Ο Tobias Pflüger είναι αντιπρόεδρος του Die Linke.
Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης
Πώς βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα βαδίζοντας προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου;
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάνει μια προεκλογική εκστρατεία χαμηλών τόνων και αποφεύγει την ευθεία πολιτική αντιπαράθεση, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται σχεδόν στο 40%. Το CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας) ενεργεί ως ένα δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, ωστόσο αποτελεί μέρος της κυβέρνησης. Οι Σοσιαλδημοκράτες στην προεκλογική τους εκστρατεία επικεντρώνονται στο μότο «δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους», και λένε ότι θέλουν να αλλάξουν τη σημερινή πολιτική μιλώντας για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό θα ήταν βέβαια κάτι το σημαντικό, αν δεν είχαν δείξει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ήταν υπεύθυνος για τις μεγαλύτερες περικοπές των κοινωνικών παροχών τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτές οι καταστρεπτικές πολιτικές υπονομεύουν ακόμα την αξιοπιστία του SPD. Τέλος, οι Πράσινοι επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή, ενώ οι Φιλελεύθεροι έχουν ένα καθαρά νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.
Αποσιώπηση της λιτότητας απ‘ όλους
Οι δημοκοπήσεις δείχνουν ότι η Ντι Λίνκε βρίσκεται κοντά στο 9%. Πώς διαβάζεις τα δημοσκοπικά ευρήματα και πώς θεωρείς ότι μπορείτε να πλησιάσετε περισσότερο τα τμήματα της γερμανικής κοινωνίας που πλήττονται από την πολιτική της Μέρκελ;
Η Ντι Λίνκε είναι το μόνο κόμμα που κάνει πραγματική αντιπολίτευση, και στο απερχόμενο κοινοβούλιο ήταν και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το 9% των δημοσκοπήσεων δείχνει τη σημαντική υποστήριξη που έχουμε εξαιτίας της αντίθεσής μας στην πολιτική των νεοφιλελεύθερων μέτρων και των μεγάλων στρατιωτικών εξοπλισμών. Υπάρχει, όμως, κάτι σαν μια συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα άλλα κόμματα, εκτός από την ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), λέγοντας ότι μια οικονομικά ισχυρή και στρατιωτικοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την γερμανική ηγεσία είναι η λύση για όλα τα γεωπολιτικά προβλήματα με τον Τραμπ, το Brexit, και τον Πούτιν. Αυτή η «λύση» βασίζεται σε μια κακή και λανθασμένη ανάλυση, και καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να κερδηθούν οι ψήφοι για μια αριστερή εναλλακτική λύση. Δυστυχώς, η βίαιη πολιτική της λιτότητας και των περικοπών των κοινωνικών δαπανών της γερμανικής κυβέρνησης, που εφαρμόζεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Μέρκελ και του Σόιμπλε, δεν συζητιέται σχεδόν καθόλου στις προεκλογικές εκστρατείες των άλλων κομμάτων. Αντίθετα, είναι ένα από τα κύρια θέματα της δικής μας εκστρατείας. Να τονίσω, επίσης, ότι εμείς προτιμάμε να μιλάμε στους ανθρώπους με εκδηλώσεις και ανοιχτές συναντήσεις. Είναι καλύτερο να τους προσεγγίζουμε άμεσα, ειδικά εκείνους που υποφέρουν από τη φτώχεια, και να προσπαθούμε να τους πείσουμε να ψηφίσουν την Αριστερά.
Οι προγραμματικές θέσεις
Επομένως να αναφερθούμε και στα σημεία του προγράμματός σας που σηματοδοτούν μια διαφορετική πολιτική. Ας ξεκινήσουμε με τα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση.
Βρισκόμαστε με την πλευρά των εργαζομένων, υπερασπίζουμε τα δικαιώματά τους και διεκδικούμε την αύξηση του κατώτερου μισθού, καθώς και του ελάχιστου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ. Θεωρούμε ότι η εργασία πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τη ζωή, και όχι η ζωή γύρω από την εργασία. Θα σταματήσουμε την εκτεταμένη εργασία μέσω γραφείων και την κατάχρηση στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και διεκδικούμε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με συμβάσεις και με μισθούς που συμφωνήθηκαν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, οι γυναίκες θα πρέπει επιτέλους να πληρώνονται τα ίδια χρήματα για παρόμοια δουλειά με τους άνδρες. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει ο φόβος της φτώχειας. Η κρατική σύνταξη πρέπει να είναι αρκετή για να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο βιοτικό επίπεδο στα γηρατειά. Για να επιτευχθεί αυτό θέλουμε να αυξήσουμε το επίπεδο των συνταξιοδοτικών επιδομάτων που σχετίζονται με τις αποδοχές στο 53%, και θα εισαγάγουμε μια ελάχιστη σύνταξη με βάση την αλληλεγγύη ύψους 1.050 ευρώ. Το σύστημα επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης του «Hartz IV» έχει οδηγήσει πολλούς να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Θα το καταργήσουμε και θα το αντικαταστήσουμε με ένα εγγυημένο ελάχιστο ποσό παροχών, που δεν θα υπόκειται σε κυρώσεις. Επίσης, το επίδομα ανεργίας «Arbeitslosengeld I» πρέπει να καταβάλλεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και δεν θα πρέπει να είναι λιγότερο από 1.050 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, θα εισαγάγουμε ειδικές μειωμένες χρεώσεις για την ηλεκτρική ενέργεια, τις δημόσιες μεταφορές και το σιδηροδρομικό σύστημα της Deutsche Bahn, και θα αυξήσουμε άμεσα το επίδομα για τέκνων στα 328 ευρώ.
