Micro

Ευγενείς σκοποί: Πάρκο Ναυαρίνου, Golden Dawn Watch, Justice for Zak, Λόφος Φιλοπάππου

Ο αμερικάνος ιστορικός Χάουαρντ Ζιν, σοσιαλιστής και αναρχικός, είχε γράψει διάφορα πολύ όμορφα. Ωστόσο, ένα από αυτά συμπυκνώνει κάτι πολύ, πολύ πραγματικό: «Η επαναστατική αλλαγή δεν έρχεται σε μία κατακλυσμική στιγμή (τέτοιες στιγμές πρέπει να τις φοβόμαστε!) αλλά σε μία ατέρμονη σειρά εκπλήξεων, διαγράφοντας μια τεθλασμένη γραμμή προς μια καλύτερη κοινωνία. Δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε μεγαλεπήβολες, ηρωικές πράξεις για να συμμετάσχουμε στη διαδικασία της αλλαγής. Οι μικρές πράξεις, όταν πολλαπλασιάζονται […], μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο».

Μετά από οκτώ χρόνια μνημόνια και τα ρέστα τους, οι άνθρωποι φαίνεται να διατίθενται ξανά για δημόσιες δράσεις, για συνεισφορές αλληλεγγύης, για την προστασία και τον καλλωπισμό του δημόσιου χώρου, για ζωές ζωντανές, διεκδικητικές, περισσότερο δίκαιες. Τέσσερα μόνο παραδείγματα, ανάμεσα ευτυχώς και σε άλλα (όπως, για παράδειγμα, η απεργία της 1ης Νοεμβρίου), είναι ενδεικτικά μιας μετατόπισης στις διαθέσεις αρκετών.

 

Πάρκο Ναυαρίνου

Δέκα χρόνια πριν δημιουργήθηκε το πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια. Η νέα πλατεία Εξαρχείων, το κέντρο των οποίων μετατοπίζεται διαρκώς ανά τα χρόνια, δημιουργήθηκε από αρκετούς για όλους. Ωστόσο, η νέα χωρικότητα που αναδείχτηκε φιλοξένησε εκδηλώσεις, παιδιά που παίζουν, σινεμά, διαμαρτυρίες, γλέντια και τόσα άλλα. Το πάρκινγκ που έγινε πάρκο είναι θεματική που συζητήθηκε πολύ. Ο Σταυρίδης είχε γράψει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: : «Οι συλλογικές εμπειρίες […] όπως τα μεταδεκεμβριανά πειράματα πρωτοβουλιών και συνελεύσεων γειτονιάς (συμπεριλαμβανομένου και του Πάρκου Ναυαρίνου) μπορούν να δημιουργούν ένα εμπνευσμένο υπόδειγμα μιας κουλτούρας βασισμένης στην ισότητα, την αλληλεγγύη και τη συλλογική εφευρετικότητα, μόνο όταν παραμείνουν «μολυσματικές», ωσμωτικές και ικανές να επεκτείνουν ισοδύναμες αξίες και πρακτικές εκτός των ορίων τους […] Το πρότζεκτ του κατειλημμένου πάρκου Ναυαρίνου ,υπονοεί ένα διαφορετικό φαντασιακό της χειραφετημένης αυτονομίας. Πάντα πορώδες και ανοιχτό σε νέους δυνητικούς χρήστες μπορεί να υποστηρίξει μια χωρική εμπειρία καθώς και μια χωρική μεταφορά που είναι πέρα από και ενάντια στην εμπειρία και τη μεταφορά του “θύλακα”: η πορώδης περίμετρος του πάρκου ορίζεται από χωροταξικές ρυθμίσεις που αποκτούν τα χαρακτηριστικά ενός κατωφλίου και όχι ενός συνόρου. Στην πραγματικότητα, το ίδιο το πάρκο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πολύπλευρο και πολύμορφο αστικό κατώφλι».

Τώρα το Πάρκο θέλει να γίνει μια τεράστια παιδική χαρά! Οι άνθρωποι που με αυτοθυσία τρέχουν τις δραστηριότητες του ζητούν τη βοήθεια μας έτσι ώστε η μοναδική παιδική χαρά των Εξαρχείων να μεγαλώσει. Κούνιες, παιδικές κατασκευές, τραπέζι πίγκ-πογκ, αυτόματο πότισμα, παγκάκια, τραπέζια, περίφραξη και βελτιωμένος ηλεκτροφωτισμός είναι ο εξοπλισμός που χρειάζεται να αγοραστεί. Για να γίνει αυτό ζητούν τη συνδρομή μας.

