Το Γηροκομείο Αθηνών απασχολεί συχνά την επικαιρότητα για το όργιο κακοδιαχείρισης της περιουσίας του και τα χρέη που έπληξαν την ίδια τη λειτουργία του. Η διοίκησή του κηρύχθηκε έκπτωτη τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2013 έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε τρία πρώην μέλη της διοίκησης για τέσσερις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις.
Ενδεικτικό της κακοδιαχείρισης του Γηροκομείου Αθηνών, το οποίο ανήκει στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών, είναι το γεγονός ότι ενώ το 2004 λειτουργούσαν έντεκα κτήριά του με 400 φιλοξενούμενους, το 2016 είναι ανοιχτά μόλις τρία με 120 φιλοξενούμενους. Το 2004, από την τεράστια περιουσία του Γηροκομείου, που ίσως είναι η τρίτη ή τέταρτη σε μέγεθος μετά την περιουσία της εκκλησίας στο ελληνικό κράτος, ήταν μισθωμένα 300 ακίνητα από περίπου 500 που έχει. Το 2016 είναι μισθωμένα 190 ακίνητα και δεν εισπράττονται από αυτά χρήματα.
Το 2008 το υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του υπολόγισε ότι το 2006 το έλλειμμα ξεπερνούσε τα 4,5 εκατ. ευρώ. Το 2007 τα έξοδα του Γηροκομείου εκτοξεύθηκαν στα 12.355.000 ευρώ, με τα έσοδα να μένουν στα 5.822.000. Και η πορεία αυτή συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χρωστάει στο ΙΚΑ, την εφορία, τους εργαζομένους -που παρέμεναν απλήρωτοι από το 2010- και στους προμηθευτές τεράστια ποσά.
Η προσωρινή διοίκηση
Στις 24 Οκτωβρίου 2016 ο δήμος Αθηναίων, αν και με καθυστέρηση, τοποθέτησε στο Γηροκομείο Αθηνών νέα προσωρινή διοίκηση, μετά την έκπτωση της απερχόμενης διοίκησης. Η προσωρινή αυτή διοίκηση έχει εξάμηνη θητεία και οφείλει να διενεργήσει εκλογές για την εκλογή μόνιμης διοίκησης.
Η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη χαιρέτισε το γεγονός της τοποθέτησης της προσωρινής διοίκησης και, όπως τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης, Ρήγας Αξελός, πρόκειται για ένα «ουσιαστικό βήμα».
Η προσωρινή διοίκηση της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών προσπαθεί να διασφαλίσει την κατά το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του Γηροκομείου, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο φως στοιχεία για την πολυετή κακοδιαχείριση εις βάρος ηλικιωμένων και εργαζομένων. Ανακαλύπτει στοιχεία για τη διαχείριση της περιουσία του ιδρύματος, οικήματα, τα οποία ή είναι ενοικιασμένα σε επώνυμους Έλληνες, ή δεν αποφέρουν τίποτα, ή είναι άδεια, ή είναι υπενοικιασμένα. Ένα συγκλονιστικό καθεστώς κακοδιαχείρισης ενορχηστρωμένο από τον έκπτωτο πρόεδρο και υπόδικο αρχιμανδρίτη Μπούμπα λάμβανε σάρκα και οστά λόγω της ολιγωρίας μερίδας μελών και υπευθύνων του γηροκομείου. Εκτός όμως από τα κληροδοτήματα, στο φως έρχονται και τα διαφυγόντα κέρδη από τη δωρεάν πολυετή διαμονή τροφίμων, με… εντολή Μπούμπα, χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων.
Το δόγμα της Φρειδερίκης στα ιδρύματα
Το ζήτημα του Γηροκομείου Αθηνών και της κακοδιαχείρισης της περιουσίας του συζητήθηκε και στη Βουλή στις αρχές Δεκέμβρη, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τόνισε ότι η περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών «είναι ακραία, μεν, αλλά πολύ χαρακτηριστική για ένα καθεστώς κακονομίας, κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας που, εν πολλοίς, οφείλεται σε ολιγωρία του κράτους». Ανέφερε επίσης πως αυτά που διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στο γηροκομείο ήταν τρομακτικά. «Ηλικιωμένοι άνθρωποι έλεγαν, κλαίγοντας, ότι υποσιτίζονται», σημείωσε η υπουργός, θυμίζοντας ότι το 2016 αυτοκτόνησε ηλικιωμένος.
Ο βουλευτής Κ. Μπάρκας ζήτησε να διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο για την καθιέρωση κανόνων διαφανούς διαχείρισης σε αυτά τα ιδρύματα, αλλά και προστασία των εργαζομένων.
