Συνεντεύξεις

Γιώργος Πάλλης: Απαραίτητος στόχος να αρθεί η κράτηση προσφύγων

Ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής Λέσβου, μιλά για το προσφυγικό ζήτημα, που το έχει βιώσει από κοντά στο νησί, για τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αλλά και για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει.

Τη συνέντευξη πήρε η Τζέλα Αλιπράντη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση αξιολόγησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δηλώνει ικανοποιημένη. Εσύ πώς κρίνεις τη μέχρι τώρα πορεία της;
Η πορεία της συμφωνίας αυτή τη στιγμή έχει κάποια αποτελέσματα που οφείλουν να διορθωθούν. Δεδομένο είναι ότι, εκ των πραγμάτων, έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που φτάνουν εδώ, αντιμετωπίζονται όπως πριν τη συμφωνία. Η κράτηση υφίσταται για τους ανθρώπους αυτούς. Θα πρέπει να επανέλθουμε στην ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατούνται, είναι οικογένειες, ευπαθείς ομάδες. Από τη Λέσβο έχει ξεκινήσει τώρα οι αιτούντες άσυλο να μην κρατούνται, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει καθολικό και να καταστεί στόχος της κυβέρνησης αυτό. Σε σχέση με τη συνθήκη της Γενεύης και το κατά πόσο τηρούνται οι όροι της, στην αρχή της συμφωνίας, που ήταν πολλά πράγματα ακόμα απροσδιόριστα, υπήρχαν καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Από εδώ και πέρα, λοιπόν, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πώς θα εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται άνθρωποι στη Μόρια για πάνω από 25 μέρες, ανώτατο όριο που προβλέπει η συμφωνία. Τι θα γίνει με αυτούς;
Έχει ξεκινήσει η διαδικασία που τους παραχωρείται έγγραφο, ώστε να είναι ελεύθεροι, με περιοριστικό όρο να βρίσκονται στο νησί της Λέσβου. Φαντάζομαι ότι το ίδιο πρέπει να γίνεται και στα υπόλοιπα νησιά. Ελπίζω ότι όποια καθυστέρηση για τους ανθρώπους που είναι μέσα στη Μόρια για πάνω από 25 μέρες, οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους και θα λυθεί άμεσα και όχι σε άλλους.

Αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων

Πότε αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις δεύτερου βαθμού για το άσυλο, οπότε οι άνθρωποι να περάσουν στην ενδοχώρα;
Ελπίζω ότι θα έχουμε άμεσα αποφάσεις. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να πούμε είναι ότι αυτή τη στιγμή, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, δεν έχει ενισχυθεί η υπηρεσία ασύλου με το απαραίτητο προσωπικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προβλεπόταν. Αυτό επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση την αδυναμία να εκπληρώσει το δικό της κομμάτι που αφορά τη συμφωνία, αλλά και τους διεθνείς κανόνες. Δεδομένου αυτού, οι αποφάσεις καθυστερούν και αφορούν μικρό αριθμό μέχρι στιγμής.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα, καθώς η τούρκικη πλευρά δεν προτίθεται να την τηρήσει αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη.
Το μόνο που έχω να δηλώσω σε σχέση με αυτό –και επιμένω ότι από την πλευρά της Ελλάδας πρέπει και η συμφωνία να τηρηθεί, αλλά και όλοι οι διεθνείς κανόνες– είναι ότι οι ενταξιακές διαδικασίες και οι διαδικασίες κατάργησης της βίζας, αφορούν τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται στην Τουρκία. Οπότε δεν γίνεται, αν δεν τηρηθούν απαρέγκλιτα όλοι οι όροι, εκβιαστικά, με όχημα τη συμφωνία, να επιτρέπονται τέτοιου είδους απειλές.

Στοχοποίηση της αλληλεγγύης

Την περασμένη Κυριακή, το Πρώτο Θέμα με ένα συκοφαντικό δημοσίευμα στοχοποιεί εσένα, τον Πάνο Λάμπρου και τη Βασιλική Κατριβάνου για σχέσεις με κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και ύποπτες ΜΚΟ. Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η επίθεση;
Η  προβοκατόρικη φυλλάδα που έκανε αυτή την αστεία δημοσίευση, βασισμένη σε μη πραγματικά γεγονότα, παραποιώντας την αλήθεια, δεν στοχοποιεί τα τρία πρόσωπα που είχαμε βρεθεί εκείνη την ημέρα στο δικαστήριο για να υπερασπιστούμε δημόσιους υπαλλήλους της Ισπανίας, οι οποίοι στην άδειά τους ήρθαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, και αν μη τι άλλο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Το Πρώτο Θέμα στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Στοχοποιεί την προσπάθεια που κάνουμε συνολικά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και την καλύτερη δυνατή προσφορά για όσους φθάνουν στον τόπο μας. Η γελοιότητα τούς χαρακτηρίζει.

