Την ανάγκη άμεσης αντίδρασης και καταγγελίας φαινομένων σεξιστικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στο χώρο των Κοινοβουλίων, επεσήμανε η βουλεύτρια Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) – Αννέτα Καββαδία κατά τη συζήτηση της σχετικής Έκθεσης, στο Στρασβούργο όπου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος της PACE.
Μιλώντας εξ ονόματος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL), η κ.Καββαδία χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι «η Συνέλευση, η δημοκρατική φωνή των λαών του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι αναγκασμένη, το έτος 2019, να μιλά για παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών μέσω σεξιστικών συμπεριφορών που συχνά υπερβαίνουν τα όρια ακόμα και της σεξουαλικής παρενόχλησης σε πολλά ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Η πολιτική», είπε, «είναι, εξ ορισμού, ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός χώρος που δυστυχώς παραδοσιακά ανδροκρατείται. Καθώς, όμως, αυτό το στερεότυπο αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από γυναίκες πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη, φαινόμενα όπως ο σεξισμός και η σεξουαλική παρενόχληση – φαινόμενα που έχουν να κάνουν κυρίως με σχέσεις εξουσίας και κυριαρχίας- κάνουν την εμφάνισή τους. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο σεξισμός και η σεξουαλική παρενόχληση πολύ συχνά δεν καταγγέλλονται ή υποτιμούνται ως δήθεν «φιλική στάση» ή «απλό χιούμορ».
Και απευθυνόμενη στα μέλη της Συνέλευσης, αναρωτήθηκε : «Φοβόμαστε, ως γυναίκες να αναφέρουμε και να καταγγείλουμε τέτοιες συμπεριφορές στα Κοινοβούλιά μας; Προερχόμενη από μια χώρα στην οποία η πολιτική θεωρείτο στο παρελθόν ως καθαρά «ανδρική υπόθεση», αλλά και από μια πολιτική ομάδα, την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που έχει δώσει μάχες για τον φεμινισμό, τη χειραφέτηση και την ισότητα, δηλώνουμε, δυνατά και ξεκάθαρα, ότι, όχι, δεν φοβόμαστε. Δεν φοβόμαστε να αντισταθούμε στο σεξισμό στα Κοινοβούλιά μας και δεν φοβόμαστε να καταγγείλουμε ότι ακόμη και η PACE δεν έμεινε άθικτη από φαινόμενα σεξισμού. Ότι γυναίκες-μέλη της Συνέλευσης, ιδιαιτέρως βουλεύτριες που επέλεξαν να παρουσιάσουν και να υπερασπιστούν Εκθέσεις για την ισότητα των φύλων, τα οικογενειακά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και άλλα παρόμοια “ευαίσθητα” θέματα έχουν πολλές φορές βρεθεί στο στόχαστρο σεξιστικών σχολίων και στάσεων. Γι’ αυτό πρωτοβουλίες όπως η καμπάνια “Not in my Parliament” (Όχι στο Κοινοβούλιό μου) της Προέδρου της Συνέλευσης Λιλιάν Πασκιέ, είναι σημαντικότερες από ποτέ: έτσι ώστε να μην μένουν τέτοιες συμπεριφορές αναπάντητες»
«Οι γυναίκες που επιλέγουν να εισέλθουν στην πολιτική και έχουν τη φιλοδοξία να κάνουν πραγματικά τη διαφορά μέσω της δουλειάς τους», τόνισε η Αννέτα Καββαδία «συχνά βρίσκουν ότι πρέπει να είναι όχι μόνο εργατικές, παραγωγικές και ταλαντούχες, αλλά και “σκληρές”, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των ανδρών. Αυτή η “ανθεκτικότητα” ως “αρσενική ιδιότητα” και δυστυχώς όχι η αξία, οι ιδέες και το πνεύμα της σκληρής δουλειάς και της προόδου, είναι που πολύ συχνά θεωρούνται απαραίτητα προσόντα μιας γυναίκας πολιτικού. Και το ερώτημά μου προς όλες και όλους: είναι αυτό κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανες σήμερα στην Ευρώπη; Δεν είναι μια αποτυχία; Δεν είναι μια εξόχως προβληματική και ενοχλητική συνθήκη; Τα Κοινοβούλια είναι οι καθρέφτες των κοινωνιών που τα εκλέγουν. Στην Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση, αυτές οι κοινωνίες πρέπει να αντισταθούν όχι μόνο στον νεοφιλελευθερισμό αλλά και στον αναζωπυρωμένο φασισμό και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε ανοιχτά. Και όλοι γνωρίζουμε την αντίληψη που έχει ο φασισμός για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Ως εκ τούτου, ο φεμινισμός – σε άρρηκτη σύνδεση με την ταξική πάλη και τον αγώνα για την ισότητα και τα κοινωνικά δικαιώματα – είναι πιο σημαντικός από ποτέ», κατέληξε η Αννέτα Καββαδία.
Πηγή: Left