Όσοι/ες θέλουν να ενισχύσουν ηλεκτρονικά μπορούν να επισκεφτούν το

https://www.firefund.net/parkonavarinou

 

Χώροι, καφενεία και εκδοτικοί οίκοι στα Εξάρχεια είναι επίσης τόποι που μπορεί κανείς να συνδράμει για την οικονομική ενίσχυση του Πάρκου Ναυαρίνου.

Περισσότερα εδώ:

https://parkingparko.espivblogs.net/

Το βίντεο της καμπάνιας:

 

Golden Dawn Watch

Το Golden Dawn Watch είναι μια πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της δίκης της Χρυσής Αυγής που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Κύρια έκφανση της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ιστοσελίδα goldendawnwatch.org, για το περιεχόμενο της οποίας είναι υπεύθυνη συντακτική ομάδα. Η πρωτοβουλία στηρίζεται ήδη από αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, από ιδρύματα, ΜΚΟ, ομάδες πολιτών και οργανώσεις μεταναστριών και μεταναστών – με ποικίλους τρόπους.

Οι άνθρωποι που για χρόνια παρακολουθούν τη δίκη της Χρυσής Αυγής ζητούν και εκείνοι τη βοήθειά μας, μετά από 3,5 χρόνια λειτουργίας του site. Το 2019 είναι η χρονιά που η δίκη των νεοναζί θα τελειώσει και η ενημέρωση που έχει προσφέρει το GDW υπήρξε μέχρι τώρα και πολύτιμη και έγκυρη.

 

Για να συνεχίσουν να κάνουν το καλό τους έργο οι συντελεστές του Goldendawnwatch θέλουν οικονομική ενίσχυση:

https://gogetfunding.com/goldendawnwatch/

Justice for Zak

Η συγκεκριμένη διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης είναι αυτή που συνδέεται ευθέως με την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για την κάλυψη των διαδικαστικων και λοιπών εξόδων που απαιτούνται για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Ζακ και της δικαίωσης της μνήμης του.
Στις 5 Οκτωβρίου η ανάρτηση της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα έκανε ένα μικρό σοσιαλμιντιακό πάταγο:

“Θ΄αρχίσω με το ΥΓ: Δεν γνωρίζω τον αδελφό του Ζακ, ούτε έχω μιλήσει ποτέ μαζί του. Αλλά με δεδομένη την πληθώρα υποθέσεων αστυνομικής αυθαιρεσίας που έχω χειριστεί, γνωρίζω ότι το “θάρρος” να είσαι πολιτική αγωγή σε μια τέτοια υπόθεση έχει συνέπειες. Αντί να λέμε “διερευνήστε” και να παραπονιόμαστε συντετριμμένοι για το ολοφάνερο θάψιμο των ευθυνών, μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτόν που θα σηκώσει το βάρος και ενδεχόμενο μπούλινγκ να το κάνει, με “συνοδούς” τις δυνατότερες εκθέσεις και expert support που μπορεί να έχει παγκοσμίως. Εκεί, ναι, συμμετέχουμε και απαιτούμε όλοι τη διερεύνηση και ανάδειξη ευθυνών, στο μέτρο που εμφιλοχώρησαν και που αρμόζει.

Δεν ποστάρω κραουντφάντινγκ, το ξέρετε. Όμως, θα κάνω μια εξαίρεση. Ούσα δικηγόρος η ίδια και γνωρίζοντας ότι μια υπόθεση που ξεκάθαρα επιχειρείται να θαφτεί, θα χρειαστεί διεθνείς εξπερτς και αδιάβλητες διαδικασίες, όχι τόσο για ν’ αναδείξει τα αίτια, των οποίων όλοι/ες γίναμε μάρτυρες, αλλά το “θάψιμο” των ευθυνών και την παραβίαση (από τη χώρα) των βασικών εγγυήσεων προστασίας των θεμελιωδέστερων δικαιωμάτων.

Δεν το γνωρίζει ο κραουντφάντερ, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί και ν’ απαιτήσει ποσό τεράστιο.

