Macro

Γιώργος Ψυχογιός: Θα παλεύουμε για την αλληλεγγύη, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, αναφέρθηκε τόσο στις διατάξεις όσο και στο γενικότερο πλαίσιο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Το βίντεο με την εισήγηση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα κορυφαία πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας: «Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένοι άνθρωποι πέρασαν από Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, ενώ η Ευρώπη το πρώτο διάστημα επιχείρησε να δείξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο, το 2016 έγινε η Ευρώπη των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη που αρκετά κράτη-μέλη της δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα για τις μετεγκαταστάσεις και της επανεγκαταστάσεις, άλλα που κλείνουν τα λιμάνια τους, άλλα που οραματίζονται hot spots σε τρίτες χώρες της Αφρικής κ.ο.κ. Το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άρνηση κάποιων χωρών να υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ».

Παράλληλα, συνέδεσε το προβληματικό αυτό πλαίσιο με την ευρύτερη πολιτική κατάσταση: «Είναι πλέον σαφές ότι ο ορίζοντας της Ευρώπης σκοτεινιάζει από την άνοδο των ακροδεξιών πολιτικών που κηρύττουν το μίσος για καθετί διαφορετικό και τρέφονται από την αύξηση των ανισοτήτων. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση έρχεται η ώρα της δικής μας ευθύνης, έρχεται η ώρα της ευθύνης των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, πώς δηλαδή θα απαντήσουμε μπροστά στην απειλή. Η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολλάκις αποδείξει πώς απαντάμε σε όλη αυτή την πρόκληση, έχοντας καταβάλει από το 2015 μια πολυεπίπεδη προσπάθεια, χωρίς να πανηγυρίζουμε ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά, με λάθη, με καθυστερήσεις, με δύσκολες συνθήκες να παραμένουν σε κάποια από τα νησιά, αλλά και με νίκες μαζί με την τεράστια πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στην πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εργασία και την κοινωνική πρόνοια, με βήματα βέβαια ακόμα να υπάρχουν για να γίνουν. Αυτό είναι, άλλωστε, και το αξιακό φορτίο της Αριστεράς που βασίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού των δικαιωμάτων».

Στη συνέχεια, ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα σύντομο σε έκταση νομοθέτημα, που ως επί το πλείστον ρυθμίζει διαδικαστικά και οργανωτικά θέματα, ώστε να επιτρέψει στις υπηρεσίες του Υπουργείου να είναι πιο λειτουργικές και να απαντήσουν ταχύτερα στις αντικειμενικές και επείγουσες ανάγκες που ενέχει το προσφυγικό.

Από τις διάφορες Υπουργικές Τροπολογίες που κατατέθηκαν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική διάταξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών για το ακατάσχετο των αγροτών από κοινοτικές ενισχύσεις. «Ένα πάγιο αίτημα των αγροτών που γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Η υλοποίηση αυτού του μέτρου εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα θετικών μέτρων στην πολιτική μας στοχοπροσήλωση, να ελαφρύνουμε και να ενισχύσουμε κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια των μνημονίων», όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής.

Κλείνοντας, ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με το μεταναστευτικό και ιδίως αυτά που ακούστηκαν στο συνέδριο του κόμματος:

«Είναι δυνατόν ο επαίσχυντος και λανθασμένος όρος «λαθρομετανάστης» και «λαθρομετανάστευση» να χρησιμοποιείται κατά κόρον από τον πρώην Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της παράταξής σας; Υπάρχουν άραγε για σας «λαθραίοι» άνθρωποι;

Είναι δυνατόν να μιλάτε μέχρι και περί αλλοίωσης του ευρωπαϊκού και ελληνικού πληθυσμού, λόγω των προσφύγων και μεταναστών, όταν και ο ελληνικός λαός έχει φύγει στο εξωτερικό, σε διάφορες περιόδους ως πρόσφυγες και μετανάστες, υιοθετώντας και για τα δύο ζητήματα μία φρασεολογία της Χρυσής Αυγής;

Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της ΝΔ να οραματίζεται μια φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική, διατυπώνοντας την εξής φράση: «Διότι, ναι, για μας υπάρχουν σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται». Εξηγήστε μας ξεκάθαρα τι εννοείτε με τη φύλαξη των συνόρων και ειδικά όταν πρόκειται για τη θάλασσα…

Δεν θέλω να αναλωθώ περισσότερο σε αυτά. Άλλωστε η φράση «Θέλω να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτά που πιστεύει» είναι ενδεικτική της ακροδεξιάς στροφής, στην οποία έχετε αρχίσει να διολισθαίνετε. Και είναι παράλληλα αυτό που πεισμώνει και μας να συνεχίσουμε να παλεύουμε γι’ αυτές τις ιδέες που εσείς φαίνεται ότι θέλετε να αφανίσετε, να παλεύουμε για τον άνθρωπο, για το δίκαιο, για την αλληλεγγύη, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Πηγή: Στο Κόκκινο