Micro

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Διυλίζουν την προσωρινή διοίκηση, κατάπιναν τις αυθαιρεσίες Μπούμπα

Μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Αθηνών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική έρευνα. Μέλη της Υγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, συνοδεία ανδρών της Ασφάλειας, επισκέφθηκαν το ίδρυμα προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνα. Τα κλιμάκια, όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, «τα βρήκαν όλα καθαρά και τακτοποιημένα», όχι γιατί κάποιοι τρόμαξαν και φρόντισαν να καλύψουν την πραγματικότητα.

Τα κακόβουλα δημοσιεύματα ουσιαστικά προσπαθούν να εξομοιώσουν το τεράστιο έργο που πραγματοποιείται στο Γηροκομείο Αθηνών αυτή τη στιγμή, μετά τη σκοτεινή περίοδο της έκπτωτης διοίκησης και την πολυετή κακοδιαχείριση από τον υπόδικο αρχιμανδρίτη Μπούμπα. Ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών, Γιώργος Σαγρεδέκης, δηλώνει σχετικά: «συνεχίζουμε σταθερά το έργο μας, δεν σταματάμε, θα φτάσουμε στον στόχο μας, το Γηροκομείο θα λειτουργήσει προς όφελος των γερόντων μας. Χτίζουμε ένα σίγουρο μέλλον, το Γηροκομείο θα στέκεται δυνατό στα πόδια του, βιώσιμο, θα προσφέρει την ασφάλεια και την καλή ζωή στους ανθρώπους μας που τόσο το αξίζουν».

Αναλυτικά στοιχεία παρεμβάσεων

Ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης παραχώρησε, επίσης, αναλυτικά στοιχεία των παρεμβάσεων που έχουν γίνει. Συγκεκριμένα τονίζεται η βελτίωση της σίτισης των ηλικιωμένων με τη βοήθεια του Δ. Αθηναίων και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η λειτουργία των μαγειρείων, μετά από 3 χρόνια, για την ετοιμασία του βραδινού φαγητού, και η ποιοτική βελτίωση της σίτισης με τη βοήθεια και της Αλληλεγγύης για Όλους, όπως και η θέρμανση και παροχή ζεστού νερού για την υγιεινή των ηλικιωμένων. Παράλληλα οργανώθηκαν δράσεις ψυχαγωγίας, ενώ το σωματείο άνοιξε στην κοινωνία και έγιναν εγγραφές νέων μελών.

Ο φορέας του γηροκομείου εντάχθηκε μετά από έγκριση της Περιφέρειας Αττικής στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχει υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας, καθώς και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Εξάλλου, ο φορέας πιστοποιήθηκε από την Περιφέρεια και έγινε η αίτηση πιστοποίησης στο ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης), ώστε να είναι εφικτή η διεκδίκηση κονδυλίων από προγράμματα και κρατικούς φορείς. Επίσης ανανεώθηκε η άδεια πυρασφάλειας για τα κτίρια «Κονσόλειο» και «Βασίλισσα Όλγα», αφού προηγήθηκαν οι απαραίτητες παρεμβάσεις μετά από υπόδειξη της Πυροσβεστικής. Τέλος καταρτίστηκε μελέτη παρεμβάσεων στο κτίριο «Εστία», σύμφωνα με τις υποδείξεις του κλιμακίου της Περιφέρειας.

Οικονομικός έλεγχος και νέα διαχείριση

 Η εικόνα του νέου Γηροκομείου προωθείται μέσω της νέας ιστοσελίδας που θα προωθήσει και τις ενοικιάσεις και, ενδεχομένως, πωλήσεις ακινήτων, με μικρό κόστος. Το λογιστήριο οργανώθηκε με την πρόσληψη λογιστή και τη συμμόρφωση σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έκθεσης των Ορκωτών Λογιστών. Επίσης, επετεύχθη θεαματική αύξηση των εισπράξεων από ενοίκια και μείωση των ληξιπροθέσμων οφειλών και διενεργήθηκε έλεγχος των οικονομικών χρήσεων 2014, 2015 έως και 31/8/2016 από την Ernst & Young. Παράλληλα, κατατέθηκαν δηλώσεις στους ασφαλιστικούς φορείς, που μερικές εξ αυτών εκκρεμούσαν από το 2010, και στο Δημόσιο, ενώ επετεύχθη επικερδής συμφωνία με την εταιρεία NOTOS που ρυθμίζει ένα χρέος που άρχισε να δημιουργείται από το 2012.

