Βίντεο

Νάσος Ηλιόπουλος: Για την ουσιαστική εμβάθυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για μία μαχητική δημοκρατία υπέρ των πολλών

Ολοκληρώνεται η συζήτηση για ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Για ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει την εξαίρεση σε κανόνα και δίνει ουσιαστική εξουσία σε πελατειακά δίκτυα αλλά και σε μηχανισμούς εργοδοτικών πιέσεων και εκβιασμών.

Ήταν τεράστιο λάθος η επί της αρχής θετική στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς η αλαζονεία της κυβέρνησης αλλά και η πίεση που υπήρξε κατά την διάρκεια της συζήτησης τους οδήγησε να αναθεωρήσουν την στάση τους.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι ενδιαφέρεται για την αύξηση της συμμετοχής και την αντίστροφη της διαδικασίας απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.

Απαξίωση της πολιτικής συμμετοχής όμως φέρνει η έλλειψη δικαιοσύνης. Ας σκεφτούμε μόνο το εξής: ένα υπουργικό συμβούλιο που χρωστάει στις τράπεζες πάνω από 10 εκ, ενός κόμματος που χρωστάει πάνω από 400 εκ στις τράπεζες, έστειλε σήμερα το πρωί 3 διμοιρίες ΜΑΤ για να πετάξουν έξω από το σπίτι της μια χαμηλοσυνταξιούχο με χρέος λίγων χιλιάδων ευρώ.

Ως Νέα Αριστερά δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα είμαστε ενάντια στην στρατηγική της αυταρχικής δημοκρατίας που εκφράζει η κυβέρνηση. Για την ουσιαστική εμβάθυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για μία μαχητική δημοκρατία υπέρ των πολλών.