Συνεντεύξεις

Γκρέγκορ Γκίζι: Οι Έλληνες είναι ένας πολύ περήφανος λαός, δεν πρέπει να υποκύψουν

Κύριε πρόεδρε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως νέου ηγέτη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς;

Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι ο απελθών πρόεδρος Πιέρ Λοράν, έκανε μια εξαιρετική δουλειά και δημιούργησε δομές τις οποίες πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε, ώστε να καταστεί η Αριστερά ένας ισχυρότερος πολιτικός παράγοντας στην Ευρώπη. Ένας παράγοντας ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και -να μην το ξεχνάμε- κατά της ανάπτυξης ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Πρέπει, επίσης, η παρουσία μας να γίνει πιο αισθητή. Mε αυτό θα καταπιαστώ. Θέλω να συζητήσω με Ευρωπαίους ηγέτες, με ηγετικά στελέχη των ευρωπαϊκών κομμάτων, για να τους εξηγήσω ότι επείγει η αλλαγή πλεύσης, διότι αν συνεχίσουν έτσι, ολοένα και περισσότεροι πολίτες, ολοένα και περισσότερα κράτη-μέλη θα απομακρύνονται από την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί.

Γιατί; Εκείνοι θεωρούν ότι την σώζουν….

Σας δίνω τρία παραδείγματα: πρώτον, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, διότι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται σε δικτατορία, και η κυρία Μέρκελ λέει, εντάξει δεν θα εξετάσουμε κάποιο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, αλλά θα συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα, ακυρώνει αυτήν την απόφαση.

Το δεύτερο;

Τα κράτη μέλη αποφασίζουν τον αποκλεισμό του Ευρωκοινοβουλίου από τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για κάτι αδιάντροπο.

Και το τρίτο;

Το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει μια εφάπαξ παροχή δώρου Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους και μάλιστα μετά την περικοπή των συντάξεών τους, η δε κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε θυμώνουν. Μα δεν τους πέφτει λόγος! Η Γερμανία δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα γι’ αυτό, είναι από το πλεόνασμα. Δεν τους ενοχλεί, αντιθέτως, καθόλου όταν διαθέτουμε 18 δισεκατομμύρια στην Commerzbank από της οποίας τα κέρδη δεν παίρνουμε τίποτα, ενώ δεν πληρώνουν και φόρους. Αν όμως δίνεται κάτι στους συνταξιούχους τότε εξανίστανται. Αυτό με θυμώνει πάρα πολύ, γίνομαι έξαλλος με αυτήν την αδικία, με συγχωρείτε.

Και με αυτή την αφορμή πάγωσαν και τις βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις του χρέους…

Και αυτό είναι εξοργιστικό, διότι είχε αποφασιστεί μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση να γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ακυρώθηκε. Τώρα εκμεταλλεύονται το δώρο των Χριστουγέννων για να παγώσουν τη συζήτηση. Μα το είχαν ήδη κάνει. Και αυτό με εξοργίζει πολύ.

Τι πρέπει να γίνει για το θέμα αυτό κατά την γνώμη σας;

Πρέπει να γίνει μια διάσκεψη για το χρέος όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε το 1953 με την Γερμανία. Ιδίως, όμως, η παρούσα γερμανική κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία δεν πρόκειται να κάνει κάτι τόσο σημαντικό.

Ποιες άλλες υποχρεώσεις έχετε ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς;

Θα πρέπει να συζητήσω με τους αναπληρωτές για τους πολιτικούς άξονες, με την γραμματεία μόλις συγκροτηθεί σε σώμα και φυσικά με το προεδρείο. Δεύτερον, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο φόρουμ, ώστε να γίνεται μια φορά το χρόνο μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη όπου θα συζητούνται φλέγοντα θέματα με διάφορους φορείς όπως είναι τα συνδικάτα. Τρίτον, θέλω να επισκεφτώ όλα τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να τα γνωρίσω καλύτερα και φυσικά να κερδίσω την εμπιστοσύνη και άλλων κομμάτων. Είναι αρκετά νομίζω για τρία χρόνια.

Τι πιθανότητες όμως έχει η ευρωπαϊκή Αριστερά να πετύχει; Σε ορισμένες χώρες όπως στην Ιταλία και την Γαλλία έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Η αποτυχία του κρατικού σοσιαλισμού οδήγησε στη συνολική αποδυνάμωση της Αριστεράς στην Ευρώπη, ακόμα και εκείνης η οποία στεκόταν κριτικά απέναντι στην Σοβιετική Ένωση. Τώρα, όμως, είμαστε αναγκαίοι όσο ποτέ άλλοτε. Είμαι αισιόδοξος, πρέπει να είμαι αισιόδοξος ότι έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε, αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε κάτι.

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμά σας στους Ελληνες κύριε πρόεδρε;

Πρέπει να πω ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι ένας πολύ υπερήφανος και γενναίος λαός. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει πολλά. Δεν πρέπει να υποκύψουν. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση την οποία έχουν, αμέσως μόλις το μπορέσει θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών. Και εγώ υπόσχομαι να φροντίσω να συμβάλω σε αυτό, ώστε να βελτιωθεί η ζωή ιδίως των συμπολιτών μας της νότιας Ευρώπης, και όχι μόνον εκεί βέβαια. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε ένα πράγμα, το λέω στους Έλληνες, το λέω και στους συμπατριώτες μου: έχουμε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η οποία δημιουργεί νέες προκλήσεις και τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