αναλάβει το υφυπουργείο Παιδείας. Επομένως, υπήρξαν πολλά στοιχήματα στο επίπεδο αυτό. Ασχολήθηκα με το κομμάτι της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Καταφέραμε για πρώτη φορά να βγάλουμε την προκήρυξη για μόνιμες θέσεις στην Ειδική Αγωγή, τον τρόπο που θα μπορούσαν γίνουν οι προσλήψεις, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που μας είχε ταλαιπωρήσει πολύ, ώστε να γίνουν αξιοκρατικά, λαμβάνοντας όμως υπόψη την προσφορά των ανθρώπων που είχαν δουλέψει ως αναπληρωτές για πάρα πολλά χρόνια. Δηλαδή, βάσει εξισορροπημένων κριτηρίων, αντικειμενικών, της προϋπηρεσίας αλλά και κοινωνικών, ώστε με όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικό τρόπο να γίνουν οι προσλήψεις. Είχα επίσης ασχοληθεί με την Επαγγελματική Εκπαίδευση, είχαμε κάνει σημαντικές εκδηλώσεις στα Γιάννενα και προσπάθεια για την αναβάθμισή της, ενώ είχα την ευθύνη και των Ευρωπαϊκών Σχολείων και μάλιστα ένα στοίχημα που το καταφέραμε, αφού τον τελευταίο χρόνο είχα και την προεδρία τους. Υπήρχε δηλαδή και η κυβερνητική εμπειρία και προσωπικά στοιχήματα. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που μου ανατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Με αυτά ως εμπειρία κατεβήκαμε στις εκλογές του 2019. Στα Γιάννενα τα πήγαμε καλά, χάσαμε μόνο για 1000 ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.
 
 
Πώς νιώσατε με την ευθύνη που αναλάβατε παράλληλα με την τιμή, στο Υπουργείο Παιδείας, ένα υπουργείο ιδιαίτερο, με πολλά προβλήματα αλλά και ευθύνη για τη νέα γενιά;
 
Πράγματι ήταν πολύ μεγάλη η ευθύνη. Σαν εμπειρία είχα την ενασχόλησή μου στο Πανεπιστήμιο, ήξερα τα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης και ως γιατρός ήξερα τα ζητήματα της ειδικής αγωγής, αλλά έμαθα πολλά περισσότερα στα άλλα πεδία. Η ευθύνη ήταν μεγάλη, προσπαθήσαμε πολύ. Ακούγαμε τον κόσμο, τους συνδικαλιστικούς φορείς και υπήρχε μια καλή συνεργασία και με τους ανθρώπους του υπουργείου σε δύσκολα θέματα. Πολλές φορές η ευθύνη ήταν πάρα πολύ βαριά, γιατί κλήθηκα τρεις τουλάχιστον φορές να αντιπροσωπεύσω την ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς, σε αυτή τη μεγάλη αίθουσα, υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα εκπαίδευσης. Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα και νομίζω ότι αξιοπρεπώς δώσαμε αυτές τις μάχες και μπορέσαμε στο κομμάτι της εκπαίδευσης να καταθέσουμε και νέα πράγματα, όπως η μεταρρύθμιση του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, που στον τόπο μας ήταν σημαντική. Η ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τα ΤΕΙ, που ήταν από τις πρώτες, με αυξημένη χρηματοδότηση και αριθμό μελών ΔΕΠ, που ήταν απαραίτητα για να δουλέψει. Στα ζητήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης κριθήκαμε από την Ε.Ε. ότι τα καταφέραμε, Θεωρήθηκαν η Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ και η Τάξη Μαθητείας ως άριστες πρακτικές, άρα αφήσαμε μια σημαντική παρακαταθήκη που αρχικά αναγνωρίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δυστυχώς δε συνεχίστηκε η πολιτική αυτή. Στην Ειδική Αγωγή έγιναν για πρώτη φορά μόνιμοι διορισμοί, καθυστέρησαν ένα χρόνο από τη Νέα Δημοκρατία για να τις εμφανίσει ως δική της πολιτική, με ένα σύστημα που ψηφίσαμε και εξακολουθεί να ισχύει.
 
 
Για τις επικείμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει τη στήριξη των πολιτών, προκειμένου η Αριστερά να κυβερνήσει για πρώτη φορά με το δικό της πρόγραμμα. Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι αυτή η φορά;
 
Θα είναι η πρώτη φορά αριστερά πράγματι, γιατί θα είναι το δικό μας πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι απόλυτα επεξεργασμένο, αφορά όλα τα πεδία. Είχατε δει ένα πρόπλασμα στα έξι βασικά σημεία, τα οποία είχε παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, είναι στον δημόσιο διάλογο. Για τα περισσότερα θέματα έχουν γίνει δημόσιες παρουσιάσεις, έχουν κληθεί και τοποθετηθεί οι κοινωνικοί φορείς και εμπειρογνώμενες, θετικά ως επί το πλείστον, όπως για το θέμα της αντιμετώπισης των πλειστηριασμών, που είναι μείζον για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για τη στεγαστική πολιτική για τους νέους ανθρώπους. Έχουμε μιλήσει για την επανίδρυση του ΕΣΥ, που θα έπρεπε με την εμπειρία της πανδημίας να έχει αναβαθμιστεί αλλά έχει υποβαθμιστεί και γίνεται μια προσπάθεια να απαξιωθεί και να περάσει στον ιδιωτικό τομέα, για τα ζητήματα της Παιδείας υπάρχει πλήρες σχέδιο με κυρίαρχο την κατάργηση των πολλαπλών νόμων που ψήφισε η κ. Κεραμέως και εμείς θεωρούμε ότι κατεδάφισαν την δημόσια παιδεία, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία των δημόσιων αγαθών. Μιλάμε για την επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, σε καμία περίπτωση δε θα προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον έλεγχο του νερού, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό.
 
