Micro

Ένας πρόχειρος λογαριασμός για το Ελληνικό

1. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε, συζήτησε την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, άκουσε τις εισηγήσεις, ψήφισε με 15 ψήφους υπέρ την πρόταση της ΓΓ Μαρίας Βλαζάκη, και έναν επίσης υπερ του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καρύδη που επέμεινε για ευρύτερη κήρυξη.
2. Το ΤΑΙΠΕΔ, η “Ελληνικόν” ΑΕ και τα φίλια ΜΜΕ έως την τελευταία στιγμή επέμειναν να μην κηρυχθεί ούτε ένα μέτρο!
3. Αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό υπάρχουν 300+ στρέμματα ελεγχόμενου αρχαιολογικού χώρου στο βόρειο τμήμα και στο Χασάνι, ο κηρυγμένος από το 2010 αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Κοσμά, το κτίριο Saarinen, τα Hangar της αεροπορίας και η ξύλινη αγγλική “παγόδα” κηρυγμένα μνημεία από το 2016. Στον υπόλοιπο χώρο ισχύει το Μνημόνιο εποπτείας της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Επομένως η αρχαιολογική υπηρεσία βρίσκεται πλέον εντός του Ελληνικού, όπως βρίσκεται εντός οποιουδήποτε άλλου σημείου της Αττικής και της χώρας όπου υπάρχουν αρχαιότητες.
4. Οι εξυπνάδες που σύμβουλοι και δημοσιογράφοι διέδιδαν, περί παράκαμψης του ΚΑΣ, περί αντικατάστασης του, περί μη υπογραφής της Υπουργού, περί προσφυγής στο Στε τινάχτηκαν στον αέρα με την ομόφωνη και εξαιρετικά τεκμηριωμένη απόφαση.
5. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αντιστάθηκε στη χειρότερη επίθεση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, προστάτευσε το κύρος του και επιβεβαίωσε τον ρόλο του ως κορυφαίου θεματοφύλακα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
6. Με τις στη συνέχεια αποφάσεις του για το ΣΟΑ και τη ΣΜΠΕ, για πρώτη φορά, θέτει ουσιαστικούς όρους ελέγχου από την πλευρά του Δημοσίου της έως τώρα ανεξέλεγκτης δόμησης.
7. Ακυρώθηκε στην πράξη το άρθρο της σύμβασης του Νοεμβρίου 2014 της κυβέρνησης Σαμαρά, βάσει του οποίου ο επενδυτής θα αποζημιωνόταν αν εντοπίζονταν αρχαιότητες, μετά την έγκριση του ΣΟΑ, με ποσό έως και 100% του τιμήματος! Απόψε ο επενδυτής ειδοποιήθηκε νομίμως ότι υπάρχουν αρχαιότητες, κάτι που επέμενε ότι αγνοούσε έως πριν λίγες ώρες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η επένδυση ούτε η δόμηση, σημαίνει όμως ότι ακολουθεί τους όρους του σχεδιασμού όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο. Οι επενδυτές υποχρεούνται να διαβουλευτούν και να συμμορφωθούν με την αρχαιολογική, την περιβαλλοντική και την πολεοδομική νομοθεσία όπως και με τους όρους που θέτει η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό δεν συμβαίνει στο Κατάρ ή στο Ντουμπάι. Συμβαίνει όμως στην Ευρώπη. Και ευτυχώς χάρη στην ιστορική απόφαση του ΚΑΣ, μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα.

Νίκος Μπελαβίλας

(από το λογαριασμό του στο Facebook)