Macro

Η προλετάρια μάνα και οι -φριχτές- κομψευόμενες Αντουανέτες

Δεν είναι, λοιπόν, μια γυναίκα «διανοουμένη» η Μάγδα Φύσσα! Δεν είναι διότι ζει στο Πέραμα κι εκεί δεν ευδοκιμούν διανοητές, ούτε διανοήτριες, παρά μόνο κάτι ναυτεργάτες τελευταίοι, στο κάτω κάτω σκαλοπάτι της κοινωνικής πυραμίδας, δίχως αστικές ευγένειες, δίχως τρόπους, κουρελιάρηδες, άπλυτοι και άλουστοι. Και από τέτοιους προλετάριους, προφανώς λούμπεν, καταφανώς φοβητσιάρηδες, δεν περιμένεις κόσμιες, ανθρώπινες συμπεριφορές.

Αυτό είδε, αυτό ανέλυσε, αυτό σχολίασε σήμερα, απ’ τα σαλόνια της  αριστοκρατίας όπου διατρίβει, η κ. Ιωάννα Μάνδρου. Αυτό την ένοιαξε.  Ταξικό μίσος, πολιτισμικό μίσος, απλή, ανόθευτη αβελτηρία ή πονηράδα, από εκείνους που, με τούτα και με κείνα, επιθυμούν να παραπλανούν διαρκώς την κοινή γνώμη, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα;
Όλα μαζί: οι κομψευόμενοι της τηλοψίας, οι κατ’ επάγγελμα δημοσιολογούντες, στο πλευρό της εξουσίας, χρυσοπληρωμένοι και καλοζωισμένοι, έχοντας υποστεί κάθε λογής αλλοτρίωση, κάθε λογής στρέβλωση συνειδησιακή, τρεφόμενοι/ες, ως άλλες Μαρίες Αντουανέτες, επί χρόνια με τα παντεσπάνια του αστισμού, αδυνατούν πια να  κατανοήσουν κάθε τι άλλο, παρεκτός εκείνων των υπαγορευμένων από τ’ αφεντικά.
Η κουλτούρα της φυσικοποίησης των ανισοτήτων, η κουλτούρα της απαξίωσης των από κάτω,  ιδιοσυστατική της δεξιάς, είναι η κυρίαρχη κουλτούρα των ΜΜΕ. Στον πολιτισμό τους δεν χωρούν αμφισβητίες. Τους δίνουν χώρο να υπάρξουν μοναχά όταν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, ως εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα της κυριαρχίας τους. Εξοβελίζουν στα αζήτητα το όντως υποκείμενο που μετασχηματίζει την ιστορία, αφαιρώντας του το δικαίωμα της ορατότητας, το δικαίωμα του ομιλείν.
Ο ίδιος ο Φύσσας, λοιπόν, που αρχικά τον θεώρησαν νεκρό λόγω «γηπεδικών διαφορών» και η προλετάρια μάνα του, μάνα όλων των προλετάριων της γης, και ο αγώνας της, εντάσσονται στο σύστημα, τιμούνται από σύστημα, παρά μόνο ως εξαιρέσεις. Ας μην εξαπατώμεθα, δεν είναι όλες οι προλετάριες αξιοπρεπείς, κάτι φοβισμένα γυναικάκια μόνο, που η ταξική τους καταγωγή τους στερεί τρόπους και μόρφωση. Κανονικές, σκεπτόμενες γυναίκες, κανονικούς, σκεπτόμενους ανθρώπους, ζητήστε αλλού, όχι στους ημιάνεργους εργάτες και εργάτριες, αλλά στα ανάκτορα των βορείων προαστίων.
Οπότε, αν θέλετε να γίνουν καλύτερες οι ζωές σας, μην εμπιστεύεστε τη φτωχολογιά, μην εμπιστεύεστε, δηλαδή, τους ρακένδυτους, ακαλλιέργητους εαυτούς σας. Αναθέστε την ευθύνη σε κείνους που, αιώνες τώρα, έχουν το «νόου χάου» να βασιλεύουν -και να εκμεταλλεύονται.
Ξέρουν αυτοί. Και η κ. Μάνδρου και ο διπλανός της, ο κ. Τσίμας, ο οποίος, στις 21/5/18, ξεδίπλωνε τους στοχασμούς τους για τη βία ως εξής: «…Δηλαδή, εάν γιαουρτώνουμε τον Πάγκαλο είναι μια χαρά. Αν μαχαιρώνουμε τον Φύσσα είναι κακό. Δεν λέω βέβαια ότι το μαχαίρι και το γιαούρτι είναι το ίδιο πράγμα, αλλά η βία είναι βία…»

Κατέ Καζάντη

Πηγή: Left