Macro

Ιντερνετική ουδετερότητα: Ο Τραμπ βάζει τέλος σε μία ακόμη ελευθερία

Μια νίκη της κυβέρνησης Τραμπ και ήττα για τους Αμερικανούς ήταν η πρόσφατη απόσυρση της αρχής της διαδικτυακής ουδετερότητας. Η ουδετερότητα του διαδικτύου είναι κάτι που συμβαίνει χωρίς να το συνειδητοποιούμε τη στιγμή που το χρησιμοποιούμε: είναι η ελευθερία να περιηγηθούμε σε ιστοσελίδες, να δούμε, αλλά και να αναπαράξουμε υλικό χωρίς να κινδυνεύει να μπλοκαριστεί από τις εταιρίες που μας παρέχουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αποτελεί εν ολίγοις την ισότιμη διαχείριση όλων των σελίδων.
Με ψηφοφορία που τέθηκε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ αποφασίστηκε η κατάργηση της αρχής υπέρ της διαδικτυακής ουδετερότητας, που ο ίδιος φορέας είχε επικυρώσει επί προεδρίας Ομπάμα. Η πλειοψηφία της Επιτροπής ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπως και ο τωρινός επικεφαλής της Ajit Pai, πρώην δικηγόρος μεγάλης αμερικανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, η οποία είναι ανάμεσα σε αυτές που θα επωφεληθούν από την ιστορική αλλαγή. Στόχος του Ajit Pai είναι μέσω της απόσυρσης της ουδετερότητας να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που προστάτευαν τον καταναλωτή και να αυξηθούν τα έσοδα των μεγάλων παρόχων. Οι εταιρίες που παρέχουν ίντερνετ ως τώρα υπόκεινται σε ορισμένους κανόνες, που τις απέτρεπαν από το να μπλοκάρουν ιστοσελίδες, εφαρμογές και οποιοδήποτε υλικό που διατίθεται διαδικτυακά. Η κατάργηση της ουδετερότητας σημαίνει ότι οι εταιρίες θα μπορούν να παρακολουθούν τις διαδικτυακές μας κινήσεις, να ελέγχουν το υλικό που ανεβαίνει και να μπλοκάρουν ό,τι θεωρούν ανεπιθύμητο και επιπλέον θα είναι ελεύθερες να επιβάλουν επιπλέον χρεώσεις για την πρόσβαση σε ιστοσελίδες. Από την ιστορική αυτή αλλαγή θα επωφεληθούν μόνο οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ, ενώ πολυεθνικές εταιρίες όπως η Google, το Facebook και το Netflix δεν θα επηρεαστούν, αλλά πιθανότατα θα εδραιώσουν περαιτέρω το μονοπώλιο τους. Οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών θα μπορούν να μετατρέψουν το ίντερνετ σε δύο ζώνες ταχυτήτων: η μια θα παρέχει υπηρεσίες με παραπάνω χρεώσεις και η άλλη θα είναι η ζώνη περιορισμένης πρόσβασης για όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση.

Λογοκρισία κατά των «μικρών»

Η άρση της ουδετερότητας δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις κυρίως από τους νέους και τις μειονότητες. Η ουδετερότητα ήταν μια τάση «εκδημοκρατισμού» αυτού του μέσου, καθώς έδινε βήμα σε όλους και ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις σελίδες, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι μικρές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο. Πλέον, όμως, ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει σελίδες με το περιεχόμενο των οποίων διαφωνεί, θα μπορεί να δίνει πρόσβαση σε όσους προσφέρουν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και να μπλοκάρει τους ανταγωνιστές του. Οι μικρές εταιρείες και ιστοσελίδες μεμονωμένων ανθρώπων απειλούνται να βρεθούν σε μια περιορισμένη ζώνη, όπου η ταχύτητα πρόσβασης θα επιβραδυνθεί αρκετά, για να τις καταστήσει άχρηστες. Όσοι και όσες επιθυμούν να δημιουργήσουν μια δική τους ιστοσελίδα, θα πρέπει να πληρώνουν και τον πάροχο, αλλιώς η ιστοσελίδα θα εξαφανίζεται. Οι επικριτές της κατάργησης θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει και τον τρόπο που διεξάγεται και ο πολιτικός λόγος μέσα από το διαδίκτυο, τη στιγμή που οι περιορισμοί αυξάνονται και όλα θα τίθενται υπό τον έλεγχο εταιριών.
Οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές ως τώρα έχουν θεσπίσει την ισότιμη διαχείριση από τους παρόχους χωρίς διακρίσεις και επιπλέον χρεώσεις ανά χώρα, χρήστη ή πλατφόρμα. Όμως οι τεκτονικές αλλαγές στο ψηφιακό τοπίο της Αμερικής είναι αδύνατο να μην επηρεάσουν τις ρυθμίσεις περί διαδικτύου παγκοσμίως. Οι αλλαγές που επιφέρουν στην παγκόσμια αγορά θα είναι πολύ δύσκολο να μην παρεισφρήσουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όλγα Βερελή

Πηγή: Η Εποχή