Χωρίς κατηγορία

Αννέτα Καββαδία: Σημαντικά βήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων

Την ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ισονομίας των ΛΟΑΤΚΙ συμπολιτών μας σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου, κατέθεσε η βουλεύτρια Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία κατά την παρέμβασή της, εκ μέρους της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL), στη σχετική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Με τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου να δίνουν τον τόνο στην αίθουσα της Ολομέλειας, η συζήτηση της έκθεσης υπό τον τίτλο : «Ιδιωτική και οικογενειακή ζωή: κατακτώντας την ισότητα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού», η οποία εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, ανέδειξε μεν τα βήματα που έχουν γίνει – αλλά και τα όσα, πολλά, μένουν ακόμη να γίνουν στην κατεύθυνση της ισότιμης αντιμετώπισης όλων – υπενθύμισε, ωστόσο, και τις σκοταδιστικές αντιλήψεις οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν και για την εξάλειψη των οποίων απαιτείται συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια.

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην PACE, αφού επεσήμανε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αποτελούν συχνότατα στόχο προκαταλήψεων, διακρίσεων και βίας, ήταν ιδιαιτέρως εμφατική ως προς το ότι είναι καίριας σημασίας η προστασία των οικογενειών τους και η αναγνώρισή τους από το νόμο ως ισότιμες. «Το γεγονός», τόνισε «ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχαν ελάχιστοι νόμοι για την προστασία των οικογενειών Ουράνιο Τόξο, δεν σημαίνει ότι οι οικογένειες αυτές δεν υφίστανται. Σήμαινε, απλώς,  ότι αυτές οι οικογένειες περνούσαν κάτω από το επίσημο κρατικό «ραντάρ», εκμεταλλευόμενες – στο μέτρο του δυνατού – τις γενικές διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, κάτι αφετηριακά ελλιπές και προβληματικό»

«Το ελληνικό κράτος», συνέχισε η Αννέτα Καββαδία, «με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να προωθήσει τα κοινωνικά και οικογενειακά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με κύρια παραδείγματα την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε άτομα του ίδιου φύλου και τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Αυτά τα νομοθετήματα – μαζί με όσα παραμένουν πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα μας, όπως ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία –  είναι συμβατά με τις πάγιες θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της πλήρους νομικής αναγνώρισης των οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ, που θα τις καταστήσουν ορατές για το κράτος αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα στους τομείς της φορολογίας, της κληρονομιάς, του διαζυγίου και της διατροφής, όπως ισχύει για όλα τα ζευγάρια. Και καθώς αυτοί οι άνθρωποι και τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστοί από το ελληνικό κράτος, θα κερδίζουν τον σεβασμό, την περηφάνια και το καθεστώς ισότητας και από την κοινωνία».

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού, η κ.Καββαδία ήταν κατηγορηματική ως προς την ανάγκη προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που αιτούνται άσυλο ή έχουν, ήδη, την προσφυγική ιδιότητα επισημαίνοντας ότι ο στοιχειώδης σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος. «Δεν νοείται», κατέληξε, « καμία ολιγωρία. Η νομοθεσία και οι κυβερνήσεις πρέπει να ανοίγουν δρόμους και να εκπαιδεύουν τις κοινωνίες στην κατεύθυνση του σεβασμού, της αποδοχής και της προόδου. Ο,τιδήποτε άλλο είναι καταστροφικό. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της νομικής αναγνώρισης και προστασίας των οικογενειακών δικαιωμάτων για όλες τις οικογένειες, καθώς το δικαίωμα στη συντροφικότητα, το να ανήκει κανείς σε ένα ζευγάρι, δεν μπορεί ούτε να καταπατείται ούτε να υπόκειται σε περιορισμούς και απαγορεύσεις»

Πηγή: Left