Το φορολογικό είναι πάντα ένα σημαντικό ζήτημα για την Αριστερά. Τι προτείνετε;
Προτεραιότητά μας επίσης οι δίκαιοι φόροι. Θα επιβάλουμε επιτέλους ένα φόρο περιουσίας, και όποιος έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου θα πρέπει να φορολογείται σωστά. Στόχος μας είναι να δώσουμε αυτά τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών: στα σχολεία και στα κέντρα παιδικής μέριμνας, στην κοινωνική κατοικία, στην υποδομή διαδικτύου, στα νοσοκομεία, στις δημόσιες συγκοινωνίες. Θα μειώσουμε το ποσό των φόρων που πρέπει να πληρώσουν οι άνθρωποι μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, και θα αυξήσουμε το ετήσιο αφορολόγητο προσωπικό επίδομα στα 12.600 ευρώ. Όσοι κερδίζουν λιγότερα από 7.100 ευρώ το μήνα, θα επωφεληθούν από το φορολογικό μας σχέδιο. Σαν αντιστάθμισμα, θα φορολογήσουμε αυτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα με μεγαλύτερο ποσοστό.
Μια Ευρώπη με προτεραιότητα τους ανθρώπους
Και για την Ευρώπη;
Η αλλαγή απαιτεί θάρρος! Θέλουμε να ξεκινήσουμε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ένωση: αντί να θέτουμε πρώτα τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι. Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά της ανεργίας και μια κοινωνικά δίκαιη και φιλική προς το περιβάλλον οικονομία. Αντί τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως την TTIP και την TISA, χρειαζόμαστε δίκαιο εμπόριο και αποτελεσματική προστασία του κλίματος. Στόχος μας είναι να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική, και φιλόξενη για όλους.
Ποια είναι η γνώμη σου για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις;
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μέρκελ είναι σε θέση να επιλέξει τα κόμματα που θέλει να συνεργαστεί: τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους ή τους Φιλελεύθερους -ή δύο από αυτούς. Όλοι θα ήθελαν να πάνε, και θα πάνε, μαζί της, εκτός από την Ντι Λίνκε. Η θεωρητική επιλογή ενός κόκκινο-κοκκινοπράσινου συνασπισμού δεν έχει πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις. Και πολλοί Σοσιαλδημοκράτες, μεταξύ των οποίων και ο Μάρτιν Σουλτς, θέλουν τους Φιλελεύθερους ως εταίρους στην κυβέρνηση. Η δημιουργία μιας κοινωνικής πολιτικής μαζί τους είναι το μυστικό του SPD, ή δείχνει πόσο σοβαροί είναι στα κοινωνικά ζητήματα. Μέσα στην Ντι Λίνκε υπήρξε μια συζήτηση για το αν, και με ποιους όρους, θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλά αυτό δεν είναι πλέον το κύριο ερώτημα. Έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε μια προεκλογική εκστρατεία με περιεχόμενο, ούτε μια εκστρατεία που να στοχεύει σε μια κυβερνητική συμμαχία με άλλα κόμματα, ούτε μια εκστρατεία στείρας αντιπολίτευσης. Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία είναι χρήσιμη για την Ντι Λίνκε, και ενισχύει την κοινή μας προσπάθεια. Απαντώντας στην ερώτηση, υποθέτω ότι θα γίνει και πάλι ένας «μεγάλος συνασπισμός», ή ένας «συνασπισμός της Τζαμάικας», όπως στο κρατίδιο Σλέσβιχ – Χόλσταϊν, που αποτελείται από το CDU, το FDP και τους Πράσινους. Για τους φτωχούς, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ειρήνη θα είναι ένας δύσκολος χρόνος, αλλά η Ντι Λίνκε θα είναι μια χρήσιμη δύναμη αντιπολίτευσης ενάντια σε αυτήν τη νεοφιλελεύθερη και μιλιταριστική πολιτική. Το δυσοίωνο μέλλον
Τέλος, και με αφορμή την πρόσφατη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης στα σχέδια του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, θέλω να σε ρωτήσω πώς βλέπεις την επόμενη ημέρα όσον αφορά την πολιτική της Γερμανίας σχετικά με την Ευρώπη.
Φοβάμαι ότι θα υπάρξει μια νέα περίοδος βίαιης πολιτικής κοινωνιών περικοπών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα οδηγηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η Γερμανία θα ξεκινήσει μια νέα πολιτική ελέγχου, είτε μόνη της, είτε με τη μικρή της αδερφή, τη Γαλλία. Η ιδέα του «πυρήνα της Ευρώπης» δυστυχώς θα αναγεννηθεί. Και έχουν δείξει ποιες είναι οι προτεραιότητές τους. Τώρα, μετά το Brexit, φαίνεται ότι ο δρόμος είναι περισσότερο «ελεύθερος» για αυτό. Για αυτό είναι απαραίτητη μια νέα αντίσταση. Αντίσταση κατά της πολιτικής της λιτότητας που συνδυάζεται με τη στρατιωτική πολιτική και τη μείωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η Αριστερά στην Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για αυτόν τον αγώνα.
Πηγή: Η Εποχή