Micro

Έντονες αντιδράσεις για την παρασημοφόρηση του δημοσιογράφου Νίκου Μέρτζου που συνεργάστηκε με τη xούντα

Την ακύρωση της απόφασης να τιμηθεί ο δημοσιογράφος Νίκος Μέρτζος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητά η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» υπενθυμίζοντας τη δράση του συγκεκριμένου ατόμου κατά τη διάρκεια της Χούντας.
«Η ολομέλεια της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη» καταγγέλει την απόφαση απονομής του παράσημου Aνώτερος Tαξιάρχης του Tάγματος του Φοίνικος στον Νίκο Μέρτζο, άτομο με διακεκριμένη θητεία στο χουντικό παρακράτος και στην προβολή της δικτατορίας 1967-74. Η δράση του Ν. Μέρτζου είναι ευρύτατα γνωστή στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της χούντας ο Ν. Μερτζος διορίστηκε από τον Παπαδόπουλο μέλος της πρώτης «Συμβουλευτικής Επιτροπής» (1970). Τον επόμενο χρόνο εξελέγη απ’ το χουντικό μηχανισμό μέλος και εν συνεχεία γραμματέας και τέλος Β’ αντιπρόεδρος της δεύτερης «Συμβουλευτικής». Η Συμβουλευτική Επιτροπή λειτούργησε ως βιτρίνα εκδημοκρατισμού του χουντικού καθεστώτος. Για τους παραπάνω λόγους η παράταξη «Θεσσαλονικη ανοιχτή πόλη» ζητά την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης με την ακύρωση της προαναφερθείσας απόφασης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης.
«Υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος της δικτατορίας»
«Από την δράση, όμως, του Μέρτζου παραλείπεται μια σημαντική »προσφορά» του στο Έθνος : Υπήρξε διορισμένο από τον Παπαδόπουλο μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, της «μικρής βουλής», ένα όργανο των δικτατόρων για την ψήφιση νομοσχεδίων της χούντας. Μάλιστα το 1971 ο δημοσιογράφος Νικόλαος Μέρτζος διατέλεσε γραμματέας της και συνέχεια αντιπρόεδρος της Β’ Συμβουλευτικής Επιτροπής. Δηλαδή υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος της δικτατορίας, η ηγεσία της οποίας καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά για εσχάτη προδοσία, γεγονός που αποσιωπάται σταθερά από το βιογραφικό του τιμώμενου κι όχι μόνο στην ανακοίνωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το γεγονός ότι υπήρξε «στενός εξ απορρήτων συνεργάτης των αειμνήστων Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα και σύμβουλός του Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη για τη Μακεδονία – Θράκη (1990-1993)» – σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΣ – δεν τον απαλλάσσει από το χουντικό παρελθόν του. Και εδώ είναι η αφελής απορία μου: Αυτή η μαύρη πτυχή δεν μετράει στην επιλογή της παρασημοφόρησής του από τον θεσμικό αρχηγό του κράτους, που κατά τεκμήριο προωθεί και τιμά τις αξίες της συνταγματικής τάξης και της Δημοκρατίας; Αλλά… ποιος θυμάται σήμερα τι έγινε πριν 50 χρόνια;» γράφει στη σελίδα του στο Facebook o δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης.
Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η επίσημη απονομή του παρασήμου θα τελεσθεί στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 7η Ιουνίου 2017.

Έναν από τους; πιο γνωστούς εκφραστές της εθνικιστικής δεξιάς στη Θεσσαλονίκη επέλεξε να τιμήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και το υπουργείο εξωτερικών.

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία τιμή στο Νίκο Μέρτζο, να ακυρωθεί η απόφαση

Ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας «τουλάχιστον άστοχη και προκλητική».

«Ο Νίκος Μέρτζος διετέλεσε, εκτός των άλλων, και διορισμένο από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην κυβέρνηση των συνταγματαρχών το 1970. Παρέμεινε στην επιτροπή και τα επόμενα χρόνια ως γραμματέας και β΄ αντιπρόεδρος. Ως ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θεωρούμε την απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών, τουλάχιστον άστοχη και προκλητική Στη μνήμη των αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης, των χιλιάδων ανθρώπων που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και κάποιοι έχασαν τη ζωή τους, ζητάμε την ακύρωση της απόφασης. Δεν είναι δυνατόν η Δημοκρατία να απονέμει συγχωροχάρτια σε εκείνους οι οποίοι επιβουλεύτηκαν την ελευθερία του ελληνικού λαού, ανάμεσα στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχει ο Νϊκος Μέρτζος» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: dailythess