 
Σε τοπικό επίπεδο;
 
Μιλάμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Μάλιστα στη Χρυσοβίτσα, που είναι ένα παραγωγικό χωριό, είχαμε την δυνατότητα να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα, όπου έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Μόνο το 12% του πληθυσμού της χώρας ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή και φέτος είχαμε μείωση και στον δικό μας νομό, κατά 30% της καλλιεργήσιμης γης και της αιγοπροβατοτροφίας. Άρα, μιλάμε για πολύ σημαντικά και μείζονα ζητήματα, εθνικά και τοπικά, και σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα. Θυμίζω ότι είχαμε καταλήξει στο ΠΔ της λίμνης και ήταν να υπογραφεί, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις καλένδες. Θυμίζω την κατάργηση, από τη Νέα Δημοκρατία, των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Natura, που έχασαν τον γνωμοδοτικό τους ρόλο, όπως και οι τοπικές κοινωνίες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό σε προσπάθειες εγκατάστασης ΑΠΕ μέσα σε αυτές τις περιοχές, όπως και τα ζητήματα των οδικών αξόνων. Η -πάρα πολλές φορές- εξαγγελθείσα σύνδεση της Ιόνιας με την Κακαβιά, πρακτικά έχει αφεθεί στην τύχη της, έχει υποβαθμιστεί και ξέρουμε τώρα ότι δεν έχει προχωρήσει ούτε η διαδικασία της εργολαβίας που είχαν υποσχεθεί. Η Νέα Δημοκρατία αυτή την τετραετία δεν έχει προχωρήσει μείζονα έργα και δεν έχει εξαγγελθεί και κάποιο μείζον έργο, που θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής. Εμείς σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε τελειώσει την Ιόνια Οδό, που είναι πολύ σημαντικό γιατί έχει βοηθήσει και βοηθά τον τόπο στην ανάπτυξη, όπως και το ζήτημα της αναβάθμισης του αεροδρομίου, που είναι σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο.
 
Και σε τοπικό και σε συνολικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένες πολιτικές, που έχει επεξεργαστεί με την κοινωνία, τους κοινωνικούς φορείς και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζω τα αναπτυξιακά συνέδρια που είχαμε κάνει και είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, και προφανώς, εφόσον πάρουμε την διακυβέρνηση της χώρας, όλα αυτά θα μπουν στον ανοιχτό διάλογο και, με δεδομένες τις εκλογές της αυτοδιοίκησης που ακολουθούν, θα επανέλθουν στο προσκήνιο.
 
 
Σαν ένας άνθρωπος που ζείτε σε αυτόν τον τόπο και ζει εδώ η οικογένειά σας, ποιος είναι ο φόβος σας;
 
Ο φόβος είναι μεγάλος εάν ξαναέρθει ο Μητσοτάκης στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο στόχος του είναι να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει υπό δημόσιο έλεγχο στη χώρα. Επειδή με ρωτάτε για φόβο, η απαξίωση του δημόσιου τομέα της υγείας του τόπου μας, που εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε όλους μας. Ο φόβος είναι ότι η απαξίωση της Παιδείας θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στη νέα γενιά και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών είναι φόβος όλης της κοινωνίας ότι δε θα έχουμε πρόσβαση σε αυτά για τα οποία αξίζει κανείς να ζει.
 
 
Το σύνθημά σας «Δικαιοσύνη Παντού» απαντά σε αυτόν τον φόβο;
 
Μιλάμε για δικαιοσύνη παντού και στην κοινωνία, και σε επίπεδο δικαιωμάτων και σε επίπεδο δημοκρατίας. Η ιστορία των υποκλοπών έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας και, ξέρετε, γίνεται συζήτηση στο εξωτερικό. Μπορεί στη χώρα μας να έχει απαγορευθεί σε όλους όσοι έχουν αρμοδιότητα να ασκήσουν τον έλεγχο, να κάνουν το έργο τους, και αναφέρομαι στις ανεξάρτητες αρχές. Άρα υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα και με το κοινωνικό κράτος και με τα εργασιακά δικαιώματα. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που έχει διαλυθεί. Είναι πολύ σημαντικά πράγματα, ώστε η νέα γενιά όχι μόνο να βρίσκει μια θέση εργασίας, αλλά να βρίσκει μια αξιόπιστη θέση εργασίας, η οποία προσφέρει ένα αξιοπρεπές εισόδημα, ώστε οι νέοι να φτιάξουν τις οικογένειές τους. Από την άλλη μεριά, έχουμε και το πολύ σοβαρό ζήτημα του δημογραφικού. Η Ήπειρος έχει πληγεί σημαντικότατα. Άρα ποια θα είναι τα κίνητρα; Μιλάμε για υποστήριξη της μητέρας και των ηλικιωμένων, αξιόπιστες υπηρεσίες, κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης, για να μπορεί το σύνολο της κοινωνίας ή η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία να προχωρήσει και να προχωρήσει και ο τόπος.
 
Γεωργία Χαλάτση