Macro

Αννέτα Καββαδία στο #athenspride2018: ΠΑΡΟΥΣΑ στον αγώνα που συνεχίζεται

Τη δέσμευση της Ελληνικής Βουλής για την προώθηση περαιτέρω νομοθετικών πρωτοβουλιών, με στόχο την ισότητα και την περαιτέρω άρση των διακρίσεων για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, έμφυλης ταυτότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνοτικής καταγωγής, ταξικής προέλευσης, επεσήμανε η βουλεύτρια Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία – εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση – κατά το χαιρετισμό της στο Athens Pride 2018.

Όπως τόνισε η Αννέτα Καββαδία, «παρά τα σημαντικότατα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, βρισκόμαστε ακόμα στα μισά του δρόμου προκειμένου να κατακτηθεί, στην πράξη, η πλήρης ισοτιμία για όλους τους συνανθρώπους μας». Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην – για πρώτη φορά – φωταγώγηση της Βουλής στα χρώματα του Ουράνιου Τόξου, «δείγμα» – όπως είπε – «του απόλυτου σεβασμού μας στους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και έμπρακτη απόδειξη ότι η πλειοψηφία των βουλευτών και των βουλευτριών, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε ρητορική μίσους, απέναντι σε κάθε βία, πραγματική ή συμβολική, εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ συμπολιτών μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Αννέτας Καββαδία: «ΠΑΡΟΥΣΑ, λοιπόν! Παρούσα όπως και η Ελληνική Βουλή!

Όπως ο Πρόεδρός μας, Νίκος Βούτσης, ο οποίος στέλνει τους πιο θερμούς του χαιρετισμούς ενώνοντας τη φωνή του με αυτό το πολύχρωμο, χαμογελαστό, υπερήφανο πλήθος! Παρούσα όπως η Ελληνική Βουλή, η οποία το βράδυ θα φωτιστεί στα χρώματα του Ουράνιου Τόξου, απομονώνοντας τις ρατσιστικές, μισαλλόδοξες, ομοφοβικές φωνές! Δείχνοντας, στην πράξη, ότι η πλειοψηφία των βουλευτών και των βουλευτριών, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε ρητορική μίσους, απέναντι σε κάθε βία, πραγματική ή συμβολική, εναντίον των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η σημερινή μέρα, αν κρίνει κανείς από τα χαμογελαστά πρόσωπα τριγύρω, είναι μια μέρα γιορτής, ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια μέρα μνήμης, μια μέρα αγώνα ενάντια στα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθημερινά οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικοί, οι τρανς και οι διαφυλικοί σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, φέραμε μια σειρά από νόμους αντιμετώπισης των έμφυλων διακρίσεων : το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την κατάργηση του ρατσιστικού άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα, το νομοσχέδιο περί ίσης μεταχείρισης σε θέματα εργασίας, απασχόλησης, πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμα στο κοινό, ώστε να σταματήσουν επιτέλους να υπάρχουν διακρίσεις για τα τρανς και ιντερσεξ άτομα, την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης περί ενδοοικογενειακής βίας, το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα αναδοχής παιδιών σε όλα τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης Ωστόσο, παρά τον ισχυρό εμπλουτισμό της ελληνικής νομοθεσίας, ο αποκλεισμός, οι διακρίσεις, τα βαθιά παγιωμένα στερεότυπα, η δημόσια και η ιδιωτική παρενόχληση, εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας πολλών μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Δυστυχώς, και αυτό βέβαια το γνωρίζαμε όλοι, τα νομοθετικά εργαλεία είναι απαραίτητα αλλά δεν αρκούν ώστε να καταργηθούν οι διακρίσεις, ώστε να αρθούν οι ανισότητες. Τα φοβικά σύνδρομα, ο συντηρητισμός και ορισμένες φασίζουσες συμπεριφορές εξακολουθούν να έχουν βαθιές ρίζες σε τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Για να αλλάξει η κατάσταση είναι αναγκαία η συνεχής προσπάθεια, η αποφασιστικότητα, η κινηματική δράση. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και να υποτιμάται η σημασία των νομοθετικών ρυθμίσεων που λειτουργούν απελευθερωτικά για τα δικαιώματα, για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης – και εν τέλει της κοινωνίας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση είναι απαραίτητο να τεθούν οι καινούργιοι νομοθετικοί στόχοι για την απάλειψη και των υπολοίπων θεσμικών διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Από το βήμα, λοιπόν, του φετινού Athens Pride – και εξ ονόματος της ελληνικής Βουλής – σας μεταφέρω τη δέσμευσή μας και για άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την ισότητα και την περαιτέρω άρση των διακρίσεων για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την έμφυλη ταυτότητα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την εθνοτική καταγωγή, την ταξική προέλευση. Το έχουμε ξαναπεί: Όσο θα υπάρχει ανισοτιμία ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, όσο θα υπάρχουν παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, που είναι «αόρατα», όσο οι διακρίσεις στους χώρους εργασίας σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας παραμένουν, όσο η φασιστική βία θα είναι υπαρκτή, όσο Αμβρόσιοι θα ασχημονούν με τον πιο βάναυσο τρόπο, θα παραμένει η ανάγκη ενός μετώπου ελευθερίας και δικαιωμάτων. Θα παραμένει το αίτημα, επίκαιρο παρά ποτέ: πολιτικός γάμος και παιδοθεσία τώρα.

Στόχος στον οποίο μένουμε, απολύτως, προσηλωμένοι. Γι΄αυτό και εμείς, κάθε ώρα, κάθε στιγμή – και όχι συγκυριακά – δηλώνουμε, ΠΑΡΟΥΣΑ. Γιατί, τελικά, είναι ζήτημα αγάπης και όχι φύλου..»

Πηγή: Left