«Η εξουσία κείτονταν στο δρόμο. Εμείς τη σηκώσαμε» (Β.Ι. Λένιν)
Η ορμή των μεγαλύτερων συλλαλητηρίων της Μεταπολίτευσης πράγματι έρχεται να αλλάξει άρδην τα πολιτικά δεδομένα. Αυτή η αλλαγή, όμως, δεν έρχεται ούτε από μόνη της, ούτε με ασαφείς επικλήσεις μετώπων χωρίς προγραμματικές αιχμές. Επειδή, λοιπόν, η κρισιμότητα της κατάστασης επιτάσσει γρήγορες κινήσεις με σαφές προγραμματικό πλαίσιο, προτείνουμε τα παρακάτω ως βάση για τη συγκρότηση μιας τέτοιας εν δυνάμει πολιτικής πλειοψηφίας, στη βάση της ήδη υπάρχουσας κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:
Α) Δικαιοσύνη
Σύσταση ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του, με παραπομπή του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων άλλων εμπλέκονται στο έγκλημα, αλλά κυρίως στη συγκάλυψή του.
Θέσπιση ειδικής επιτροπής για τη διαφάνεια στη δικαιοσύνη, ίδρυση σχολής δικαστών και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την επιλογή της δικαστικής ηγεσίας, με πλήρη αποσύνδεσή της από την εκτελεστική εξουσία.
Β) Δημόσιο και ασφάλεια
Αποκλειστικά δημόσια τραίνα, με επανακρατικοποίηση ΟΣΕ, λιμανιών και αεροδρομίων, και πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για τη δημιουργία γραμμών επιβατικών και εμπορικών τρένων σε όλη τη χώρα.
Καταγγελία των συμβάσεων όλων των δρόμων, με επαναφορά τους στο δημόσιο, και μείωση διοδίων.
Μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στην υγεία, με πλήρη κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης της τελευταίας δεκαετίας, αυξήσεις στο προσωπικό και στους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία, καθώς και ένταξη όλων των δομών υγείας στο δημόσιο σύστημα
Γ) Οικονομία
Νομοθετική πρωτοβουλία για προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης από τράπεζες και funds, με δυνατότητα πρόσβασης στις δευτερογενείς αγορές δανείων από το κράτος και τους ιδιώτες. Ειδικές ρυθμίσεις για όσους/ες έχουν εξοφλήσει το κεφάλαιο δανεισμού.
Φρένο στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, με κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, του αντισυνταγματικού νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και των ορίων φοίτησης, και θεσμοθέτηση δωρεάν μεταπτυχιακών σε όλα τα ΑΕΙ. Ένταξη των σπουδαστών και εργαζομένων στα ιδιωτικά κολλέγια στο δημόσιο σύστημα με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.
Αναστροφή της καταστροφής της πρωτογενούς παραγωγής, με σύσταση ετήσιου διαγωνισμού νέων τεχνολογιών για τη διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής, κίνητρα για την αγροτική αξιοποίηση γης, απαλλοτριώσεις αναξιοποίητων αγροτεμαχίων, και θέσπιση εθνικού μητρώου εργατών γης, με κάλυψη μέρους ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.
Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, κρατική και μονοπωλιακή ΔΕΗ για φθηνό ρεύμα.
Οι παραπάνω προτάσεις δεν έχουν στόχο να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κοινωνικής κίνησης που έχει προκύψει, αντιθέτως πιστεύουμε βαθιά πως η υλοποίησή τους εντάσσεται σε ένα σχέδιο που απαιτεί εμπράκτως δικαιοσύνη από τα πολιτικά υποκείμενα που θα επιλέξουν να τα εφαρμόσουν. Με λίγα λόγια: Η Αριστερά δεν έρχεται ως πεφωτισμένη ηγεσία να ριζοσπαστικοποιήσει το κίνημα των Τεμπών, αλλά να μάθει και να ριζοσπαστικοποιηθεί από αυτό.
Στη βάση του παραπάνω προγράμματος, τα πολιτικά υποκείμενα τα οποία θα μπουν στη διαδικασία σύνθεσης και από κοινού υλοποίησης οφείλουν να έχουν κάνει ξεκάθαρο από την αρχή πώς μια ενδεχόμενη κυβερνητική πλειοψηφία, που μπορεί να προκύψει στη βάση των παραπάνω, θα πρέπει εκ νέου να οδηγήσει, αφενός, σε εκλογές και, αφετέρου, σε βάθεμα των κοινωνικών διαδικασιών, προκειμένου να μην αναβιώσει η διαδικασία της ανάθεσης, όπως συνέβη μετά από αντίστοιχες κινηματικές εξάρσεις του παρελθόντος.
Δημήτρης Λούκας, Ακτινοφυσικός, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ηλίας Μακροδημήτρης, υποψήφιος διδάκτορας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, μέλος ΜέΡΑ25
Παναγιώτα Οθωναίου, ιδιωτική υπάλληλος, ανένταχτη
Άρης Σπουρδαλάκης, ερευνητής Θεωρητικής Φυσικής, ανένταχτος
Βασίλης Γλέζος, εργαζόμενος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Νέας Αριστεράς
Φώτης Παπαδόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος Νέας Αριστεράς