Micro

Καθηλωτική η επιστολή του Ασγκάρ Φαραντί κατά του απάνθρωπου αντί-προσφυγικού νόμου Τραμπ

Η επιστολή:

Είναι μεγάλη μου τιμή που λαμβάνω αυτό το πολύτιμο βραβείο για δεύτερη φορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ακαδημία, το συνεργείο μου στο Ιράν, τον παραγωγό μου, Αλεξάντρ Μαλέ-Γκι, την Cohen Media, την Amazon και τους συνυποψηφίους μου στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας. Λυπάμαι που δεν είμαι μαζί σας απόψε. Η απουσία μου είναι ένδειξη σεβασμού στους ανθρώπους της χώρας μου και σ’ εκείνους έξι ακόμα εθνών τους οποίους δεν σεβάστηκε ο απάνθρωπος νόμος που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις Η.Π.Α.

Το να χωρίζουμε τον κόσμο σε «εμάς» και «τους εχθρούς μας» προκαλεί φόβο, μια παραπλανητική δικαίωση της βίας και του πολέμου. Αυτοί οι πόλεμοι εμποδίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που έχουν υπάρξει οι ίδιες θύματα της βίας. Οι κινηματογραφιστές μπορούν να στρέψουν τις κάμερές τους και να αποτυπώσουν ανθρώπινες αρετές και να σπάσουν τα στερεότυπα διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών. Δημιουργούν συμπάθεια ανάμεσα σε «εμάς» και τους «άλλους», μια συμπάθεια που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ.

Το Ιράν επαινεί την στάση του  Φαραντί 

Η κυβέρνηση του Ιράν επαίνεσε σήμερα τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς της ταινίας Ο Εμποράκος που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, επειδή μποϊκοτάρισαν την τελετή απονομής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διάταγμα που Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορευόταν η είσοδος στις ΗΠΑ στους υπηκόους επτά μουσουλμανικών χωρών.

“Υπερήφανοι για το καστ και τους τεχνικούς του Εμποράκου για το Όσκαρ και τη στάση τους κατά της μουσουλμανικής απαγόρευσης” έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ. “Οι Ιρανοί εκπροσωπούν την κουλτούρα και τον πολιτισμό εδώ και χιλιετίες”, πρόσθεσε.

Αυτό ήταν το δεύτερο Όσκαρ που κερδίζει ο σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαρχαντί, πέντε χρόνια μετά την ταινία Ένας χωρισμός.

Μολονότι τα αμερικανικά δικαστήρια ανέστειλαν την εφαρμογή του διατάγματος του Τραμπ ο Φαρχαντί είχε ανακοινώσει ότι δεν θα πήγαινε στην τελετή, διαμαρτυρόμενος για την “τυραννική απαγόρευση”. Ο υπουργός Πολιτισμού του Ιράν, Ρεζά Σαλεχί Αμιρί, επαίνεσε τον σκηνοθέτη για τη στάση του απέναντι στη “στενόμυαλη και ρατσιστική πολιτική των αρχάριων Αμερικανών πολιτικών”.

Πηγή: Left.gr