Χωρίς κατηγορία

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Από εδώ και πέρα δεν θα λέμε ότι ο κ. Οικονόμου είναι σαν τους θρασείς, αλλά ότι οι θρασείς είναι σαν τον κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου σήμερα μας είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να θεραπεύσει τις κοινωνικές ανισότητες που γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας με την φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης.

Κατανοούμε ότι η δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι να υπερασπίζεται την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει λευκή επιταγή να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να ευτελίζει τον δημόσιο λόγο σε τέτοιο βαθμό που να είναι σχεδόν ανέφικτος κάθε είδους δημοκρατικός πολιτικός διάλογος.
Γιατί έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στον δείκτη Gini και τον δείκτη S80/S20 που δείχνουν ότι οι ανισότητες αυξήθηκαν δραματικά μετά το 2009, άρχισαν να μειώνονται μετά το 2015 έως και το 2019, οπότε και άρχισαν να αυξάνονται πάλι. Να θυμίσουμε στον κ. Οικονόμου ότι η μόνη περίοδος που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το 2015 – 2019.
Όσο για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των νοικοκυριών για την οικονομική ανισότητα, το διαθέσιμο εισόδημα φαίνεται να επιδεινώνεται σταθερά την περίοδο μέχρι και το 2014. Αντίθετα υπάρχει σταδιακή ανάκαμψη για όλους από το 2015 και εφεξής.
ΥΓ: Ο δείκτης S80 / S20 (μπλε γραμμή) μετρά τη σχετική ανισότητα στη διανομή του εισοδήματος, συγκρίνει το εισόδημα που κατέχει το 20% των πλουσιότερων ατόμων με αυτό που κατέχει το 20% των φτωχότερων. Με απλά λόγια, όσο αυξάνεται, τόσο αυξάνεται η ανισότητα.

Επίσης για την αποτύπωση της οικονομικής ανισότητας χρησιμοποιείται συμπληρωματικά ο δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini – κόκκινη γραμμή). Η τιμή του κυμαίνεται από 0 (ή 0%), που αντιστοιχεί σε πλήρη εισοδηματική ισότητα έως 1 (ή 100%) που αντιστοιχεί σε πλήρη εισοδηματική ανισότητα. Με απλά λόγια και εδώ όσο αυξάνεται η ανισότητα τόσο αυξάνεται και ο δείκτης.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ανάρτησή του στο Facebook