Η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει κανόνες διαφάνειας στα ιδρύματα πρόνοιας ΝΠΙΔ, προκειμένου να ανταποκριθούν στον κοινωνικό ρόλο τους και να μπει τέλος σε φαινόμενα κακονομίας και κακοδιαχείρισης. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νόμο, ο οποίος δεν θα προσκρούει μεν σε συνταγματικές επιταγές, αλλά θα εκσυγχρονίζει και θα δημιουργεί ένα νέο καθεστώς διαφανές, με σαφείς κανόνες λειτουργίας εργασιακών σχέσεων, διαχείρισης, αξιολόγησης και με έλεγχο όλων των ιδρυμάτων ιδιωτικού δικαίου. Το σχέδιο νόμου πρόκειται να μπει σε διαβούλευση τους επόμενους μήνες.
«Το κράτος δεν μπορεί να παραπέμπει την ευθύνη όλης της κοινωνικής προστασίας σε χιλιάδες ιδρύματα, τα οποία δεν ελέγχει», ανέφερε και τόνισε ότι η περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών είναι μία από 1.500 ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία δεν ελέγχονται και λειτουργούν υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης κατάστασης, όπου θεωρούν ότι το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με τις απόψεις των ΔΣ των σωματείων, τα οποία έχουν ιδρύσει τα ιδρύματα.
«Θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη νέα διοίκηση και την εξέλιξη πλέον του Γηροκομείου Αθηνών. Δεν θα συνεχιστεί η κατάσταση όπου ένα Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί μία Γενική Συνέλευση 30 κληρονόμων του προηγούμενου καθεστώτος. Είναι αυτό που λέω ότι εδώ έχουμε τη Φρειδερίκη ακόμα ζωντανή σε όλα τα ιδρύματα της χώρας», πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός.
«Σήμερα, ως υπουργείο, ανταποκρινόμενοι μεταξύ των άλλων στα αιτήματα της νέας διοίκησης του Γηροκομείου, της προσωρινής, υποσχεθήκαμε ότι θα αναλάβουμε τη διατροφή των ηλικιωμένων -δωρεάν προφανώς- και με όρους υγιεινής και, βεβαίως, με νέους όρους σε αυτήν την προσπάθεια», υπογράμμισε.
Ζητείται εποπτεύουσα αρχή
Σε επικοινωνία με τον Γιώργο Σαγρεδάκη, μέλος της προσωρινής διοίκησης και της Ανοιχτής Πόλης, έγινε σαφές ότι η κατάσταση που υποχρεούται να διαχειριστεί το νέο ΔΣ, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Ο πρώην πρόεδρος και υπόδικος Προκόπης Μπούμπας, μέσω μιας ομάδας υπαλλήλων, εγείρει εμπόδια στην εξυγίανση της λειτουργίας του Γηροκομείου, με αρνητικά αποτελέσματα και για τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους και για τους εργαζόμενους. Ο υπόδικος επικαλείται μάλιστα το γεγονός ότι ο δήμος Αθηναίων, με την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης τον Οκτώβριο του 2016, παρέβλεψε το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Όπως τόνισε το μέλος της προσωρινής διοίκησης, είναι επείγουσα ανάγκη να διαμορφωθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που να ξεκαθαρίζει το ρόλο και τις αρμοδιότητες της εποπτεύουσας αρχής του ιδρύματος, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία, η διαφανής διαχείριση και προστασία των εργαζομένων και να αποτραπούν φαινόμενα του παρελθόντος.
Ο Γ. Σαγρεδάκης τόνισε την ανάγκη το ίδρυμα να φιλοξενήσει περισσότερους ηλικιωμένους, δεδομένου ότι, ενώ έχει δυνατότητα υποδοχής 650 ηλικιωμένων, σήμερα λειτουργεί με 120 κλίνες. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε ότι ο τιμοκατάλογος είναι ο ίδιος από το 2009 και δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κρίσης και της μείωσης των συντάξεων, κάτι δεν μπορεί να κάνει μια προσωρινή διοίκηση με βάση τον κανονισμό.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους, που για πολλούς μήνες έμεναν απλήρωτοι, με πολλούς να έχουν προχωρήσει δικαιολογημένα σε επίσχεση εργασίας, ο Γ. Σαγρεδάκης ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή των μισθών τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να επιστρέφουν πλέον στις εργασίες τους. Τόνισε επίσης την ανάγκη της λειτουργίας των μαγειρείων, τα οποία είχαν κλείσει και η ελλιπέστατη σίτιση των ηλικιωμένων γινόταν μόνο από κέτερινγκ. Ήδη, ανέφερε, γίνεται προσπάθεια να λειτουργούν το απόγευμα, έστω για επιμέρους ανάγκες (κρέμες, ροφήματα κ.λπ.). Χαρακτήρισε, επίσης, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Γηροκομείου την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου να διασφαλίσει την τροφή των ενοίκων του Γηροκομείου για ένα δίμηνο.
Μαρία Λυκούρα
Πηγή: Η Εποχή