Macro

Αννέτα Καββαδία: Και φταις και ψεύδεσαι

Χρειάστηκε να περάσουν εξήντα ημέρες κινητοποιήσεων και κοινής δράσης όλων των καλλιτεχνικών σωματείων –με πορείες, διαδηλώσεις, καταλήψεις– προκειμένου να γίνουν δεκτοί οι εκπρόσωποί τους από τον πρωθυπουργό. Εξήντα μέρες κατά τις οποίες λοιδορήθηκαν, ο αγώνας τους κατασυκοφαντήθηκε και σε μια επίδειξη κυβερνητικής ισχύος –με τη βοήθεια γνωστών, πρόθυμων γραφίδων και μικροφώνων– επιχειρήθηκε να διασπαστεί το αρραγές μέτωπό τους. Μετά λοιπόν από δύο μήνες αναβρασμού –και αφού η …απίθανη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα (καλλιτέχνες, μουσεία, βιβλίο)– εμφανίζεται ο …από μηχανής θεός και παίρνει πρωτοβουλία αποσυμπίεσης της κατάστασης.
 
 
«Με εντολή πρωθυπουργού»
 
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρείται να εμφανιστεί ως, περίπου, θαυματοποιός. Πόσες φορές δεν ακούσαμε πως μια εντολή του λύνει όλα τα προβλήματα; Πόσες φορές δεν διαβάσαμε για τον «Μωυσή», τον «Ηρακλή», τον «Τσόρτσιλ», τον «σιμουλτανέ» (σκακιστικός όρος για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση αντιπάλων), τον «υπέρκομψο», τον «γυμνασμένο», το «αδίσταχτο τσιτάχ», τον «συνεπή», τον «Κένεντι των Ελλήνων», τον «μονομάχο»; Χαρακτηρισμοί που θα προκαλούσαν απλώς γέλιο, αν δεν εντάσσονταν σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που όχι μόνο επιχειρεί να τοποθετήσει τον έλληνα πρωθυπουργό εκτός του κάδρου οποιασδήποτε ευθύνης, αλλά τον θέλει να παρεμβαίνει και να δίνει λύσεις εκεί που όλοι οι υπόλοιποι αποτυγχάνουν. Σκιαγραφώντας έτσι ένα προφίλ αποτελεσματικού, συνεπή και αξιόπιστου κυβερνήτη (κατά τον προσφιλή του όρο), που κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας στα χέρια του. Όλα τα καλά συμβαίνουν με εντολή του πρωθυπουργού, ενώ εννοείται πως για όλα τα κακώς κείμενα και τα άσχημα δεν ευθύνεται κανείς. Το έχει κάνει κατά κόρον στο παρελθόν (πανδημία, πυρκαγιές, υποκλοπές), το επαναλαμβάνει για μια φορά ακόμα.
 
Μόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να μην είναι πλέον στο απυρόβλητο. Ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδας. Οι ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης, η ολοένα και με εντονότερο τρόπο έκφραση της δυσφορίας των πολιτών για τη δύσκολη καθημερινότητα, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, την παραβίαση ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, την επίθεση στο κράτος δικαίου, δεν μπορούν να κρυφτούν. Αλλά και εκτός συνόρων, το αυστηρό μήνυμα της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ελευθερία του Τύπου, είναι βέβαιο πως θορύβησε τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. «Συζητήσαμε τις ελληνικές συστάσεις για την 3η έκθεση του κράτους Δικαίου, καθώς και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα fake news και τις παρακολουθήσεις», ανέφερε σε ανάρτησή της μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Και πρόσθεσε: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δημοσιογράφοι πρέπει να προστατεύονται από τη χρήση κακόβουλων λογισμικών και η ελευθερία του Τύπου να διαφυλάσσεται». Ανάρτηση την οποία ακολούθησε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, με το ίδιο θέμα: «η διάβρωση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου». Από την οποία εκπέμφθηκε το μήνυμα πως το δημοκρατικό κράτος απειλείται σοβαρά στη χώρα μας, χρεώνοντας βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
 
