Macro

«Μαζί ενάντια στον αυταρχισμό και στον πόλεμο» – Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για το Αφρίν

Συμπολίτες μας, αιρετά μέλη της Αυτοδιοίκησης, μέλη συνδικαλιστικών οργάνων, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, του ιατρικού κλάδου, εργάτες, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, άνεργοι εκφράζουν δημόσια την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό και τουρκικό λαό.

Εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους ενάντια στο αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και καταπιεστικό καθεστώς του Ερντογάν. Εκφράζουν την αντίθεσή τους ενάντια στην καταστολή, τις φυλακίσεις και την περιστολή κάθε δημοκρατικού δικαιώματος με κύριο στόχο τις δυνάμεις της αριστεράς και ειδικότερα το HDP.

Εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους στην προσπάθεια εξάπλωσης αυτού του υποδείγματος στην ευρύτερη περιοχή από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίες επιτίθενται με αφάνταστη αγριότητα κατά του κουρδικού κινήματος ανεξαρτησίας και αυτοδιαχείρισης στο Αφρίν.

Σε ανακοίνωση της η Κίνηση Αλληλεγγύης στον κουρδικό και τουρκικό λαό αναφέρει:

«Μαζί ενάντια στον αυταρχισμό και στον πόλεμο»

Στις 20.01.2018 η Τουρκία εξαπέλυσε – και συνεχίζει μέχρι σήμερα με απίστευτη αγριότητα – έναν απρόκλητο πόλεμο εναντίον του Καντονιού Αφρίν, διευρύνοντας έτσι την επιθετικότητά της εναντίον του κουρδικού λαού, της επανάστασης στην Ροζάβα και την Βόρεια Συρία, επιδιώκοντας έναν μονιμότερο έλεγχο στην Βόρεια Συρία. Η εξάπλωση ενός ενδιαφέροντος δημοκρατικού υποδείγματος στην περιοχή, σε πλήρη αντίθεση με το καθεστώς Ερντογάν, αποτελούν όχι μόνο την ελπίδα για ειρήνη στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, αλλά και τη βασική προϋπόθεση για μια ζωή με ειρηνική συνύπαρξη, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Το αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και καταπιεστικό καθεστώς του Ερντογάν βλέποντας την ελπίδα, που ακτινοβολεί και σε μεγάλο μέρος της ίδιας της τουρκικής κοινωνίας το Δημοκρατικό εγχείρημα της Ροζάβα, αναγνωρίζει μια σοβαρή απειλή για τη δική του ηγεμονία, μια ηγεμονία που βασίζεται κυρίως στην καταστολή, τις φυλακίσεις και την περιστολή κάθε δημοκρατικού δικαιώματος με κύριο στόχο τις δυνάμεις της αριστεράς και ειδικότερα το HDP.

Τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Αφρίν και το κατέλαβαν, καταστρατηγώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, με αποκλειστικό στόχο το κουρδικό κίνημα ανεξαρτησίας και αυτοδιαχείρισης. Αποτέλεσμα αυτής της εισβολής είναι ήδη ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων, ανάμεσα στους αμάχους, κυρίως παιδιά. Η γενικευμένη καταστροφή έχει ήδη προκαλέσει και νέα κύματα προσφύγων από μια περιοχή που μέχρι τώρα έβρισκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από άλλες εμπόλεμες περιοχές της Συρίας ένα ασφαλές και φιλόξενο καταφύγιο. Το γεγονός αυτό ανέδειξε το μεγαλείο του κουρδικού λαού της περιοχής, που σε συνεργασία με τα δημοκρατικά όργανα αυτοδιαχείρισης του, εφάρμοσε ένα μοντέλο αλληλέγγυας πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής αρμονικής συνύπαρξης.

Οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η ΕΕ όχι μόνο κλείνουν τα μάτια στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και το Αφρίν, την ενθαρρύνουν κιόλας. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα έβλεπαν στο όνομα του YPG και του YPJ τους συμμάχους τους στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ τώρα τους αφήνουν βορά στον τουρκικό στρατό και στους τζιχαντιστές συνεργάτες του.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που παίζουν «παιχνίδια» πολέμου στην πλάτη του συριακού λαού, με αποκορύφωμα τους πρόσφατους βομβαρδισμούς από δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ένα επιπλέον αρνητικό γεγονός είναι, ότι η επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν στην περιοχή έχει και την υποστήριξη των υπόλοιπων κομμάτων της τουρκικής Βουλής με μοναδική εξαίρεση το HDP. Οι διώξεις, φυλακίσεις και η με κάθε τρόπο καταπίεση των μελών του HDP, αλλά και άλλων δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Τουρκία, όπως και η αντιδημοκρατική επίσπευση των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , είναι επί της ουσίας η άλλη όψη του πολέμου που διεξάγεται και στο εσωτερικό της χώρας. Οι φυλακίσεις βουλευτών, δημάρχων, εκπαιδευτικών, γιατρών, δημοσιογράφων, δικηγόρων, δικαστών, ακτιβιστών, η ποινικοποίηση ακόμη και της ελάχιστης κριτικής στον Ερντογάν και στον πόλεμο που διεξάγει, έχουν ξεσηκώσει ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης και αντίστασης τόσο στην ίδια την Τουρκία όσο και σε ολόκληρο τον Κόσμο.

Για όλους αυτούς τους λόγους:

Καλούμε όλες και όλους τους δημοκράτες στην Ελλάδα, τα κόμματα, την κυβέρνηση την Κοινωνία των Πολιτών και τα κινήματα, να κινητοποιηθούν με αποφασιστικότητα, ενάντια στην εισβολή της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας και να απαιτήσουν την άμεση αποχώρησή της από το Αφρίν.

Να καταδικάσουν με κάθε τρόπο την καταπάτηση των πολιτικών και δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατούμενων μελών και στελεχών του HDP και να σταματήσει κάθε δίωξη κατά του Κουρδικού Λαού στην Τουρκία.

Να σταματήσει κάθε στρατιωτική υποστήριξη προς την Τουρκία, ιδιαίτερα η εξαγωγή πολεμικού υλικού από χώρες της ΕΕ.

Να σταματήσει η ποινικοποίηση των κουρδικών πολιτικών οργανώσεων σε χώρες της την ΕΕ, οι οποίες αγωνίζονται και διεκδικούν το Δημοκρατικό και δίκαιο αίτημα για αυτοδιάθεση και ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή.

Οι πρόσφυγες, για μας, είναι καλοδεχούμενοι και διεκδικούμε να καταργηθούν οι συμφωνίες, που εγκλωβίζουν τους ανθρώπους σε χώρες, που σε καμία περίπτωση δεν εγγυώνται την ασφάλεια και τα δικαιώματά τους.

Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, αλληλεγγύη στο HDP

Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα εδώ.

Το κείμενο υπογράφουν οι εξής: