Βίντεο

Μερόπη Τζούφη: Επιστολική ψήφος: ένα ακόμα βήμα για το μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και την επιστολική ψήφο, υποστήριξα πως πρόκειται για εκλογοθηρικό, αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που εργαλειοποιεί τους απόδημους. Η Νέα Αριστερά τάχθηκε εξ αρχής κατά καθώς σκόπιμα η κυβέρνηση δεν προβλέπει καμία προϋπόθεση, κατοχυρώνοντας νομικά τη χειραγώγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Είναι η πέμπτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρεμβαίνει σε ζητήματα εκλογών, είτε γιατί θέλει να αποτρέψει μια μελλοντική επάνοδο της Αριστεράς στη διακυβέρνηση, είτε γιατί επιδιώκει το μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς στην τοπική αυτοδιοίκηση, το κοινοβούλιο και την ευρωβουλή.
Αναφορικά με την αντισυνταγματική και εκπρόθεσμη «τροπολογία Κεραμέως», που επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, σημείωσα πως αφού το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν και να υποτάσσονται στο φαινομενικά δημοφιλές κυβερνητικό αφήγημα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια πρωτοφανή θεσμική εκτροπή που ευτελίζει τη Βουλή και προσβάλλει όλα τα κόμματα και όλους τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσα τον πρόεδρο της Βουλής να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει εδώ και τώρα η απαξίωση του κοινοβουλίου, η ποδοπάτηση των δημοκρατικών λειτουργιών και η απομάκρυνση από κάθε καλή ευρωπαϊκή πρακτική. Παράλληλα, κάλεσα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και την τροπολογία και να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τη δημοκρατική τάξη.