Ηχητικό

Δημήτρης Παπαδημούλης: Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι νίκη και πρωτιά στις εκλογές

Η ενισχυμένη αναλογική «είναι το σύστημα “παρ’ τα όλα” για το πρώτο κόμμα, που μας οδήγησε και στη χρεοκοπία» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
 
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο105,5» ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι νίκη και πρωτιά, αλλά χωρίς αυταπάτες ότι η κοινωνική αλλαγή μπορεί να προκύψει μόνο με αυτοδυναμία. Χρειάζεται να ηγηθούμε ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών πλειοψηφιών. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε. Ζητάμε την ψήφο όλων των πολιτών, και όχι μόνο όσων συμφωνούν μαζί μας, για να προχωρήσουμε στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι πολύ πιο διαβασμένη αυτή τη φορά για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την οικονομία μας» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:
 
«Χρειαζόμαστε νέες αναπτυξιακές πολιτικές, μια νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική και μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική για να παράγουμε περισσότερα και να τα μοιράζουμε δικαιότερα».
«Είναι στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η κάλπη της 21ης Μαΐου να οδηγήσει στο τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτικής του. Αυτές οι εκλογές, που γίνονται με απλή αναλογική, είναι εκλογές που πρέπει να βγάλουν κυβέρνηση. Δεν είναι για παράδειγμα ευρωεκλογές, που στόχο έχουν να στείλουν κι ένα μήνυμα και εντός της χώρας και στην ΕΕ. Γι’ αυτό η έκκλησή μου σε όλους είναι “στηρίξτε τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και με κριτική υποστήριξη γιατί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τελειώνουμε και με τον Μητσοτάκη και με την πολιτική του”» , τόνισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του κόμματος.
 
«Παρ’ όλες τις αδυναμίες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να τελειώνουμε με την πολιτική Μητσοτάκη. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να μείνει χώρος για πιο αρνητικά σενάρια για τη χώρα», είπε και υπογράμμισε: «Θέλω να προειδοποιήσω το εξής: αν τυχόν ο Κ. Μητσοτάκης καταφέρει, μαζί με το σύστημα που τον στηρίζει -ολιγάρχες, ΜΜΕ και λοιποί- να πάρει παράταση, ακόμη και με σενάρια αποστασίας με πολλούς… “Κατσίκηδες” -συνεχίζοντας την πατέντα που πριν από 30 χρόνια εφάρμοσε ο πατέρας του- τότε τα πράγματα για τη χώρα θα είναι πολύ χειρότερα από τα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη που ήδη ζήσαμε».
«Συνειδητά η ΝΔ με εντολή Μητσοτάκη έχει επιλέξει την τοξικότητα και την λασπομαχία στο δρόμο προς τις κάλπες, γιατί δεν τη συμφέρει μια δημοκρατική προεκλογική αντιπαράθεση. Τη χώρα, όμως, αυτό τη συμφέρει γι’ αυτό πρέπει να επιμένουμε και στις προτάσεις μας και στον απολογισμό μας ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αναδεικνύοντας την οπισθοδρόμηση της Ελλάδας στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Δυστυχώς το κόμμα… “Μένουμε Ευρώπη” μας έχει οδηγήσει στην βαλκανοποίηση της χώρας.
 
Η ΝΔ υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πλουσίων, το πελατειακό κράτος, τους λίγους φίλους της, ενώ έχει διευρύνει τις ανισότητες, έχει υποβαθμίσει τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου. Ακόμη και στο θέμα του φράχτη έγινε φανερό ότι η δική μας γραμμή συντάσσεται με τη δημοκρατική Ευρώπη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους ακροδεξιούς Όρμπαν και Μελόνι.
 
Σε κάθε περίπτωση ως τις κάλπες έχουμε καιρό να επιμείνουμε σε όλα αυτά! Αν στο μπάσκετ τα 29” είναι πολύς χρόνος, όπως έλεγε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, τότε 40 μέρες μέχρι τις εκλογές φανταστείτε πόσος χρόνος είναι!», επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης.
 
Στη συνέχεια τόνισε τα εξής:
 
«Οι υποκλοπές κατέστρεψαν το επιμελημένο και ακριβοπληρωμένο προφίλ του Μητσοτάκη ως δήθεν φιλελεύθερου κεντροδεξιού πρωθυπουργού. Ούτε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν το συμμερίζονται πλέον αυτό. Μάλιστα, όταν στην τελευταία συζήτηση της Ευρωβουλής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα -η τρίτη στη σειρά (!)- μίλησε η Ελίζα Βόζενμπεργκ εκ της ΝΔ, μόνο ένας ευρωβουλευτής τη χειροκρότησε, ο κ. Ζαγοράκης.
 
Η τραγωδία των Τεμπών κατέστρεψε το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως εκμοντερνιστή της χώρας, εκσυγχρονιστή, που ηγείται ενός επιτελικού κράτους φτιαγμένο από αρίστους.
 