Η συλλογή δωρεών γίνεται από τον αδελφό του θύματος – πολιτικώς ενάγοντα. Μας λέει: να το κάνω, όπως το απαιτείτε, αλλά ΠΩΣ; Και μας αφορά όλ@. Το πληκτρολόγιο είναι εύκολο, αλλά αν είναι να βάλει το χέρι στην τσέπη κανείς, έχει άλλη διάσταση το πράγμα. Και επίσης, άλλη διάσταση η ευθύνη του αδελφού να οδηγήσει το καράβι στο λιμάνι. Με τη λογική ότι, σύμφωνα με την πληροφόρησή μου, είναι ο μόνος από την οικογένεια που “δέχεται” να προχωρήσει σε καταμήνυση ευθυνών δημοσίων οργάνων (κάτι που θα τον αφήσει σαν την καλαμιά στον κάμπο αν δεν είναι τεκμηριωμένος και συλλογικά υποστηριγμένος, και δεν ανεχόμαστε να προκληθεί 2ο συστημικό θύμα στην ίδια οικογένεια), ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΝΘΕΡΜΑ την συλλογική ανταπόκρισή σας, με οποιοδήποτε ποσό, στην υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Δοκιμάστε το, όσοι δεν έχετε κάνει ποτέ δωρεά ον λαϊν. Ας είναι η πρώτη σας. Με τη μνεία, σε κάθε δωρεά, ότι γίνεται “ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΟΛΩΝ”. Όχι μόνο για το Zak. Για όλ@ μας”.

Με τον αδερφό του Ζακ Κωστόπουλου Νίκο συναντήθηκε χθες και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Δήλωσε  πως, “Χθες είχα μία ξεχωριστή συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον αδελφό του Zak Kostopoulos, Νίκο. Νέος άνθρωπος με εξαιρετικό ήθος και χαρακτήρα, ο Νίκος μου μίλησε για τον πόνο που βιώνει ο ίδιος κι η οικογένειά του σχεδόν ενάμιση μήνα από τον άδικο χαμό του Ζακ – καθώς και για τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Δε θα σταματήσω να βρίσκομαι στο πλευρό του στον αγώνα που δίνει ο ίδιος μαζί με τη μητέρα και τον πατέρα του μέχρι να δικαιωθεί η μνήμη του Ζακ. Από την Αθήνα ως τις Βρυξέλλες κι από τη Λευκωσία ως το Βερολίνο, χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαδηλώσει ως τώρα στη μνήμη του. Δεν θα ξεχάσουμε τον Ζακ και δεν θα σωπάσουμε μέχρι να έρθει όλη η αλήθεια στο φως και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του”.

 

Μπορείτε να ενισχύσετε οικονομικά εδώ:

 

https://gogetfunding.com/justice-for-zak/?fbclid=IwAR0OUmAlpeYmAvCWRdid3ONoHfY1MGzjTIs8zsIVg3ZME7albnBcZ_0jIQY 

 

 

Λόφος Φιλοπάππου

Στις 3 Νοεμβρίου 2002 καλέστηκε με πρωτοβουλία λίγων ατόμων και σύνθημα «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να εξ-ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ» η πρώτη Συγκέντρωση Οργής και Διαμαρτυρίας-Λαϊκή Συνέλευση στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, ενάντια στο κλείσιμο των εισόδων ελεύθερης πρόσβασης και την εμπορευματοποίηση του, όπου περισσότεροι από 500 κάτοικοι κάθε ηλικίας μετά από συζήτηση, αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ και έριξαν τα κάγκελα της περίφραξης που στήθηκαν με πρόσχημα την αξιοποίηση και την αρχαιολογική ανάδειξη του λόφου.

Κάτοικοι από τις κάτοικοι από τις γειτονιές του Κουκακίου, του Θησείου, των Πετραλώνων ξανασυναντήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου και διατύπωσαν καθαρά την επιθυμία τους για προστασία του λόφου Φιλοπάππου από περιφράξεις και εμπορευματική δραστηριότητα:

“Ο λόφος Φιλοπάππου θα παραμείνει ανοιχτός και ζωντανός για τους κατοίκους και όλους-όλες όσες-όσους τον αγαπούν, τον σέβονται και τον φροντίζουν. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε τσιφλίκι της βιομηχανίας του τουρισμού, των κρατικών σχεδιασμών και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Όλες και Όλοι είμαστε σε εγρήγορση για να μην περάσουν τα σχέδια για κάγκελα, μαγαζιά, εισιτήρια και κάθε είδους οικονομική εκμετάλλευση. Άμεσα θα καλεστεί Λαϊκή Συνέλευση μόλις αντιληφθούμε ότι ξεκινάνε εργασίες περίφραξης περιμετρικά ή στο εσωτερικό του λόφου.”

Στις 3 Νοεμβρίου στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ ξανασυναντιούνται: