Αναδημοσιεύσεις

Χρήστος Μαντάς: Χθες υπήρξε δρομολόγηση για αλλαγή σελίδας

Ο Χρήστος Μαντάς σχολιάζει με αισιοδοξία το Eurogroup της Δευτέρας και αναφέρεται στα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης.
Στην πρωινή ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή του πρώτου προγράμματος της ΕΡΑ «Ισορροπίες και Ανισορροπίες» συμμετείχε σήμερα το πρωί, ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Απαντώντας σε ερωτήματα της δημοσιογράφου κ. Γεωργίου σχετικά με τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης μετά το χθεσινό έκτακτο Eurogroup , ο Χ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής θα δει ότι χθες υπήρξε δρομολόγηση για αλλαγή σελίδας. Μένοντας στις επίσημες ανακοινώσεις των κκ Ντάϊσεμπλουμ και Τσακαλώτου, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: α) φαίνεται πως έχουμε συμφωνία στο πακέτο της αξιολόγησης β) έχουμε για πρώτη φορά έναρξη της συζήτησης για το χρέος γ) έγινε δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τον εφεδρικό προληπτικό μηχανισμό. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οποιοσδήποτε τέτοιος μηχανισμός (από αυτούς που προβλέπονται στα μνημόνια) αφορά μηχανισμό και όχι μέτρα. Σε μέρος του σημερινού Τύπου υπάρχει φοβερή αμηχανία από τους πολιτικούς μας αντιπάλους να κατανοήσουν ότι είμαστε μπροστά σε μια καινούργια διαδικασία. Είναι αποκαλυπτική η αμηχανία στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που μιλάει για 4ο Μνημόνιο. Έχουμε ένα νέο δρόμο με δυσκολίες αλλά μπορούμε σίγουρα να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.»

Σε ερώτημα για το τι σημαίνει ακριβώς ο προληπτικός μηχανισμός, ο Χ. Μαντάς δήλωσε: «Το τελευταίο διάστημα το ΔΝΤ σε όλες τις εκτιμήσεις του για την Ελληνική οικονομία τα τελευταία 5 χρόνια έχει πέσει έξω. Η συμφωνία που έχουμε κάνει προβλέπει μέτρα 3% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά αφορούν σε ασφαλιστικό, φορολογικό και δημοσιονομικό. Αν αποκλίνουμε από τους στόχους τότε θα υπάρξει μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης. Ο μηχανισμός αυτός υπάρχει ως ρήτρα σε όλα τα προγράμματα, όχι μόνο στο ελληνικό. Εδώ θα έχει αυτοματοποιημένο χαρακτήρα και θα ενεργοποιείται κάθε χρόνο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat. Αλλά επιτρέψτε μου την εκτίμηση δεν θα χρειαστεί .Να θυμίσω εδώ ότι τα στοιχεία της Eurostat όχι για πρόβλεψη αλλά για την αποτίμηση δείχνουν ότι έχουμε συγκεκριμένο κέρδος από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 περίπου 1% του ΑΕΠ. Εδώ θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το 2015 που ήταν μια πολύ δύσκολη, θα έλεγα κολασμένη χρονιά η οικονομία στάθηκε στα πόδια της γιατί εκτός των άλλων, δεν είχαμε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αναγνωρίζουμε ότι οι έμμεσοι φόροι έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πάει προς το τέλος του και θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός στην ημερίδα για την πρωτοβάθμια υγεία, όποιο πρόσθετο όφελος από την υπέρβαση των στόχων θα κατευθύνεται, σε αντίθεση με ότι γινόταν μέχρι τώρα, στο κοινωνικό κράτος και στους πιο αδύναμους. »

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς ανέφερε πως μετά την εκταμίευση της δόσης όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου θα εξοφληθούν μέσα στο 2016.

 

O Χρήστος Μαντάς είναι βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.