Macro

Η απέραντη μοναξιά του Κώστα Μπακογιάννη

Πολύς λόγος έγινε για τη βόλτα του κυρίου Μπακογιάννη, ως υποψηφίου για το δήμο της Αθήνας, στον Άγιο Παντελεήμονα. Ακόμα, δέκα μέρες μετά, οι προσπάθειες να ανατραπεί αυτή η δυστοπική εικόνα συνεχίζονται. Οι ταμπέλες ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, οι προθέσεις εναλλάσσονται ή απαλείφονται, το πρόβλημα όμως παραμένει. Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» παρατηρεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πρώτα βήματα του νέου υποψηφίου στην Αθήνα. Ο κύριος Μπακογιάννης, λοιπόν, αφού ξεπέρασε την πρώτη του πλάνη, ότι η Αθήνα του ανήκει, πραγματοποιεί τώρα αναγνωριστικές περιοδείες ως «νέος, επιτυχημένος και ανεξάρτητος» υποψήφιος δήμαρχος, στην πόλη την οποία ευελπιστεί να διοικήσει. Αδιαφορεί για το δεδομένο ότι δεν ξέρει τον τόπο, ούτε γνωρίζει τους κατοίκους. Στον Άγιο Παντελεήμονα συνάντησε τυχαία κατοίκους που δεν γνώριζε, στη δεύτερη εμφάνισή του, στα Εξάρχεια λίγες μέρες μετά, δεν συνάντησε κανέναν. Ποζάρει μόνος και εκκωφαντικά ξένος από το τοπίο. Δύο στις δύο φορές ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας καταφέρνει να κάνει περισσότερο από προφανή την ανύπαρκτη σχέση του με την πόλη.

Αμηχανία και επιλογή

Την αμηχανία του έρχεται να υπογραμμίσει ο ίδιος κάνοντας μια χαρακτηριστική δήλωση, με αφορμή τα σχόλια για τους κατοίκους που τον πλαισίωσαν στον Άγιο Παντελεήμονα. Η δήλωσή του έχει δύο χαρακτηριστικά, από τη μια είναι γεμάτη θυμό και εχθρότητα για αυτούς που θεωρεί αντιπάλους του, από την άλλη απουσιάζει κάθε επικριτική νύξη για την ΧΑ, υποδηλώνοντας ότι δεν την συγκαταλέγει σε αυτούς που θεωρεί απαραίτητο να αντιμετωπίσει.
Με εξόχως διδακτικό ύφος διατυπώνει τις αρχές του για την αυτοδιοίκηση: α) η πολιτική γίνεται στους δρόμους, όπου αυτός έχει φάει τις σόλες του, ενώ οι «άλλοι» αναπαύονται στα παχιά χαλιά των ναών της εξουσίας και β) όταν συναντάς ανθρώπους, δεν τους ζητάς «πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων». Για το α) δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε το «κοίτα ποιος μιλάει» και για το β) παρατηρούμε ότι δεν είδαμε ίχνος ποικιλίας στα συναπαντήματά του.
Θα θέλαμε να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας στην απέραντη μοναξιά του κυρίου Μπακογιάννη, που μάλλον η παράταξή του λέγεται «Η Αθήνα μας ανήκει», ή «Η Αθήνα ψηλά», ή κάπως έτσι. Η «Ανοιχτή Πόλη», η πιο παλιά και η πιο συγκροτημένη παράταξη στον δήμο της Αθήνας ήταν και είναι πάντα συνυφασμένη με τα κινήματα και τους αγώνες των κατοίκων στην πόλη μας. Ο κόσμος της στις γειτονιές έχει πρόσωπο, έχει δράση, δεν χρειάζεται πιστοποιητικά, δεν είναι ούτε άγνωστος, ούτε «τυχαίος». Είμαστε όλοι εμείς που έχουμε όραμα, πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά για την πόλη.

Ανατριχιαστική δήλωση

Όσον αφορά τη ΧΑ, ο κύριος Μπακογιάννης έχει απλώς παραλείψει από την αυστηρή δήλωσή του κάθε χαρακτηρισμό: «τον φασισμό τον τρέφει η εγκατάλειψη στην οποία έχει καταδικάσει την πρωτεύουσα η πολιτεία». Δεν είναι απλά αφελής η δήλωση, είναι ανατριχιαστική.  Η εγκληματική οργάνωση, οι νεοναζί, τα εγκλήματα, η ασυδοσία και ο τρόμος που είχαν επιβάλει στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν αφορούν τον νέο πολιτικό.  Ειδικά στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου οι νεοναζί χρησιμοποίησαν αυτήν ακριβώς την ρητορική, της εγκατάλειψης, για να συγκαλύψουν πίσω από την «επιτροπή κατοίκων» τα τάγματα εφόδου που γέμισαν την γειτονιά με ρατσιστικά συνθήματα, έκλεισαν την παιδική χαρά για να μην έχουν πρόσβαση οι μετανάστριες και τα παιδιά τους, επεδίωξαν να επιβάλουν την απομάκρυνση της αριστεράς και των κινημάτων. Η «Ανοιχτή Πόλη» ήταν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού αποστήματος και της ρατσιστικής βίας. Η «Ανοιχτή Πόλη» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αντιφασιστικού μετώπου και αγωνίζεται αδιαλείπτως για να παραμείνει η Αθήνα κλειστή στο φασισμό, όπως είναι και το σύνθημά της.

Δυσφήμιση

Το προφίλ του κύριου Μπακογιάννη θέλει να πάρει σύγχρονα χαρακτηριστικά, αποφεύγει την πόλωση, δείχνει μετριοπάθεια στον πολιτικό του λόγο. Και πράγματι, κανείς δεν επιθυμεί να εφαρμόσει στεγανά στην κοινωνία, ούτε να αποκλείσει πολιτικές αναγεννήσεις στις γειτονιές. Δυστυχώς, με την δήλωσή του είναι ο ίδιος ο υποψήφιος ο οποίος αποτελεί δυσφήμιση για όσους τον προσεγγίζουν.  Θα αρκούσε μία φράση: ότι η ΧΑ είναι οργάνωση νεοναζιστική και εγκληματική. Δεν τις είπε όμως, και περιμένουμε να τις πει απλά και ξεκάθαρα. Αυτό είναι που κάνει την δήλωσή του να επιστρέφει στη βόλτα του και να την κάνει δυσάρεστη και σκοτεινή, και όχι οι «τυχαίοι» συνοδοιπόροι του.
Αλλά και στην ουσία, χάρη σε αυτήν την αοριστία, η νεοναζιστική οργάνωση ΧΑ καταφέρνει διαρκώς να επαναβεβαιώνει τη θέση της ως νόμιμου συνομιλητή και θεσμικού παράγοντα. Η «Ανοιχτή Πόλη» είναι μια παράταξη με πολλά χρόνια ζωής και ενεργούς συμμετοχής στην τοπική κοινωνία. Δεν ανακαλύψαμε χτες την Αθήνα και τα προβλήματα της, όπως έκανε ο κύριος Μπακογιάννης για να υπηρετήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Δουλεύει και χθες και σήμερα και αύριο, συνεχώς και όχι μόνο προεκλογικά, συλλογικά και όχι προσωποκεντρικά.

Ανοιχτή Πόλη

Πηγή: Η Εποχή