Macro

Ερμίνα Μαγαλιού: Η πολιτική αλλαγή διέξοδος από τη δυστοπία

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών που επίκεινται; Θα ήταν αποκαλυπτικό, αν κάναμε μια προβολή στο μέλλον. Τι θα σήμαινε για την πολύπαθη – και από τις επιλογές της ΝΔ διαχρονικά – χώρα μας η ανανέωση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας υπέρ αυτής ή η αποχή από τις κάλπες αυτών που δεν ψηφίζουν δεξιά;
 
Δυστοπία. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που πηγάζει από τα δεδομένα της διακυβέρνησης της ΝΔ επί Μητσοτάκη.
 
Τα κοράκια, τα funds και τα services, θα κάνουν τη δουλειά τους, τώρα μάλιστα που νομιμοποιούνται με τη βούλα του ανώτατου δικαστηρίου να διεξάγουν πλειστηριασμούς χωρίς την υποχρέωση διευκόλυνσης των οφειλετών/τριών να προχωρούν σε ρύθμιση. 700.000 ακίνητα από κόκκινα δάνεια που έχουν εκποιηθεί σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό κινδυνεύουν να προστεθούν στην ηλεκτρονική βάση των πλειστηριασμών. Μέσα στο 2023 πρόκειται να γίνουν 171.089. Η ΝΔ δε βούλεται πολιτικά να προβεί σε νομοθετική θέσπιση διάταξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επομένως ο κοινωνικός ιστός θα διαρραγεί, εφόσον το κτιριακό απόθεμα μεταφέρεται στα κοράκια των funds και από την άλλη χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπονται αδύναμοι και μοιραίοι μπροστά στον όλεθρό τους.
 
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας 1 στους 3 ανθρώπους πολίτες είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κι ενώ το 86% δυσκολεύεται να πληρώσει τα πάγια έξοδα και το 71% περιόρισε τις δαπάνες του, επιμένουν να γίνονται ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προβλέψει τίποτα για τη συγκράτηση των τιμών αλλά αντίθετα έχει φροντίσει τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων. Δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, δεν ενισχύθηκαν η αγοραστική δύναμη και το εισόδημα των εργαζομένων, από πολιτική επιλογή. Η ιδεοληπτική γραμμή της ΝΔ είναι η μεροληψία της υπέρ των ολίγων, των ευνοημένων, με την προνομιακή μεταχείριση δια των απευθείας αναθέσεων. Είναι επίσης η ιδεοληπτική στόχευση της εμπέδωσης από την κοινωνία της κάθετης διάκρισης πλουσίων και φτωχών και του βαθέος ταξικού χάσματος. Η μεροληπτική πολιτική, που φτωχοποιεί πλήττοντας την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των μισθωτών, καταδικάζει τη χώρα στο τέλμα της κοινωνικής ανισότητας και της κοινωνικής αδικίας. Το ρήγμα στην κοινωνική συνοχή έτσι επέρχεται νομοτελειακά και απειλεί το μέλλον των παιδιών μας.
 
Τα παιδιά των μισθωτών, των εργαζομένων, των μικρών επιχειρηματιών βιώνουν ήδη μία ανταγωνιστική ζωή που έχει εντατικοποιηθεί με υπογραφή της κ. Νίκης Κεραμέως, η οποία, αφού πρώτα προεξόφλησε την ισοτιμία των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά του δημόσιου πανεπιστημίου, επέβαλε την ασφυκτική παρακολούθηση της τράπεζας θεμάτων και καθόρισε τον κόφτη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Μία ακόμη τετραετία στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη της ΝΔ θα ανακόψει την προοπτική της κοινωνικής κινητικότητας, αφού οι άνθρωποι με οικονομική δυνατότητα θα περνούν το κατώφλι της ιδιωτικής εκπαίδευσης με μοναδικό προσόν το χρήμα και εκείνοι κι εκείνες που θα προέρχονται από κατώτερα οικονομικά στρώματα θα πρέπει να συμβιβάζονται με το κατηγοριοποιημένο με μικρό βαθμό σχολείο τους ή να μετακινούνται σε άλλη περιοχή, αν αυτό θα έχει κλείσει. Η πρόσβαση των πολλών στην εκπαίδευση θα δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά θα πρέπει ή να μην σκέφτονται τις σπουδές ως προοπτική τους ή να τις εγκαταλείπουν. Εξάλλου το ν+2 χρόνια σπουδών που θέσπισε η υπουργός δυσκολεύει τον φοιτητόκοσμο να εργάζεται και να συνεισφέρει στις αδύναμες οικονομικά οικογένειές τους.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όσον αφορά τα παραπάνω θα θεσμοθετήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα ακολουθήσει το μοντέλο της Ισπανίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα σταματήσει την κατηγοριοποίηση των σχολείων και θα καταργήσει την ΕΒΕ. Δε θα επιτρέψει η δυστοπία να γίνει πραγματικότητα.
 
Ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτική ανέλιξης και προόδου για τον λαό ή απαξίωση της ζωής μας σε βάρβαρες συνθήκες, απότοκες ενός ιδεοληπτικού σχεδίου υπέρ των ολίγων; Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά ακόμη και μας βάζουν όλο τον λαό απέναντι στη δημοκρατική μας ευθύνη.
 
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε και την ψήφο μας, το δυνατό βόλι που έχουμε στα χέρια μας, που μπορεί και αυτή να αλλάξει το μέλλον των παιδιών μας και της χώρας μας. Επαφίεται στη δημοκρατική μας βούληση και κρίση ποιο μέλλον θα τους ετοιμάσουμε!

Ερμίνα Μαγαλιού