Ευθύνες με ονοματεπώνυμο
 
 
Ο ρόλος, λοιπόν, του ανεύθυνου πρωθυπουργού, που με τόση άνεση και ευκολία υποδυόταν, δεν αποδίδει πια. Ο μέχρι σήμερα απολύτως προστατευμένος από κάθε κακοτοπιά ή στραβοπάτημα, έχει πια εκτεθεί ανεπανόρθωτα και το αφήγημα «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» δεν πείθει κανέναν. Και μπορεί οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι του, καθοδόν προς τις εκλογές, να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ξεχαστούν αποδεδειγμένες ευθύνες και χειροπιαστές αποδείξεις εμπλοκής του στα μείζονα που μας αφορούν, τα γεγονότα ωστόσο είναι ξεροκέφαλα.
 
Γιατί γεγονός είναι η ασκούμενη οικονομική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες και εντείνει τη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Γεγονός το πλιάτσικο του δημόσιου χρήματος. Γεγονός η εξυπηρέτηση ημετέρων. Γεγονός η επίθεση στον πολιτισμό, στην υγεία, στην παιδεία. Γεγονός η εντατικοποίηση του αυταρχισμού. Γεγονός η επίθεση στους θεσμούς και η απόπειρα κατάλυσης του κράτους δικαίου. Γεγονός η τοξική αντιπαράθεση, η σωρεία ψεμάτων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κι αυτή η ζοφερή πραγματικότητα, ούτε νομοτελειακή ούτε ουδέτερη είναι. Φέρει υπογραφή: ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
 
Παλλαϊκή αντίδραση
 
 
Ένα περιβάλλον, λοιπόν, όπου αναξιοπρεπείς επικεφαλής και υφιστάμενοι της κυβέρνησης –με ιδιοκτησιακή λογική για τη χώρα– αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σφυρίζουν αδιάφορα πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα προκειμένου να κερδίσουν χρόνο με στόχο τη συγκάλυψη, κατασκευάζουν εσωτερικούς εχθρούς και επενδύουν στον φόβο προκειμένου να κατευνάσουν την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, είναι ένα περιβάλλον όπου απαιτείται η εγρήγορση και η μέγιστη κινητοποίηση όλων των αριστερών, δημοκρατικών, προοδευτικών πολιτών.
 
Η συμμετοχή στις πολιτικές και κατ’ επέκταση στις εκλογικές διαδικασίες, οφείλει να αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα για όλες εκείνες τις δυνάμεις που θεωρούν ότι η ανατροπή αυτής της επικίνδυνης και ανάλγητης κυβέρνησης, είναι ζωτικής σημασίας ακόμα και για την επιβίωση των πολλών. Το να φύγουν μια ώρα αρχύτερα –που όλο και πιο πολύ ακούγεται στις καθημερινές συζητήσεις, με κόσμο που συνειδητοποιεί τη θέση που του επιφυλάσσει αυτή η κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς– δεν είναι απλώς ένα σχήμα λόγου, αλλά επείγουσα ανάγκη. Που για να πάρει, ωστόσο, σάρκα και οστά δεν αρκούν οι καταγγελίες και τα ευχολόγια για γρήγορη ανατροπή. Απαιτούνται εκείνες οι συμπεριφορές και εκείνο το συνεκτικό και πειστικό σχέδιο, το ικανό να εμπνεύσει, να δώσει προοπτική και να κινητοποιήσει κρίσιμες μάζες ψηφοφόρων που θα απορρίψουν τη λογική «όλοι ίδιοι είναι». Απορρίπτοντας έτσι και την ενίσχυση επικίνδυνων, δήθεν αντισυστημικών σχηματισμών, ακροδεξιών και φασιστικών καταβολών, οι οποίοι πρέπει πάση θυσία να περιθωριοποιηθούν.

Αννέτα Καββαδία