Από τη ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς προέκυψαν με συναινέσεις ένα κείμενο πολιτικής απόφασης αλλά και ένα όργανο που θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο. Και αυτές οι συναινέσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί αποτελούν την τεράστια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Γιατί οι συναινέσεις σημαίνει ότι όταν υπάρχουν διαφωνίες αυτές είναι καλοπροαίρετες και κανένας δεν κατηγορεί τους συντρόφους ότι υπονομεύουν την προσπάθεια.
Η Νέα Αριστερά θα πρέπει να κάνει δουλειά μυρμηγκιού για να έρθει σε επαφή με τα κινήματα. Αυτό είναι κάτι που δεν γινόταν στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου η διεύρυνση περιοριζόταν σε κάποιες μεταγραφές. Αντίθετα πιο σημαντική είναι η ζωντανή σχέση με τα κινήματα, να τα ακούμε, να τα βοηθάμε να αναπτυχθούν αλλά ταυτόχρονα να σεβόμαστε και την αυτονομία τους. Είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί η αλληλεγγύη προς τα κινήματα. Όχι μόνο η εξωτερική αλληλεγγύη, όπου απλά ακούμε και στηρίζουμε τα αιτήματα τους, αλλά ακόμη πιο σημαντικά η εσωτερική αλληλεγγύη όπου ενστερνίζεσαι και ενσωματώνεις τα αιτήματα, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες αυτών των ανθρώπων. Πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να χτιστεί η Νέα Αριστερά.
Η Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές θα κατέβει σαν μια ευρωπαϊκή δύναμη. Θα είναι όμως μια δύναμη που αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα για σημαντικά θέματα όπως ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, τα εργασιακά και άλλα. Η Νέα Αριστερά θα συμμετέχει με αιχμές για θέματα όπως η πράσινη μετάβαση και οι ανισότητες, και ταυτόχρονα θα έχει ένα ψηφοδέλτιο που θα δείχνει έμπρακτα ότι είναι ένας φορέας ανοιχτός, όπου θα εκπροσωπούνται τα κινήματα, οι νέοι και άλλες δυνάμεις.
Η Νέα Αριστερά πρέπει να κάνει διάλογο με τον κόσμο. Να ακούει τις ανησυχίες αλλά και τις προτάσεις τους. Να ακούει τους νέους, όχι απλά γιατί είναι νέοι αλλά γιατί η συνεισφορά τους, οι ιδέες τους, η διαφορετική προσέγγιση τους είναι σημαντικά για την εύρεση νέων λύσεων και προτάσεων.