Πιστεύεις ότι τα κυρίαρχα Μέσα προσπαθούν να παρουσιάσουν τις δράσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σαν παράνομες ενέργειες;
Τα Μέσα κάνουν τη δουλειά των εντολέων τους και αυτήν τη στιγμή έχουν εντολή διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων. Η δικιά μας δουλειά δεν είναι να επιβάλουμε ή να καθοδηγήσουμε τι θα λένε τα Μέσα, αλλά να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Όσον αφορά τον τομέα των δικαιωμάτων, παρουσιάζονται πάλι κάποια γνωστά προβλήματα, όπως π.χ. με την αστυνομική βία και την άτυπη συνεργασία της με την ΧΑ.
Είναι πολύ κακό μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλλει η πλειοψηφία των ανθρώπων που δουλεύουν στα σώματα ασφαλείας, και αυτό το λέω από την εμπειρία που έχω από τους ανθρώπους στη Λέσβο, να σπιλώνεται το όνομα των ενστόλων από μικρές ομάδες που επιχειρούν, πέρα και έξω από τις εντολές, να πάρουν θέση σε ένα κοινωνικό φαινόμενο. Είναι καταδικαστέα κάθε σύμπραξη και επιεικής αντιμετώπιση φασιστών, ρατσιστών από πλευράς της ελληνικής αστυνομίας και προφανέστατα το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να επιβάλει ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για αυτές τις περιπτώσεις.

Σημαντικά βήματα  για τα δικαιώματα

Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ πού πιστεύεις ότι πρέπει να εστιάσει τη δράση του;
Η καταπολέμηση του ρατσισμού, του φασισμού και η υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη, που συνεχίζουν να θίγονται, έτσι και αλλιώς υπήρξαν, και θα συνεχίσουν να είναι, ένας τομέας που το τμήμα Δικαιωμάτων πρέπει να εστιάζει τη δράση του. Από εκεί και πέρα, πρέπει να αναφέρουμε και κάποια σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, όπως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, την παροχή ασύλου για πολλούς ανθρώπους που περίμεναν αρκετά χρόνια τις τελικές απαντήσεις από το κράτος, όπως επίσης και την ένταξη της λειτουργίας του Συμβουλίου κατά της Ρατσιστικής Βίας και Μισαλλοδοξίας, που την Τετάρτη ξεκίνησε τις εργασίες του, και θα είναι ένα ακόμα θεσμικό εργαλείο που θα ελέγχει και θα προσπαθεί να περιορίσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Αν μη τι άλλο, δεν θα επιτρέψουμε στην κοινωνία μας τη διατάραξη της δημόσιας ειρήνης από προβοκάτορες και φασιστοειδή. Εμείς θεσμικά οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Η ένταξη των προσφύγων μόνο θετικά έχει να προσφέρει

Η κυβέρνηση ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει, ώστε οι πρόσφυγες που θα μείνουν εδώ να ενσωματωθούν στην κοινωνία;
Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα που έχει η Ελλάδα είναι η θεσμική διαδικασία της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας κατάφερε και εντάχθηκε ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι ζουν αρμονικά ανάμεσά μας και πέρα από αυτό έχουν συμβάλει αποφασιστικά τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου. Υπό την έννοια αυτή, ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, και πρέπει με πείσμα να δουλέψουμε, είναι το κομμάτι της εκπαίδευσης των παιδιών. Πολλά προσφυγόπουλα, εδώ και κάποια χρόνια, έχουν μείνει έξω από τα σχολεία και πρέπει άμεσα να ενταχθούν. Πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης για την παροχή υγείας σε όλους αυτούς, καθώς επίσης πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα ένταξης των ανθρώπων αυτών, έστω και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ανεργίας που επικρατούν στη χώρα μας, σε προγράμματα εργασίας και ευρύτερα στον κοινωνικό βίο. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος εφικτός που μόνο θετικά πράγματα θα έχει να προσφέρει στην κοινωνία.