Πάνω από 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες ωφελούνται από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ενώ συνεχίζεται η επέκταση κλαδικών συμβάσεων, που πλέον καλύπτουν 191.000 εργαζόμενους, είπε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Χαρακτήρισε λυπηρή την άρνηση της ΓΣΕΕ να εκπροσωπήσει τους Έλληνες εργαζόμενους στη διαβούλευση για τον κατώτατο, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, «συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη», η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου. Τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται το σχετικό πόρισμα.
- για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, το ασφάλιστρο για την κύρια σύνταξη μειώνεται από το 20% στο 13% διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, μία πάρα πολύ μεγάλη ελάφρυνση της τάξης του 33% από 1η Ιανουαρίου του 2019, που αφορά και ετήσια εισοδήματα της τάξης των €12.000.
- για επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς), που εισφοροδοτούνται και για το επικουρικό και το εφάπαξ, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση. Πέραν της προαναφερθείσας μείωσης, για επικουρικό και εφάπαξ θα καταβάλλουν πλέον όλοι το ελάχιστο, ένα ποσό €63.
- για αγρότες, το ποσοστό τους (για την κύρια σύνταξη) θα είναι μεταβατικά 12% και θα καταλήξει στο 13,3% το 2022, μία επίσης πολύ μεγάλη ελάφρυνση.
Θωρακίζεται το ΣΕΠΕ στο κυνήγι της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας
«Συνολικά, προσπαθούμε να ενισχύσουμε το ΣΕΠΕ με όλους τους τρόπους, το έχουμε ενισχύσει σημαντικά και με προσωπικό, καθώς πρώτα από όλα “θέλει χέρια”, να είναι έξω και να διασφαλίζουν την τήρηση της νομιμότητας στους χώρους εργασίας. Σε τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης αυξήσαμε το προσωπικό του ΣΕΠΕ κατά 250 θέσεις επιπλέον των 700 που παραλάβαμε, μία πολύ μεγάλη αύξηση ιδίως σε περίοδο μνημονίων», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Να καταστούν οι συμβάσεις ο κανόνας
«Συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη…»Σχολιάζοντας εξάλλου την απουσία της ΓΣΕΕ από την έναρξη της προφορικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό, η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι «είναι πραγματικά λυπηρό ότι η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό γίνεται χωρίς εκπροσώπηση των εργαζόμενων. Στο τραπέζι βρέθηκαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και δεν υπήρξε εκφορά της εργατικής πλευράς, γιατί η ανώτατη Συνομοσπονδία εργαζόμενων αποφάσισε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία, γιατί είναι “προεκλογικού χαρακτήρα” διαδικασία που θα κομίσει οφέλη στην κυβέρνηση. Αν είναι δυνατόν δηλαδή, πραγματικά, αυτό να συνιστά σοβαρό λόγο για να μην συμμετέχει η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, η μόνη εκπροσώπησης των εργαζόμενων στη χώρα».
Όπως ξεκαθάρισε, «θέση της κυβέρνησης είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία των συλλογικών συμβάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων, κεντρική πολιτική προτεραιότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μετά τα μνημόνια. Επιταχύνουμε τη διαδικασία, στα τέλη Δεκεμβρίου θα έχω το πόρισμα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων … τον Ιανουάριο προχωρούμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού -συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη- και καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό των νέων, αυτή την απαράδεκτη δυσμενή διάκριση για τους νέους κάτω των 25 ετών».
«Ξεκινάει μία περίοδος επιστροφής στην κοινωνία περισσότερου από τον παραγόμενο πλούτο»
Τέλος, για την αποτροπή μείωσης των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «έγινε και επίσημα αποδεκτή η θέση που υποστήριζε η ελληνική κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό … ότι δεν ήταν αναγκαίο το μέτρο ούτε διαρθρωτικά για το ασφαλιστικό … ούτε δημοσιονομικά … παλέψαμε για πάρα πολύ καιρό, με τεκμηριώσεις και αποδείξεις».
«Το γεγονός ότι οι εταίροι μας δεν έθεσαν ενστάσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 … αποδεικνύει ότι η περίοδος των μνημονίων και των δημοσιονομικών περιορισμών έχει οριστικά τελειώσει για την χώρα. Αντιθέτως, ξεκινάει μία περίοδος όπου η κυβέρνηση μπορεί ελεύθερα να κάνει πολιτικές επιλογές και να προχωρά σε μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης … να γυρνάει στην κοινωνία περισσότερο από τον παραγόμενο πλούτο μέσω θετικών κοινωνικών παρεμβάσεων», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.
Πηγή: Στο Κόκκινο