Η πλειοψηφία της Ευρωβουλής έχει καταλάβει τί εστί Μητσοτάκης. Δεν συμβαίνει πάντως το ίδιο στην Κομισιόν ή στο Συμβούλιο. Γι’ αυτό και προσφάτως επέκρινα σκληρά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έχει πιει το αμίλητο νερό για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.
 
Μάλιστα, στο Συμβούλιο των κρατών-μελών τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί εκεί επικρατεί το… δόγμα “μην σκαλίζεις τα δικά μου, γιατί θα σκαλίσω τα δικά σου”. Να μην περιμένουμε, λοιπόν, ότι η ΕΕ θα μας λυτρώσει από την πολιτική Μητσοτάκη. Αυτό είναι υποχρέωση του ελληνικού λαού και θα πρέπει να την εκπληρώσει στην κάλπη».
 
Για το θέμα της Χρυσής Αυγής είπε:
 
«Με υπογραφή Μητσοτάκη οι συνεχείς τροπολογίες και ρυθμίσεις για το θέμα της Χρυσής Αυγής είναι μια μεγάλη διαφήμιση για τον νεοναζί, φυλακισμένο εγκληματία Ηλία Κασιδιάρη. Ναρκοθετεί μια σοβαρή συζήτηση για ένα πανδημοκρατικό μέτωπο εναντίον του νεοναζισμού, που είναι επιβεβλημένη στη χώρα μας.
 
Ντρέπομαι ειλικρινά που βρέθηκε ένας πρώην ανώτατος δικαστικός, με καταγωγή μάλιστα από τα Καλάβρυτα, να παίξει το ρόλο του… αυτοφωράκια και του… μπροστινού για αυτόν τον εγκληματία.
 
Αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση Τσίπρα να συνταχθούμε όλοι με την πρόταση Αλιβιζάτου, στην οποία συμφωνούσε και το ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε ξεμπερδέψει με θεσμικό τρόπο με το ζήτημα αυτό. Πάντως, άκουσα με ενδιαφέρον και την πρόταση Βενιζέλου για την υπόθεση αυτή. Νομίζω αξίζει να την εξετάσουμε».
 
Για την ελληνική Δικαιοσύνη ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε:
 
«Η κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη της χώρας μας και τον εκδημοκρατισμό της. Όλα τα μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών έχουν ανακαλυφθεί από δικαστικές αρχές άλλων χωρών. Και η αργοπορία της ελληνικής δικαιοσύνης φθάνει, δυστυχώς, στα όρια της αρνησιδικίας.
 
Μπόλικη οικογενειοκρατία, κομματισμός, διαφθορά αλλά και μειωμένο προσωπικό είναι ζητήματα που εμποδίζουν την ελληνική δικαιοσύνη. Πάντως, για τους πλειστηριασμούς, ο Άρειος Πάγος ήταν ταχύτατος, όταν για τη Siemens βγήκαν όλοι αθώοι λόγω παραγραφής!
Μάλιστα, πολύ πρόσφατα η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος κα Β. Γιούροβα είπε χαρακτηριστικά πως ο τρόπος διορισμού της δικαιοσύνης στην Ελλάδα απέχει από αυτό που θεωρείται “καλή πρακτική στην ΕΕ”. Γιατί η κυβέρνηση διορίζει την ηγεσία της με αποτέλεσμα τους… Ντογιάκους!
Στην ΕΕ μου λένε ότι και οι επενδύσεις στην Ελλάδα καθυστερούν ή αναβάλλονται λόγω της καθυστέρησης εκδίκασης σχετικών υποθέσεων. Υπό αυτή την προοπτική μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να αναλάβει και το βαρύ έργο εκμοντερνισμού και εκδημοκρατισμού της χώρας.
Η χώρα μας, που μπήκε πριν 42 χρόνια στην τότε ΕΟΚ, με ευθύνη των πολιτικών της ελιτ και των κομμάτων που μας κυβέρνησαν, έχει καταλήξει στον πάτο της ΕΕ των 27. Αν δεν έχουμε διάθεση επιτέλους να σπάσουμε αυγά, με δημοκρατία πάντα, και να αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, τότε δεν πάμε πουθενά».
 
Ερωτηθείς για τη σημασία της απλής αναλογικής ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:
 
«Οι 21 στις 27 χώρες της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, μέσα από αναλογικά εκλογικά συστήματα, και τα πηγαίνουν καλύτερα από την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συστηματικά κινδυνολογεί για την απλή αναλογική και τον δήθεν κίνδυνο της αστάθειας. Θα έχουμε όμως κυβέρνηση με απλή αναλογική. Και μάλιστα θα έχουμε καλύτερη κυβέρνηση αν επιμείνουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο.
 
» Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που οδηγεί σε μονοκομματικές κυβερνήσεις με το μπόνους των εδρών και την ανισοτιμία, τελικά, της ψήφου των πολιτών, είναι το σύστημα “παρ’ τα όλα” για το πρώτο κόμμα, που μας οδήγησε και στη χρεοκοπία. Χάρη σε αυτό το σύστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα δικά της τέσσερα χρόνια τώρα.
 
