Συνεντεύξεις

Φεντερίκο Φουέντες: «Απελευθέρωση του Μπόρις Καγκαρλίτσκι και όλων των αντιπολεμικών πολιτικών κρατούμενων»

 
 
Καθώς συνεχίζεται η διεθνής εκστρατεία για την απελευθέρωση του μαρξιστή ρώσου κοινωνιολόγου Μπόρις Καγκαρλίτσκι, καθώς και όλων των πολιτικών κρατούμενων που υπάρχουν στη Ρωσία λόγω της αντιπολεμικής δράσης τους, μιλάμε με τον Φεντερίκο Φουέντες, εκπρόσωπο της εκστρατείας, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει υπογραφεί και από τον Ετιέν Μπαλιμπάρ, την Ναόμι Κλάιν, τον Ταρίκ Αλί, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τον Σλάβοϊ Ζίζεκ, και τον Γιάννη Βαρουφάκη.
 
Πώς ξεκίνησε η εκστρατεία σας, πώς εξελίσσεται και ποιος είναι ο στόχος σας;
 
Δεδομένου ότι ο Μπόρις Καγκαρλίτσκι είναι ίσως ο πιο γνωστός αριστερός διανοούμενος της Ρωσίας, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι τόσες πολλές οργανώσεις και άτομα, τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας, τον υποστήριξαν όταν συνελήφθη τον Ιούλιο. Αυτή η υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τον ίδιο για να τιμωρηθεί μόνο με πρόστιμο και να αφεθεί ελεύθερος στην πρώτη δίκη του τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, με τη φυλάκισή του τον Φεβρουάριο, αφού η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της αρχικής ποινής λόγω της «υπερβολικής επιείκειας» της, δημιουργήθηκε η διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης στον Μπόρις Καγκαρλίτσκι για να συγκεντρώσει στην τρέχουσα καμπάνια τα διάφορα διεθνή δίκτυα που είχαν προηγουμένως διαδραματίσει ρόλο στην αποφυλάκισή του. Η εκστρατεία περιλαμβάνει μέλη της οικογένειάς του και υποστηρικτές και ακτιβιστές από τη Ρωσία και από όλο τον κόσμο. Η εκστρατεία συνεχίζει να κερδίζει δύναμη, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτή τη φορά υπάρχει μια ενιαία αναφορά που έχει μεταφραστεί σε 19 γλώσσες και έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 13.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών από Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Πουέρτο Ρίκο, Κεμπέκ, Ισπανία και από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων χωρών. Όσον αφορά τους στόχους μας, ο άμεσος είναι να διασφαλίσουμε την ελευθερία του Καγκαρλίτσκι. Αλλά θέλουμε επίσης να επιστήσουμε την προσοχή στην καταστολή που αντιμετωπίζουν οι αντιπολεμικές και αριστερές δυνάμεις στη Ρωσία και να ζητήσουμε την απελευθέρωση όλων των αντιπολεμικών πολιτικών κρατουμένων.
 
 
Γιατί το εφετείο άλλαξε την αρχική απόφαση; Θεωρείς ότι υπήρξαν πιέσεις από το καθεστώς Πούτιν προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι κάθε επικριτική φωνή θα τιμωρείται;
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι το καθεστώς Πούτιν επέλεξε να ανατρέψει την αρχική ποινή και να φυλακίσει τον Καγκαρλίτσκι, επειδή ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι θα παραμείνει στη Ρωσία και θα συνεχίσει να μιλά κατά του πολέμου. Δεδομένης της μεγάλης και παγκόσμιας κατακραυγής όταν ο Καγκαρλίτσκι φυλακίστηκε για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ανθρώπων που το καθεστώς Πούτιν θεωρεί κατά κάποιο τρόπο συμμάχους, και ανθρώπων μέσα από το ίδιο το καθεστώς, φαίνεται πιθανό ότι ορισμένοι σύμβουλοι του Πούτιν πρότειναν να αποφυλακιστεί ο Καγκαρλίτσκι με πρόστιμο. Η ελπίδα ήταν ότι θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να φύγει από τη χώρα. Αλλά όταν έγινε σαφές ότι ο Καγκαρλίτσκι δεν έφευγε, και με τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου να πλησιάζουν, η θέση του καθεστώτος άλλαξε προς τη φυλάκιση οποιουδήποτε επικριτή της κυβέρνησης και του πολέμου που έχει επιρροή, συμπεριλαμβανομένου του Καγκαρλίτσκι. Όπως έχουν τα πράγματα ο Καγκαρλίτσκι αντιμετωπίζει την προοπτική να μείνει πέντε χρόνια πίσω από τα κάγκελα, που σημαίνει ότι θα είναι 70 ετών όταν απελευθερωθεί. Του απαγορεύεται επίσης να διαχειρίζεται οποιονδήποτε ιστότοπο για δύο χρόνια μετά την απελευθέρωσή του. Ωστόσο, ο Μπόρις έχει ασκήσει έφεση κατά της ποινής αυτής, η οποία πρέπει να εκδικαστεί το αργότερο στις αρχές Μαΐου.
 
