Αυτή ήταν η λογική πίσω από την οποία η αντιπολίτευση δεν κατέθετε ποτέ πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από το 1974 έως το 2023. Ήξερε ότι η πρόταση θα απορριφθεί και αυτό δεν είναι το ίδιο με το να απορρίπτεται μια πρόταση δυσπιστίας. Δεν είναι το ίδιο με το να απορρίπτεται μια οποιαδήποτε τροπολογία. Έχει νομική συνέπεια. Το να απορριφθεί μια πρόταση δυσπιστίας δεν έχει νομική συνέπεια πέρα από τη συνέπεια του ότι δεν μπορείς να καταθέσεις πρόταση δυσπιστίας για έξι μήνες. Αυτή είναι η μοναδική έννομη συνέπεια που έχει η απόρριψη μιας πρότασης δυσπιστίας.
Ξέρετε τι θα γίνει αν απορριφθεί αυτή η πρόταση; Αυτό που θα γίνει είναι ότι ο κ. Καραμανλής ποτέ δεν θα μπορέσει να ελεγχθεί για το συγκεκριμένο αδίκημα και για τις ίδιες πράξεις οι οποίες εμπεριέχονται στη δικογραφία. Τελεία. Έκλεισε η υπόθεση. Αθώωση. Αυτό σημαίνει η καταψήφιση της πρότασης.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό και ποινικό πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών.
Εντός των επόμενων δέκα ημερών, αν τα πράγματα συνεχιστούν ως έχουν, οδηγούμαστε σε αθώωση του κυρίου Καραμανλή και αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να απαντηθεί. Καταρχάς πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες, γιατί έχουμε οδηγηθεί σε μια λογική όπου εδώ διαγκωνίζονται διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ποιος θα κάνει την πιο σκληρή πρόταση προς την Ολομέλεια της Βουλής για το ποιος θα βάλει τα πιο πολλά αδικήματα, για το ποιος θα βάλει τα πιο αυστηρά τιμωρούμενα για αδικήματα. Αλλά ξέρετε, στο τέλος της ημέρας όλα αυτά οδηγούν στην καταψήφιση των προτάσεων και στο κλείσιμο της υπόθεσης.