Συνεντεύξεις

Ιδού τι έλεγαν για την πΓΔΜ Σαμαράς – Αβραμόπουλος, το 2012

Ερ.: Το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας και πΓΔΜ βρίσκεται, αναπόφευκτα, στο επίκεντρο της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας επί της προτάσεως δυσπιστίας. Η πλειοψηφία δέχεται την κριτική της αντιπολίτευσης για μια κακή, όπως την χαρακτηρίζει, συμφωνία. Εσείς από το βήμα του Κοινοβουλίου αναφερθήκατε στα πεπραγμένα της ΝΔ. Να πάμε στα πιο πρόσφατα, μετά, δηλαδή, και το Βουκουρέστι. Όσο ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, ποια θέση έπαιρνε;

Απ.: Αντί άλλης απάντησης, παραθέτω απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά τον Ιούλιο του 2012:

Αντώνης Σαμαράς (πρωθυπουργός): «Η Ελλάδα παραδοσιακά επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας µε όλο τον περίγυρό της, αλλά επιδιώκει και την αναβάθµιση του ρόλου της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα της περιοχής».

Δημήτρης Αβραμόπουλος (υπουργός Εξωτερικών): «Σε ό,τι αφορά τη FYROM, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δηµοκρατία της Μακεδονίας, το ζήτηµα του ονόµατος των Σκοπίων δεν είναι απλά µία διαφορά περί ιστορικών γεγονότων, συµβόλων. Σίγουρα έχει την αξία του. Είναι θέµα σεβασµού του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νοµιµότητας. Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούµενο εποικοδοµητικό πνεύµα, προέβη σε ένα µείζον συµβιβαστικό βήµα, αποδεχόµενη σύνθετη ονοµασία µε γεωγραφικό προσδιορισµό και χρήση έναντι όλων. Η σηµερινή ηγεσία όµως, των Σκοπίων διολισθαίνει µε ρητορική και στάση αδιαλλαξίας που φθάνει το βαθµό της γραφικότητας, προκαλώντας ερωτηµατικά που η λογική δυσκολεύεται να απαντήσει, επιβαρύνοντας το κλίµα των διµερών µας σχέσεων. Ευχόµαστε να κυριαρχήσουν στη γειτονική χώρα οι φωνές της σύνεσης και της κοινής λογικής. Σε αυτό το σηµείο πρέπει να είµαστε πολύ σαφείς προς τους γείτονες, τους εταίρους µας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συµµάχους µας στο ΝΑΤΟ. Επιζητούµε λύση για το ζήτηµα της ονοµασίας που να είναι σύµφωνη µε τη διεθνή νοµιµότητα».

Αυτά έλεγε, λοιπόν, η τότε κυβέρνηση και ρωτώ: για σύνθετη ονοµασία µε γεωγραφικό προσδιορισµό και χρήση έναντι όλων (erga omnes), δεν μιλά η συμφωνία που φέρνει η κυβέρνησή μας; Σε λύση που είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα, δεν καταλήξαμε; Ποιο είναι το πρόβλημα, λοιπόν, για την αξιωματική αντιπολίτευση; Γιατί αυτή η σπουδή για τη χρήση ενός κορυφαίου κοινοβουλευτικού «εργαλείου» όπως η πρόταση μομφής; Μα, πολύ απλά, όπως είπα και από το βήμα της Βουλής, γιατί το χαλί συνεχίζει και τραβιέται κάτω από τα πόδια του κυρίου Μητσοτάκη και στην προσπάθειά του να κρατήσει την ισορροπία του, δεν διστάζει να ευθυγραμμιστεί ακόμα περισσότερο με τις πατριδοκάπηλες φωνές εντός του κόμματός του, πατριδοκάπηλες φωνές που δεν δίστασαν να επιτεθούν ακόμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να υπερβεί τα όρια των συνταγματικών του εξουσιών, γνωρίζοντας ότι αυτό θα αποτελούσε θεσμική εκτροπή. Σε αυτό όμως το απαράδεκτο αίτημα του κυρίου Σαμαρά, η ηγεσία της ΝΔ δεν αντέδρασε, προσφέροντας δια της σιωπής της ασυγχώρητη κάλυψη και επιβεβαιώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, όντως, όμηρος του Αντώνη Σαμαρά.

Ερ.: Είχαμε όμως και την τοποθέτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής… Εσείς γιατί κατηγορήσατε την ΝΔ ότι καλλιέργησε το έδαφος για τον εθνικισμό και το φασισμό, δεν είναι υπερβολικό;

Απ.: Διαφωνεί κανείς πως, εδώ και καιρό, η ηγεσία της ΝΔ διολισθαίνει συστηματικά σε ακροδεξιά μονοπάτια έχοντας παραδώσει, επί της ουσίας, τα ηνία του κόμματος στα, εκ του ΛΑΟΣ προερχόμενα στελέχη; Διαφωνεί κανείς πως με τη στάση, τη συμπεριφορά και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της ως αξιωματική αντιπολίτευση, απελευθερώνει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων, νομιμοποιώντας το τέρας του εθνικισμού; Ας αναλογιστεί, μόνο, η ΝΔ πως η επένδυση στην πατριδοκαπηλία, μόνο δεινά έχει επιφέρει όσες φορές έχει επιλεγεί ως τρόπος πολιτικής αντιπαράθεσης. Και πως αυτή η επιλογή, αυτή η ρητορεία που ταυτίζεται με το νεοναζιστικό λόγο, δίνει συγχωροχάρτι στη φασιστική, εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο παρά ποτέ, φαντάζει επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία ενός μετώπου -από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας, σε όποια πολιτική παράταξη και αν βρίσκονται- κατά της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και των νοσταλγών του κατάμαυρου παρελθόντος της χώρας.

Ερ.: Κλείσατε όμως την ομιλία σας με συναισθηματικό τόνο…

Απ.: Δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, θεώρησα υποχρέωσή μου, έναν οφειλόμενο φόρο τιμής, την αναφορά στον κορυφαίο διανοούμενο ‘Αγγελο Ελεφάντη, έναν από τους ανθρώπους-αναφορά για την Αριστερά, από τους ανθρώπους που μας καθόρισαν. Δημοσιογράφος και συγγραφέας, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Ο Πολίτης», από τους ιδρυτές της εφημερίδας «Η εποχή» και τακτικός συντάκτης της εφημερίδας «Αυγή», ο δικός μας ‘Αγγελος ήταν μεταξύ αυτών οι οποίοι καθόρισαν, σε μεγάλο βαθμό, την αντιεθνικιστική γραμμή της Αριστεράς στο Μακεδονικό. Για αυτό και είπα χθες πως «υπάρχουν στιγμές, όπως αυτές που ζούμε, που η απουσία κάποιων ανθρώπων είναι κάτι περισσότερο από αισθητή. Έτσι και η απουσία του ‘Αγγελου Ελεφάντη… Που είμαι σίγουρη ότι την Κυριακή, βλέποντας προς τις Πρέσπες, και αυτός όπως κι εμείς, από κάπου θα χαμογελά -κρατώντας το τεύχος Οκτωβρίου/Δεκεμβρίου του 1992, του περιοδικού «Πολίτης» με τον εμπνευσμένο τίτλο : «η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική»…

Πηγή: Left από ΑΠΕ-ΜΠΕ