Ο οικονομικός έλεγχος έφερε στην επιφάνεια νέα ευρήματα στη διερεύνηση για σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες της έκπτωτης διοίκησης που κατατέθηκαν άμεσα στοιχεία στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μια υπόθεση που βρίσκεται στο στάδιο προανάκρισης. Επίσης, δηλώθηκε η πολιτική αγωγή της Ελεήμονος στη δίωξη κατά των Μπούμπα, Γρινιεζάκη και Διονυσόπουλου και μελετήθηκαν τα στοιχεία της δικογραφίας, και έγινε αναφορά στη εισαγγελία Αρείου Πάγου για τις τιμές αγοράς παραφαρμακευτικού και λοιπού υλικού ετών 2012-2016. Επιπλέον, ορίστηκε και καθιερώθηκε διαφανής διαδικασία αξιοποίησης ακινήτου περιουσίας, ενώ προχώρησαν οι μισθώσεις των ακινήτων της ΕΕΑ, με επίσπευση των διαδικασιών και διεκπεραίωση των προβληματικών υποθέσεων του παρελθόντος (αγωγές στους κακοπληρωτές, εξώσεις των καταληψιών, συνεργασία με τα κληροδοτήματα για την επίλυση προβλημάτων τρεχόντων και παρελθόντων). Τέλος, έγινε έλεγχος της κατάστασης των ακινήτων ιδιοκτησίας της Ελεήμονος, καθώς και επισκευή και συντήρηση . Βρέθηκαν πολλά παράνομα κατειλημμένα ακίνητα και δόθηκε η εντολή για άμεσες νομικές ενέργειες. Ήδη μερικά από αυτά τα ακίνητα έχουν ελευθερωθεί.

Προγραμματισμός εξόφλησης προσωπικού

Εργασίες πραγματοποιούνται και στην υποδομή του Γηροκομείου με τη συτνήρηση της περίφραξης του Γηροκομείου και μελέτες αναστύλωσης κτιρίων που ανήκουν στην περιουσία του Γηροκομείου και αποτελούσαν δημόσιο κίνδυνο μέχρι τώρα, σύμφωνα με καταγγελίες περίοικων και κρατικών φορέων.

Εξάλλου, καθιερώθηκε διαδικασία εισαγωγής και αποχώρησης (οικειοθελούς ή λόγω θανάτου) τροφίμων, με την κατάρτιση νέου εγγυοδοτικού που θα συμπεριλαμβάνει το ποσό των τροφείων που υποχρεούται να πληρώνει ο τρόφιμος (που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε) και ο τρόπος είσπραξης οφειλομένων προς την ΕΕΑ μετά την αποχώρηση. Επίσης, παραγγέλθηκε μελέτη από τις υπηρεσίες για το κόστος διαβίωσης των τροφίμων, που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση στη συζήτηση για την αλλαγή του τιμοκαταλόγου.

Παράλληλα, πληρώθηκαν σε όλο το προσωπικό, μετά από τρία χρόνια, τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα και έναντι μισθοδοσίας κάθε μήνα ποσοστό 30%-35%, ενώ έγινε συμφωνία για την πληρωμή των υπολοίπων μισθοδοσίας 2010-2016 με βάση τις παρατηρήσεις της έκθεσης των ορκωτών. Τέλος, αυξήθηκαν οι χορηγίες και οι δωρεές και από συλλόγους Ελλήνων του εξωτερικού.

Μαρία Λυκούρα

Πηγή: Η Εποχή