Αναδημοσιεύσεις

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS – ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για το έτος 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

 

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Παρέχοντας τεχνογνωσία, τα μουσεία οφείλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Για τον φετινό εορτασμό το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενο Μουσείο να είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη θεμελίωση του. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 19:00, στο παραπάνω μουσείο. Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού θα πλαισιωθούν από συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και απαγγελία των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις για το διάστημα από 16 έως 22 Μαΐου, όπως ξεναγήσεις, περίπατοι, εκπαιδευτικές δράσεις κ.ά.

Παράλληλα, οι περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, οργανώνουν ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.

 

Χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και ολοήμερη θεατρική ανάγνωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Στο τιμώμενο φέτος Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα παρευρεθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Κατά την κεντρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί από το ελληνικό τμήμα του ICOM και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 19:00, ο κ. Μπαλτάς θα απευθύνει χαιρετισμό.

Την ίδια ημέρα, στην Αίθουσα του Βωμού και με τη συμμετοχή σημαντικών πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου, θα γίνει από τις 10:00 έως τις 24:00 (με διακοπή 18:00 – 20:30) ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου.

Το πρόγραμμα:

Τετάρτη 18 Μαΐου:

Κεντρική εκδήλωση

Ελληνικού Τμήματος ICOM – Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ώρα 19:00

Χαιρετισμός από τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Αλεξάνδρα Μπούνια.

Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού από τον Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τη Δρ Μαρία Λαγογιάννη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του Astor Piazzolla από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο.

Ώρα 10:00-24:00 (με διακοπή από 18:00-20:30)

Ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο στην Αίθουσα του Βωμού, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, με τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου. Επισυνάπτεται το ακριβές πρόγραμμα της θεατρικής ανάγνωσης με τους συντελεστές της.

Η δράση αποτελεί προάγγελο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», την οποία ετοιμάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να τιμήσει τα 150 χρόνια του (εγκαίνια: 3 Οκτωβρίου). Η απαγγελία του ομηρικού έπους στην καρδιά του μουσείου, ανάμεσα σε πλήθος αρχαιότητες, παντρεύει με τον ομορφότερο και συγκινητικότερο τρόπο τις τέχνες των μουσών, συνθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό γίγνεσθαι και συμβάλλοντας σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκδηλώσεις 16-22 Μαΐου 2016

  1. Δευτέρα-Παρασκευή 16-20 Μαΐου, ώρα 13.00 (εκτός από Τετ18/5, ώρα 11:00)

«Περίπατος στα πολιτιστικά τοπία του μουσείου»

Ωριαία περιήγηση από αρχαιολόγους του μουσείου στις μόνιμες συλλογές, με σχολιασμό του τρόπου που διαμορφώθηκαν και των εκθεσιακών πρακτικών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Δευτέρα 16/5: Προϊστορική Συλλογή

Τρίτη 17/5: Συλλογή Χαλκών

Τετάρτη 18/5: Αιγυπτιακή Συλλογή

Πέμπτη 19/5: Συλλογή Αγγείων & Μικροτεχνίας

Παρασκευή 20/5: Συλλογή Γλυπτών

  1. Τρίτη 17 Μαΐου, ώρα 12.00-15.00

«Ζωγραφίζοντας με τους περιηγητές»

Ώρα 12.00: Γνωριμία με την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος -19ος αιώνας» και τις διαδοχικές μεταμορφώσεις του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας.

13.00-15.00 (αίθουσα του Βωμού): Δραστηριότητα ζωγραφικής για επισκέπτες κάθε ηλικίας, έχοντας αφετηρία και έμπνευση τα μνημεία που συνάντησαν στην έκθεση και τους διαφορετικούς τρόπους απεικόνισής τους από τους περιηγητές. Τα έργα των συμμετεχόντων θα εκτεθούν, συνθέτοντας σταδιακά μια συλλογική τοπιογραφία με μνήμες και εντυπώσεις από το μνημειακό περιβάλλον της Αθήνας αλλά και των αρχαιοτήτων του Μουσείου.

  1. Παρασκευή 20 Μαΐου, ώρα 12.00-12.30

«Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»

Παρουσίαση της συμβολής της σύγχρονης τεχνολογίας στη διερεύνηση της πολυχρωμίας στα αγάλματα από το Τμήμα Συντήρησης, Φυσικών και Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η δήλωση συμμετοχής ξεκινά μισή ώρα πριν στο Γραφείο Πληροφοριών της εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για τις δράσεις 1, 2 και 3 απαιτείται δήλωση συμμετοχής 30’ πριν την έναρξη στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η δραστηριότητα της ζωγραφικής είναι διαθέσιμη σε όλους τους επισκέπτες του μουσείου.

  1. Κυριακή 22 Μαΐου, ώρα 12.00–14.00

«Μουσείο, μια ξεχωριστή γειτονιά της Αθήνας»

Ένας ιστορικός περίπατος στη νεώτερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου από τον Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτη Τουρνικιώτη και αρχαιολόγους του Μουσείου (Αρχαιολογικό Μουσείο, Πολυτεχνείο, Ακροπόλ, Ιταλικό Ινστιτούτο, οδός Βασ.Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Επιγραφικό Μουσείο).

Δηλώσεις συμμετοχής από 16/5/2016 στο τηλέφωνο 213214 4891.

Τετάρτη 18 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας

Δευτέρα 16, Τρίτη 17, Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις

Κυριακή 22 Μαΐου: δεν απαιτείται εισιτήριο, αλλά έγκαιρη δήλωση συμμετοχής