Έχει ενδιαφέρον να προσπαθήσει κανείς να καταλάβει γιατί υπάρχει τέτοιο μένος ενάντια στα πανεπιστήμια από την κυβέρνηση και ειδικά από την κ.Κεραμέως.
Πρόσφατα αναρτήθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.» Το νομοσχέδιο, στοχεύει, υποτίθεται, στην καταπολέμηση της σχολικής βίας. Δεν θα σχολιάσω τον τίτλο. Ούτε και το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που προτείνονται δεν πρόκειται να κάνουν καμία διαφορά ως προς τα θέματα βίας που εκδηλώνονται με ολοένα και πιο επιταχυνόμενο ρυθμό στα σχολεία.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση τριών νέων ερευνητικών κέντρων στην Ακαδημία Αθηνών και με αφορμή τη διάταξη αυτή, αναφέρονται τα εξής «Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, ερευνητές των Ερευνητικών Κέντρων και μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μετατάσσονται σε όλα τα Κέντρα Έρευνας (της Ακαδημίας) μετά από αίτησή τους, που υποβάλλεται στην Ακαδημία Αθηνών και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο της.»
Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία δεν έχει προηγούμενο σε κανένα απολύτως νομοθέτημα από την Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Κατά παρέκκλιση, λοιπόν, κάθε διάταξης θα μπορεί ένας καθηγητής πανεπιστημίου, χωρίς να ρωτηθεί το Ίδρυμα στο οποίο έχει εκλεγεί και εργάζεται, να μεταταχθεί σε οποιοδήποτε Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας, με μία απλή αίτηση. Είναι μία διάταξη η οποία όχι μόνον ανατρέπει τον στρατηγικό προγραμματισμό ανάπτυξης των ΑΕΙ, αλλά παραβιάζει και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Με άλλα λόγια, όσες και όσοι θέλουν να αποχωρήσουν απο το πανεπιστήμιο και να μετακομίσουν στην Ακαδημία, μπορούν να το κάνουν χωρίς καμία απολύτως άδεια του πανεπιστημίου, χωρίς καμία πρόβλεψη αν μία τέτοια αποχώρηση δημιουργεί προβλήματα στη διδασκαλία μαθημάτων και χωρίς καμία έγνοια αν τα ήδη υποστελεχωμένα πανεπιστημιακά τμήματα μπορούν να αντέξουν κάτι τέτοιο.
Νομοθετεί αυτήν την ρύθμιση μία Υπουργός η οποία παρανομεί εδώ και πολλά χρόνια, αγνοώντας νομοθεσία που ισχύει αλλά δεν εφαρμόζεται: την αναπλήρωση με νέες θέσεις (περίπου 300 κάθε χρόνο) όσων συνταξιοδοτούνται.
Ας θυμίσουμε τους ιδιαίτερα ενοχλητικούς για την κυβέρνηση αριθμούς: επί ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες ακραίας δημοσιονομικής στενότητας δόθηκαν 1728 θέσεις καθηγητών πανεπιστημίου. Επί ΝΔ 950 συν οι 400 που «ανακοινώθηκαν» τα Χριστούγεννα και αναμένουμε. Ενώ, λοιπόν, δεν γίνεται καμία προσπάθεια να ενισχυθούν με θέσεις τα πανεπιστήμια, νομοθετείται μία διάταξη που οδηγεί στην παραπέρα συρρίκνωση του αριθμού των καθηγητών στα πανεπιστήμια.
Αν αυτό δεν εκφράζει το μένος της κυβέρνησης εναντίον των πανεπιστημίων, δεν ξέρω πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Η διάταξη αυτή είναι μία συνειδητή προσπάθεια περαιτέρω υποστελέχωσης των πανεπιστημίων. Γιατί; Γιατί φαίνεται ότι η κυβέρνηση ενοχλείται από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πώς αλλιώς να καταλάβει κανείς την απίστευτη γραφειοκρατία που έχει θεσμοθετήσει η Αρχή Πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών; Πώς αλλιώς να γίνει κατανοητή η νέα υπερσυγκεντρωτική δομή διοίκησης των πανεπιστημίων;
Πώς αλλιώς να δεχτεί κανείς τον αποκλεισμό από τα πανεπιστήμια δεκάδων χιλιάδων νέων προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων; Πώς αλλιώς να αιτιολογήσει κανείς την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων όταν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας προκλητικής σπατάλης πόρων της χωρας; Και βέβαια, πώς αλλιώς να καταλάβει κανείς την θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ρουσφετολογική πρόσληψη χιλίων αστυνομικών και την συνακόλουθη μετάταξη τους σε αστυνομικά τμήματα;
Όποιες και όποιοι έχουν ακόμη αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση και η κ.Κεραμέως σέβονται όπως διακηρύττουν, τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν έχουν παρά να δουν τι ακριβώς έχουν νομοθετήσει και πώς, λίγο πριν τις εκλογές, μηχανεύονται ακόμη πιο καταστροφικούς τρόπους υπονόμευσης των πανεπιστημίων.
Εκείνο, όμως, που είναι άξιο απορίας είναι γιατί δεν αντιδρούν οι ακαδημαϊκοί που ήταν καθηγητές πανεπιστημίου. Ιδιαίτερα δε όσοι κατέχουν τις διοικητικές θέσεις στην Ακαδημία. Δεν θα έπρεπε να υπερασπιστούν τον θεσμό που τους ανέδειξε επιστημονικά; Το ότι πίσω από όλα αυτά είναι ο σεισμολάγνος και φίλος του Πρωθυπουργού ακαδημαϊκός, ελέγχονται ως …ανυπόστατες φήμες.
Αναρωτιόμαστε, όμως, και ποια θα είναι η αντίδραση της Συνόδου Πρυτάνεων, των Συγκλήτων, των Συλλόγων Καθηγητών και, βέβαια, των νεοσύστατων Συμβουλίων.
Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργός Παιδείας