 
Πόσοι είναι σήμερα οι φυλακισμένοι αντιπολεμικοί ακτιβιστές στη Ρωσία και τι γίνεται με αυτούς;
 
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, σχεδόν 20.000 Ρώσοι έχουν συλληφθεί λόγω αντιπολεμικών δραστηριοτήτων από τότε που ξεκίνησε η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Από αυτούς σχεδόν 1.000 έχουν δικαστεί, κυρίως με κατηγορίες που σχετίζονται με το γενικό άρθρο 205 του ρωσικού ποινικού κώδικα το οποίο αφορά την τρομοκρατία. Όπως και ο Καγκαρλίτσκι, σχεδόν οι μισοί από αυτούς έχουν αντιμετωπίσει το δικαστήριο απλά για αντιπολεμικά σχόλια που έγιναν στο διαδίκτυο ή ιδιωτικά, τα οποία οδήγησαν σε κατηγορίες για «δικαιολόγηση της τρομοκρατίας» ή συναφείς κατηγορίες. Για παράδειγμα, ο μαθηματικός Αζάτ Μιφτάχοφ καταδικάστηκε σε επιπλέον φυλάκιση τεσσάρων ετών για τον ίδιο λόγο στις 28 Μαρτίου (σημ: ήταν ήδη κρατούμενος και του επιβλήθηκε η επιπλέον ποινή λόγω συνομιλίας που φέρεται να είχε με συγκρατούμενούς του). Ενώ οι κρατούμενοι για πρώτη φορά στέλνονται συνήθως σε σωφρονιστικές αποικίες (σημ: όρος που χρησιμοποιείται για μια απομακρυσμένη τοποθεσία, συχνά ένα νησί ή μια μακρινή περιοχή, που οι κρατούμενοι εργάζονται καταναγκαστικά), ο πιο συνηθισμένος τύπος φυλακών στη Ρωσία, ορισμένοι από αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι για κατηγορίες «τρομοκρατίας» έχουν σταλεί για να εκτίσουν τουλάχιστον ένα μέρος της ποινής τους σε αυστηρότερες φυλακές, οι οποίες προορίζονται για τους πιο επικίνδυνους κρατούμενους. Προς το παρόν ο Καγκαρλίτσκι βρίσκεται σε σωφρονιστική αποικία, αλλά ο Μιφτάχοφ πρέπει να εκτίσει τα πρώτα δυόμισι χρόνια της ποινής του σε φυλακή.
 
 
Στη Ρωσία υπάρχουν φωνές αλληλεγγύης για τον Μπόρις Καγκαρλίτσκι και για τους πολιτικούς κρατούμενους που είναι φυλακισμένοι για αντιπολεμική δράση, και κατά πόσο μπορούν να ακουστούν;
 
Υπάρχουν σίγουρα πολλές φωνές στο εσωτερικό της Ρωσίας που μιλούν ανοιχτά για τους αντιπολεμικούς πολιτικούς κρατουμένους. Σε αυτές περιλαμβάνεται το Rabkor, η αριστερή πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης που διηύθυνε στο παρελθόν ο Μπόρις, η Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση, η Ζώνη Αλληλεγγύης, το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα και πολλές άλλες. Φυσικά το έργο τους δεν είναι εύκολο, δεδομένης της σκληρής καταστολής που αντιμετωπίζουν. Όμως μέσα στην καταστολή σπέρνονται σημαντικοί σπόροι αντίστασης. Η σύνταξη επιστολών προς τους πολιτικούς κρατούμενους γίνεται γρήγορα μια δημοφιλής δραστηριότητα για όσους επιθυμούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, με συλλογικές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται τόσο για να γράψουν όσο και για να διαβάσουν δυνατά τις επιστολές που λαμβάνουν. Η Ρωσία είναι επίσης η μεγαλύτερη πηγή υποστήριξης στην έκκλησή μας που ζητά την απελευθέρωση του Καγκαρλίτσκι και όλων των αντιπολεμικών πολιτικών κρατουμένων.
 
Δημήτρης Γκιβίσης