Ηχητικό

Συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση στον RealFM 97.8 και στους δημοσιογράφους Μακρή Κάτια & Μάνο Νιφλή

Το βασική μήνυμα της Συνδιάσκεψης μας είναι ότι η πολιτική επιστρέφει. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που πολλές φορές απουσιάζει η ουσιαστική πολιτική συζήτηση και η αντιπαράθεση με πραγματικούς πολιτικούς όρους, όχι με συνθήματα και με επικοινωνιακές κορώνες, όχι με μια λογική τοξικότητας, η οποία νομίζω ότι έχει κουράσει την κοινωνία.
Eίναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ξεκινώντας αυτήν την προσπάθεια με τη Νέα Αριστερά, βάζουμε ξανά την πολιτική, την ουσιαστική πολιτική, τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, δηλαδή στο επίκεντρο της συζήτησης. Αυτό είναι για μας ο στόχος , αυτή η προτεραιότητά μας. Αυτό έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε και στη Βουλή τους τελευταίους τρεις μήνες από τη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Αυτό θα κάνουμε και το επόμενο διάστημα, μέσα και έξω από τη Βουλή.
Ξεκινήσαμε από το μηδέν ως προς την οργανωτική συγκρότηση, ως προς τη δυνατότητά μας να αποκτήσουμε μια παρουσία σε όλη την Ελλάδα, να στήσουμε το νέο αυτό κόμμα, τον νέο αυτό πολιτικό φορέα για να εδραιωθεί στην ελληνική κοινωνία.
Δικό μας στοίχημα και δικιά μας δουλειά και δικιά μας ευθύνη είναι να πείσουμε αυτούς τους πολίτες ότι αξίζει να στηρίξουν και να εμπλακούν και οι ίδιοι στην υπόθεση της νέας Αριστεράς. Είναι λοιπόν ένα ανοιχτό στοίχημα για εμάς. Είναι μια υπόθεση η οποία ξεκινάει τώρα. Γι’ αυτό άλλωστε μιλήσαμε και για την ιδρυτική μας συνδιάσκεψη.
Έχουμε πολύ δρόμο και πολλή δουλειά μπροστά μας, ενόψει και των ευρωεκλογών, οι οποίες είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για μας. Εκεί θα μπορέσουμε να έχουμε και μια πραγματική απεικόνιση της εμβέλειας μας και της παρουσίας μας στην ελληνική κοινωνία.
Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε με σοβαρότητα, με αξιοπιστία, με οργάνωση να απευθυνθούμε στην ελληνική κοινωνία και στις ευρωεκλογές. Μπορούμε να αποτελέσουμε τη θετική έκπληξη αυτών των ευρωεκλογών.
Η Νέα Αριστερά ακριβώς και επειδή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο πολιτικό κενό το οποίο υπάρχει στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού χώρου συνολικότερα, θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες για να καλύψει αυτό το κενό. Αυτό έχει να κάνει με το αν θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο απαιτεί από εμάς ο κόσμος, ένας πολύ απαιτητικός και πληγωμένος κόσμος το τελευταίο διάστημα.
Για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές. Μιλήσαμε εγκαίρως όταν αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος δικαιώνουν ακριβώς αυτή την επιλογή μας. Μιλήσαμε τότε για τον εκφυλισμό, ο οποίος πλέον οδηγείται σε πλήρη μετάλλαξη. Ο κόσμος της Αριστεράς θέλει να δει μια σοβαρή, αξιόπιστη αριστερή δύναμη.
Πρέπει να έχουμε το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον. Το χάσμα με τον πληθωρισμό της απληστίας μεγαλώνει μεταξύ λίγων και ισχυρών και της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Απέναντι λοιπόν σε αυτές τις κρίσεις και βεβαίως την κλιματική κρίση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με όρους κοινωνίας και όχι με όρους κερδοσκοπίας μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, πρέπει να δώσουμε τώρα απαντήσεις.
Το παρελθόν, πρέπει να το αποτιμήσουμε με αντικειμενικότητα. Είναι ένας οδηγός για το πώς προχωράμε στο μέλλον. Θα προχωρήσουμε με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις ή θα δούμε την ψαλίδα να ανοίγει; Θα προχωρήσουμε με όρους εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών ή θα δούμε αυτή την τεράστια θεσμική κατάπτωση η οποία έχει δημιουργηθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας του κυρίου Μητσοτάκη, να συνεχίζεται και να βαθαίνει ακόμα περισσότερο;
Είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα αυτά για το μέλλον της χώρας και εμείς σε αυτά τα ζητήματα θέλουμε να τοποθετηθούμε, να πάρουμε πρωτοβουλίες και να σταθούμε από την πλευρά της υποστήριξης των συμφερόντων της κοινωνίας.