Macro

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Όσο καλύτερη η πρόταση της Κομισιόν τόσο αδυνατίζει η θέση της ΝΔ για το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα (Video)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πανηγυρίζει αλλά, ταυτόχρονα, αναγνωρίζει τα θετικά σημεία και τις “γκρίζες ζώνες” στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», επανέλαβε ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πανηγυρίζει αλλά, ταυτόχρονα, αναγνωρίζει τα θετικά της σημεία και τις γκρίζες ζώνες, θεωρώντας την ως θετική έκπληξη», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι ακόμη «δεν είναι ακόμη γνωστή η τελική εκδοχή αναφορικά με το ύψος και το μείγμα δανείων και επιδοτήσεων αλλά ούτε και οι πιθανές αιρεσιμότητες», προσθέτοντας ότι «αν και δεν είναι πλήρης αμοιβαιοποίηση, έχει στοιχεία αμοιβαιοποίησης».

«Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν ρήξεις με το παρελθόν με αυτή την πρόταση και πως χαράσσει κανείς πολιτική όταν προτείνονται λύσεις που δεν σε καλύπτουν πλήρως και αν μπορείς να εκμεταλλευτείς τις χαραμάδες που δημιουργούνται για να επιτευχθεί αλλαγή πολιτικής», επεσήμανεο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα είπε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ ότι «το κράτος ή οι υπερκρατικές δομές πολλές φορές αναγκάζονται να πάρουν μέτρα που δεν ευνοούν μια επιχείρηση αλλά το σύνολο, που δεν ευνοούν μια χώρα αλλά το σύνολο των χωρών. Αυτός είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός που, όμως, ανοίγει δρόμους. Πρέπει να χτίσουμε συμμαχίες για επενδυτική, κοινωνική πολιτική και πολιτική στον τομέα της υγείας».

«Σε κάθε περίπτωση όσο καλύτερη αποδειχθεί τελικά η πρόταση της Επιτροπής, τόσο αδυνατίζει η θέση της κυβέρνησης να μην υιοθετεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα θαρραλέο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα», επανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατό μικρότερη ύφεση για να γίνει εφικτή η δεύτερη φάση ανάκαμψης».

«Για να γίνει όμως αυτό είναι κομβικό ζήτημα το πως θα ξοδευτούν τα λεφτά και ποιες είναι οι ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση χωρίς να έχουν συσσωρευτεί χρέη σε πολίτες και επιχειρήσεις. Όσο για το που θα βρούμε τα λεφτά δεν χρειάζεται ανάλυση. Αυτή έχει γίνει επανειλημμένα από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πρόβλημα είναι μάλλον ότι τα ΜΜΕ δεν φιλοξενούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέχεια, ο Ευ.Τσακαλώτος αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ σημείωσε ότι «φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σύνδρομο πρόσκρουσης. Στην ιατρική πρόκειται για ένα ορθοπεδικό θέμα, όπου καθώς κινεί κάποιος το χέρι του προς μία κατεύθυνση αυτό κολλάει για λίγο, αλλά μετά συνεχίζει την κίνηση προς την αρχική κατεύθυνση.

» Έτσι και ο κ. Μητσοτάκης. Παραδοσιακά επιθυμεί τον περιορισμό του δημοσίου και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Για λίγο με την κρίση κόλλησε και μίλησε για τη σημασία του δημοσίου συστήματος υγείας και χειροκρότησε τους γιατρούς. Αλλά πολύ γρήγορα επανήλθε και μίλησε για τη σημασία του ιδιωτικού πυλώνα στην υγεία καθώς και για τα ΣΔΙΤ. Δεν ανησυχούμε λοιπόν, επανήλθε. Παραμένει όμως το ερώτημα του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Δεν είδαμε να βοήθησε και πολύ».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη για εξοπλισμό, γιατρούς και νοσηλευτές που θα νοικιάζει ο ιδιώτης  στο νοσοκομείο χωρίς κανένα ρίσκο, αφού η πελατεία θα είναι του νοσοκομείου, είναι ο ορισμός της κρατικοδίαιτης επιχείρησης, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υγιή επιχειρηματικότητα».

«Ως προς το σχέδιο νόμου βλέπουμε στις προτεινόμενες διατάξεις ένα συνονθύλευμα άκρως διαφορετικών ρυθμίσεων, άλλων θετικών και άλλων αρνητικών. Υποβιβάζουν τη δημοκρατία και το διάλογο. Για αυτό και θα ψηφίσουμε αρνητικά».

Κλείνοντας, ο Ευ.Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση. «Και ο Νότος είναι σε δύσκολη θέση. Και στην οικονομία και στα δημοσιονομικά. Για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να είναι πιο ανοιχτή στο διάλογο».

«Πάντως ένα είναι βέβαιο. Δεν είναι στο DNA της ΝΔ ο δημόσιος τομέας και φαίνεται να μην έχει μάθει τίποτα ούτε από την κρίση ούτε του 2009, ούτε την τωρινή. Όμως οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν δικαιολογία. Παρεμβάσεις που προϋποθέτουν την επίλυση στο θέμα του χρέους ή την ύπαρξη σοσιαλισμού, δεν βοηθούν» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Η Αυγή