Macro

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Με την απόσταση από τη Βουλγαρία να μειώνεται σταδιακά, δεν είναι παράλογο να αναμένουμε ότι η Ελλάδα σύντομα θα γίνει η φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στον αντίποδα των κυβερνητικών πανηγυρικών για το αναπτυξιακό θαύμα που συντελείται στη χώρα, η ανάλυση των «Financial Times» για την οικονομική κατάσταση και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας αναγνωρίζει το χάσμα μεταξύ των αριθμών και των ανθρώπων, των αναπτυξιακών και άλλων δεικτών και της σκληρής πραγματικότητας εκείνων που δεν βγάζουν τον μήνα.

Η Νέα Δημοκρατία πανηγυρίζει ότι η χώρα μας να γίνεται ελκυστικός προορισμός για επενδυτές. Όμως οι επενδύσεις αναπαράγουν ένα μοντέλο που απέτυχε το 2009. Την ίδια στιγμή οι πολίτες της χώρας ζουν με καθηλωμένους πραγματικούς μισθούς, με όλο και πιο περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, ενώ η στεγαστική κρίση, η ακρίβεια και η κατάρρευση των δημόσιων υποδομών (κυρίως της υγείας και της παιδείας) τους κατατάσσουν μεταξύ των φτωχότερων Ευρωπαίων.
Ένα επιπλέον κρίσιμο στοιχείο της ανάλυσης των FT αφορά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης τόσο στις τουριστικές όσο και στις βιομηχανικές υποδομές που καθιστούν εύθραυστους τους αναπτυξιακούς δείκτες, ακόμη περισσότερο σε μια χώρα που νομοθετεί ενάντια στο περιβάλλον και αγνοεί την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών της, πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι όλα θα τα λύσει ο ιδιωτικός τομέας.
Η Νέα Αριστερά έχει σαφείς απαντήσεις: Ένα παραγωγικό μοντέλο που το δημόσιο είναι μέρος της λύσης, ένα αναπτυξιακό κράτος που θα δώσει πραγματική αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των πραγματικών παραγωγών του και δίκαιη πράσινη μετάβαση.

Ευκλείδης Τσακαλώτος