Τη δημιουργία πάρκου αναψυχής στον Ελαιώνα συζήτησε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Η σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου έγινε εκτάκτως, με αποκλειστικό θέμα τη διαμόρφωση δύο οικοπέδων χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστο πράσινο στην περιοχή του Ελαιώνα.
Να σημειώσουμε αρχικώς ότι η έκτακτη σύγκληση συνέπεσε με την απεργία. Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» ζήτησε ευλόγως αναβολή της συζήτησης, διότι, πέρα από την αντιδεοντολογική επιλογή της ημερομηνίας, απουσίαζαν δημοτικές κινήσεις της αντιπολίτευσης λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η απάντηση της δημοτικής αρχής στο αίτημα αναβολής ήταν ότι και την… επόμενη φορά μπορεί πάλι κάτι άλλο να συμβεί.
Παρότι ήταν γνωστό ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο είχε πάρει παράταση, επέμειναν. Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα του αντιδημοκρατικού τρόπου τον οποίο ακολουθεί η δημοτική αρχή στη διαβούλευση και τη λήψη των αποφάσεων.
Η παρουσίαση του σχεδίου για τον Ελαιώνα ήταν δέσμευση εκ μέρους της δημοτικής αρχής, προκειμένου να ανταποκριθεί στο επιτακτικό αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να μη χωροθετηθεί τίποτα επιμέρους και αποσπασματικά στην περιοχή, πριν να συγκροτηθεί ένα συνολικό σχέδιο, ώστε παρατάξεις αλλά και κάτοικοι να έχουν την εικόνα του συνόλου των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στην περιοχή. Αίτημα των κατοίκων, που δικαίως αντιδρούν, είναι να μην υπάρξουν ευκαιριακά σχεδιασμένες χρήσεις και είναι σαφές ποια πρόκειται να είναι η φυσιογνωμία της περιοχής. Δυστυχώς το ερώτημα που πλανάται είναι αν πράγματι υπάρχουν κάποιες συγκροτημένες σκέψεις και ολοκληρωμένο πλάνο σχεδιασμού.
Προχειρότητα
Αντί, όμως, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υλοποίησης του Προεδρικού Διατάγματος του 1995, που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, ήρθε εσπευσμένα μια επιμέρους πρόταση, χωρίς να συνοδεύεται από το σχετικό προϋπολογισμό και χωρίς να έχει προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
Σύμφωνα με την «Ανοιχτή Πόλη», πολλά είναι τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα απαντήσεις: ποιος φορέας και με τι πόρους θα έχει την ευθύνη της συντήρησης του πάρκου, ποιος θα έχει τη διαχείριση των αναψυκτηρίων, τι πρόβλεψη υπάρχει για την ενεργειακή αυτονομία της λειτουργίας του ή για τη διαχείριση των ομβρίων στην περιοχή, αν έχουν προβλεφθεί χώροι για λειτουργίες όπως περιβαλλοντική ή κυκλοφοριακή αγωγή.
Ακόμα κι αν εκληφθεί η πρόταση ως πρώτη φάση της υλοποίησης του ΠΓ του 1995, απαιτείται σχολαστικός σχεδιασμός για τη συνέχεια.
Το αποτεφρωτήριο
Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, η «Ανοιχτή Πόλη» ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία για το αποτεφρωτήριο, ώστε να παρουσιαστεί το σχέδιο για την ανάπλαση του Ελαιώνα και να ψηφιστεί συνολικά. Η πρόταση της αντιπολίτευσης δεν έγινε δεκτή. Η δημοτική αρχή μάλιστα διαβεβαίωσε ότι έχει έτοιμη συνολική πρόταση.
Δικαίως, λοιπόν, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για «σαλαμοποίηση» της ανάπλασης του Ελαιώνα και τμηματική χωροθέτηση μεμονωμένων έργων, που διασπά την ενότητα του τελευταίου ελεύθερου χώρου στην Αθήνα. Όλα αυτά αποδυναμώνουν επομένως το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 στην ουσία του.
Η «Ανοιχτή Πόλη» δηλώνει ότι «έχει στην ιστορία της ισχυρούς αγώνες κατά της καταστροφής του τελευταίου αυτού ελεύθερου χώρου, κατά της εμπορευματικής του εκμετάλλευσης και της τσιμεντοποίησής του».
«Θεωρούμε ότι ο χώρος πρασίνου που προτάθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή είναι η πρώτη φάση εφαρμογής του Π.Δ. του 1995, γίνεται δηλαδή το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου στο σύνολό του. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε να γίνει πράσινο εκεί που προβλέπεται πράσινο. Όπως επίσης δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε για τη δημιουργία και τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου, αφού η Ανοιχτή Πόλη έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ίδρυσή του. Δεσμευόμαστε, όμως, τόσο απέναντι στους κατοίκους, όσο και απέναντι στη δημοτική αρχή ότι θα διασφαλίσουμε στο ακέραιο τη δημόσια λειτουργία του αποτεφρωτηρίου, αλλά και τη συνέχεια της διαμόρφωσης του χώρου του Ελαιώνα με τρόπο που να αποτελέσει πρότυπο για το μέλλον της περιοχής», τονίζεται.
Η Μαρία Λυκούρα είναι μέλος της Ανοιχτής Πόλης
Πηγή: Η Εποχή