Η εισήγησή μου στον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ότι ακόμα κι αν ο λαός δώσει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να επιλέξουμε συμμαχική κυβέρνηση, έχοντας φυσικά τη δύναμη να βάλουμε στο κυβερνητικό πρόγραμμα τον κορμό του δικού μας προγράμματος. Διότι για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα αυτής τη χώρας, δεν φτάνει ένα κόμμα μόνο του. Είμαι οπαδός της άποψης του Ενρίκο Μπερλίνγκουερ, ενός εκ των μεγάλων του ευρωκομμουνισμού, που έλεγε ότι χρειαζόμαστε μεγάλες πλειοψηφίες.
 
Το στοίχημα, λοιπόν, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι νίκη και πρωτιά στις εκλογές, αλλά χωρίς αυταπάτες ότι η κοινωνική αλλαγή μπορεί να προκύψει μόνο με αυτοδυναμία. Χρειάζεται να ηγηθούμε ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών πλειοψηφιών. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε.
 
Είναι πρόκληση το πώς μπορείς να παραμένεις Αριστερός, αλλά ταυτόχρονα να μεγαλώνεις και να νικάς. Η Αριστερά δεν φτιάχτηκε για να είναι μοναστήρι, να λατρεύει μόνο τη γωνιά της. Δεν μπορεί να περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες πετώντας τάπες στο βαρέλι, όπως κάνουν αυτοί που περιμένουν να ωριμάσει το bοurbon ουίσκι.
 
Μια ισχυρή Αριστερά είναι η μοναδική λύση για να ξεφύγουμε από την πολιτική Μητσοτάκη, που θα δώσει αριστερό στίγμα σε μια προοδευτική διακυβέρνηση! Πρέπει να πείσουμε και με ήθος και με συνοχή και με το πρόγραμμά μας, αλλά και με τα σωστά πρόσωπα, ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε καλύτερα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από ό,τι κυβερνήσαμε το 2015-2019.
 
Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Αντώναρου είπε τα εξής:
 
«Τα ψηφοδέλτιά μας έχουν εγκριθεί. Αν ήμουν εγώ αυτός που αποφασίζει ίσως να ήταν κάπως διαφορετικά, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Το σημαντικό είναι να δώσουμε τη μάχη όλες και όλοι μας για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..
 
Σε όσους έχουν διαφωνία για κάποια πρόσωπα που νιώθουν ότι δεν τους εκπροσωπούν έχω να πω να χρησιμοποιήσουν το όπλο τους, δηλαδή την ψήφο τους. Η, δε, ηγεσία του κόμματος να ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας για συγκεκριμένες παρουσίες ή απουσίες στα ψηφοδέλτια και να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.
 
Για όσους διαμαρτύρονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ για τα ψηφοδέλτιά μας, θα τους συμβούλευα να αφήσουν τις υποκρισίες, θυμίζοντας ότι συνεργάστηκαν με όλη τη ΝΔ επί της συγκυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου. Τώρα έσταξε, δηλαδή, η ουρά του γαϊδάρου, με τον Ευάγγελο Αντώναρο;».
 
Τέλος, για το πολυσυζητημένο θέμα του φράχτη στον Έβρο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε:
 
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή σταθερή θέση όλων των ευρωπαϊκών οργάνων είναι η χρηματοδότηση για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά όχι των φραχτών. Αντί να λέει αστειότητες η ΝΔ ότι ο Παπαδημούλης σταμάτησε μια χρηματοδότηση που δεν υπήρχε, σέρνοντας από τη μύτη όλη την ΕΕ, πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί δεν έχει πείσει κανέναν για την χρηματοδότηση των φραχτών ούτε στο Συμβούλιο ούτε στην Κομισιόν. Και, επιπλέον, γιατί απείχαν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο αφού θεωρούν το θέμα του φράχτη τόσο σημαντικό;
 
» Δυστυχώς ζήσαμε μια ομοβροντία λάσπης, μαύρης προπαγάνδας και fake news, αλλά νομίζω ότι -έστω και με μια ελαφριά καθυστέρηση- δώσαμε και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τις απαντήσεις που πρέπει. Το μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την ιστορία είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αντανακλαστικά και μεγαλύτερη συνοχή για να απαντάμε σε αυτές τις επιθέσεις.
 
Δεν μπορεί πίσω από τα ψέματα για το φράχτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κρύψει την παταγώδη κυβερνητική αποτυχία του Χρειάζεται ανάπτυξη στον εγκαταλελειμμένο Έβρο μας, επενδύσεις, τροποποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για να πάνε περισσότερα λεφτά στην ακριτική μας περιφέρεια, και επιπλέον να ξαναβάλει η Ελλάδα στο τραπέζι της ευρωπαϊκής διεκδίκησης αυτό που εγκατέλειψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε όλη την ΕΕ. Αυτό το είχε πετύχει σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση Τσίπρα, παρά την υποκριτική στάση της ηγεσίας της ΕΕ».