Ο Γκιγιόμ Μπαλάς, που βρέθηκε στην Αθήνα για να πάρει μέρος στις εργασίες του Προοδευτικού Φόρουμ, είναι Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Με αφορμή το θέμα του Φόρουμ -“Ενώνοντας Δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη”-, μας μίλησε τονίζοντας ότι η “δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου αριστερών δυνάμεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη” και δίνοντας έμφαση σε διαδικασίες σύγκλισης διαφορετικών προοδευτικών δυνάμεων, όπως για παράδειγμα τη σύσταση του “Προοδευτικού Caucus, ενός συνόλου δηλαδή προοδευτικών ευρωβουλευτών που προέρχονται από τις τρεις πολιτικές οικογένειες των ομάδων των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών, των Πρασίνων και της Ενωτικής Αριστεράς”. Αναφερόμενος δε στη χρησιμότητα εκδηλώσεων όπως το Φόρουμ της Αθήνας, παρατηρεί: “Ο σκοπός είναι μέσα από τον διάλογο με το σύνολο των προοδευτικών Ευρωπαίων εταίρων να καταφέρουμε να αναδείξουμε έναν συσχετισμό δυνάμεων που θα ευνοεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τους λαούς της Ευρώπης”.
* Σε ποιες συνθήκες θεωρείτε ότι είναι δυνατή η δημιουργία ενός μετώπου, μιας συμμαχίας αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων ώστε να αλλάξει ρότα η Ευρωπαϊκή Ένωση; Και πιο συγκεκριμένα: Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των σοσιαλιστών σε αυτή την εξέλιξη;
Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου αριστερών δυνάμεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Αντιλαμβανόμαστε με σαφήνεια ότι οι φιλελεύθερες πολιτικές πηγαίνουν καθημερινά όλο και περισσότερο ενάντια σε αυτό το ευρωπαϊκό ιδανικό που μπορεί να επιτρέψει στους συμπολίτες μας να βρουν στην Ευρώπη περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερη προστασία και περισσότερα δικαιώματα. Αλλά όχι. Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια Ευρώπη – αγορά, που οικοδομείται εις βάρος του γενικού συμφέροντος.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δράσουμε για να κτίσουμε ένα ευρύ φάσμα συμμαχιών προοδευτικών δυνάμεων, πολιτών και οικολόγων, που να είναι σε θέση να κερδίσουν την πλειοψηφία μέσα στους θεσμούς. Αυτό κάνουμε για παράδειγμα στην Ευρωβουλή, με την ίδρυση του Προοδευτικού Caucus, ενός συνόλου δηλαδή προοδευτικών ευρωβουλευτών που προέρχονται από τις τρεις πολιτικές οικογένειες των ομάδων των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων και της Ενωτικής Αριστεράς.
* Με λίγα λόγια ποιοι είναι οι πυλώνες μιας αλληλέγγυας Ευρώπης στο πλευρό των πολιτών;
Η Ευρώπη αποσυντίθεται. Δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε στη βάση της υπόσχεσης της ειρήνης, γιατί οι εντάσεις πολλαπλασιάζονται στο εσωτερικό και στα σύνορα της Ένωσης. Έτσι πρέπει να προασπίσουμε τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογίας. Αυτό το τρίπτυχο πρέπει να βρει συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής γιατί ταυτίζεται με τα θεμέλια της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ακριβώς θα μας επιτρέψει να επανασυστήσουμε τους δεσμούς με τους συμπολίτες μας.
* Πρόσφατα κάνατε το εξής τουίτ: “Σήμερα ένα μέρος της Αριστεράς έχει παντρευτεί με τη Δεξιά. Ένα άλλο κομμάτι της Αριστεράς σκέφτεται ότι, προκειμένου να επανασυνδεθεί με τον λαό, πρέπει να πάψει να είναι ευρωπαϊκή”. Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η στάση ενός σύγχρονου, αριστερού κόμματος;
Το να σκεφτόμαστε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον πολιτικό αγώνα στην Ευρώπη. Σημαίνει ότι σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στις δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της συντήρησης, σημαίνει ότι προδίδουμε τα ιδανικά της. Στην πολιτική κανείς δεν κατέχει την αλήθεια, αλλά το να πέσει κανείς σε έναν από τους δύο σκοπέλους δεν είναι μοιραίο μόνο για την Αριστερά, αλλά και για την Ευρώπη.
Μια αλληλέγγυα και διεθνιστική Αριστερά, φορέας ενός πολιτικού προγράμματος, μπορεί να υπάρξει αύριο και να είναι πλειοψηφική στην Ευρώπη, αν καταφέρουμε να βρούμε τα εργαλεία του διαλόγου και αν δουλέψουμε μαζί χωρίς αποκλεισμούς. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός συναντήσεων όπως αυτή της Αθήνας. Ο σκοπός είναι μέσα από τον διάλογο με το σύνολο των προοδευτικών Ευρωπαίων εταίρων να καταφέρουμε να αναδείξουμε έναν συσχετισμό δυνάμεων που θα ευνοεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τους λαούς της Ευρώπης.
* Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτή τη συγκυρία;
Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην εξουσία ή όλες όσες άσκησαν εξουσία πρέπει να βοηθήσουν το σύνολο των αριστερών να απαντήσουν στο ερώτημα της στρατηγικής. Πώς θα ανατραπεί ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη; Η φοβερή εμπειρία της Ελλάδας αποτελεί μάθημα για όλους μας.