ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Ψυχογιός: Οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

–      Μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να αναρτήσουν ότι έλαβαν την πενιχρή ενίσχυση των 534 Ευρώ.

–      Εργαζόμενοι απολύονται ή μετατρέπονται σε εκ περιτροπής χωρίς καμία απολύτως προστασία.

–      Αγρότες με την παραγωγή τους χαμένη και με τα ελάχιστα μέτρα στήριξης να πηγαίνουν σε λίγους, ισχυρούς και ημέτερους.

–      Ένα 9χρονο κορίτσι, παιδί άνεργης ξενοδοχοϋπαλλήλου, λιποθυμάει από την πείνα, αλλά αυτά είναι φτηνός «λαϊκισμός».

–      Πρόσφυγες με τις οικογένειές τους χωρίς ΑΜΚΑ και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά ξέχασα «είναι κι αυτοί εδώ»;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω μνημονίων και ισχυρών περιορισμών είχε δείξει ξεκάθαρα ότι στην ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψει να ισχύσει ο «νόμος της ζούγκλας», η επιβίωση όποιου έχει τη δυνατότητα και ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Με την σοβαρή και ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους για όλους, την στήριξη της εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών, την ελάφρυνση των μικρομεσαίων από τις ασφαλιστικές εισφορές και την υπεράσπιση των πιο ευάλωτων και πολλές φορές «αόρατων» κοινωνικών ομάδων, πέτυχε να κρατήσει την κοινωνία όρθια, να μειώσει τις ανισότητες και να αφήσει ένα κρίσιμο αποτύπωμα στην κοινωνία που αποτέλεσε βασικό λόγο για το πολύ σημαντικό ποσοστού που έλαβε στις τελευταίες εκλογές.

Τα παραπάνω αποτελούν παρακαταθήκη και πρέπει να είναι οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Κι αυτό γιατί αποδεικνύουν πολλά.

Πρώτον, ότι είναι αυτές οι κοινωνικές αναφορές και συμμαχίες που έδωσαν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτές κλήθηκε να υπηρετήσει και σε αυτές πρέπει να συνεχίσει λογοδοτεί.

Δεύτερον, δικαιώνουν την αντίληψη ότι στηρίζοντας εργαζόμενους και μικρομεσαίους και αυξάνοντας – έστω και λίγο – το διαθέσιμο εισόδημά τους, αυξάνεται η ενεργός ζήτηση και εν τέλει ο ρυθμός ανάπτυξης ιδίως σε μια οικονομία, όπως η ελληνική.

Τρίτον, γιατί αφορούν την πραγματική ζωή και όχι αυτά που προπαγανδίζουν ολημερίς τα ακριβοπληρωμένα κεντρικά ΜΜΕ θέλοντας να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία, όπως άλλωστε επιμελώς έκαναν και όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέταρτον, καταδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μια στρατηγική που συγκρούστηκε με επιτυχία με πολιτικές και συμφέροντα που επί χρόνια απαξίωναν, συρρίκνωναν και καταργούσαν δικαιώματα και δομές σε όλο το φάσμα του κοινωνικού κράτους και της εργασίας.

Πέμπτον, γιατί οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούσαν συλλογικές αποφάσεις του κόμματος με την ΚΟ και την κυβέρνηση, γεγονός που θωράκισε την υλοποίησή τους απέναντι στα κελεύσματα δανειστών και ντόπιων συμφερόντων.

Έκτον, γιατί αποδεικνύουν ότι κυβέρνησε πολύ καλύτερα και αποτελεσματικότερα για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, χωρίς να χρειάζεται καμία «τεχνογωσία» ή «στήριξη» σαν κι αυτές που είχε το παλιό πολιτικό σύστημα. Και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ν. Παππά περί λαθών «ύφους και ουσίας».

Εν όψει λοιπόν της διεύρυνσης και της κοινωνικής γείωσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει μια δύναμη που δεν θα επιδιώκει μια απλή εναλλαγή στην εξουσία στη λογική του παλιού δικομματισμού, αλλά που με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης και λειτουργώντας συλλογικά, θα κάνει τις ριζοσπαστικές τομές και συγκρούσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία και έτσι θα νικήσει και πάλι.

Γιώργος Ψυχογιός

Πηγή: Τα Νέα