Η βιομηχανία της φαρμακευτικής κάνναβης αποτελεί έναν ολοένα και πιο αναπτυσσόμενο κλάδο στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παραμένει ουραγός. Αυτήν την οπισθοδρόμηση έρχεται να ανατρέψει σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες, ανοίγοντας την πρόσβαση στη θεραπεία σε χιλιάδες ασθενείς, ενώ παράλληλα προσθέτει έναν καινοτόμο “μοχλό” ενίσχυσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με μεγάλες προοπτικές. Για τους ασθενείς αναμένεται να ισχύσει ό,τι ισχύει και σήμερα για τα φάρμακα και η διάθεσή τους θα υπάγεται στο κρατικό μονοπώλιο.
Επιτέλους, πρόοδος
Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται επιτέλους το πρώτο βήμα που θέτει τις βάσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε έναν εντελώς καινούργιο τομέα της ελληνικής οικονομίας, “σπάζοντας” τους ηθικολογικούς φραγμούς που είχαν στηθεί για χρόνια στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, το συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία για την πρώτη διετία λειτουργίας αυτής της νέας αγοράς θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να αποφέρει 8.000 θέσεις εργασίας μόνο τον πρώτο χρόνο, με τα ανάλογα έσοδα για τα δημόσια ταμεία με τη φορολόγηση να είναι ίδια με ό,τι ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις. Άλλωστε, λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, καθώς σύμφωνα με τις διεθνείς τεχνικές εταιρείες η Ελλάδα διαθέτει το ιδανικό κλίμα για την παραγωγή ενός φυτού που έχει τεράστιες δυνατότητες, καθώς “μόνο από τη βιομηχανική κάνναβη μπορούν να παραχθούν 22.500 προϊόντα”, όπως υποστήριξε στα εγκαίνια του Athens Cannabis Expo ο Ευ. Ζαφείρης, γενικός γραμματέας βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας.
Τι προβλέπει για τις επιχειρήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, μετά τη διαβούλευση των εμπλεκόμενων υπουργείων αποφασίστηκε να προβλεφθεί σε πρώτη φάση καθετοποιημένη παραγωγή. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η καλλιέργεια, η επεξεργασία, η μεταποίηση και η συσκευασία των προϊόντων θα γίνεται από την κάθε εταιρεία. Έτσι, όπως διαμορφώνεται το πλαίσιο, θα δίνεται αυτή η δυνατότητα και σε συνεταιρισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνεταιρισμός θα μπορεί στήσει μονάδα παραγωγής. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενέχει κάποιες δυσκολίες, γι’ αυτό και σε δεύτερο χρόνο θα έρθει επιπρόσθετη νομοθέτηση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα και για “οριζόντια” παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται το έδαφος ούτως ώστε να προχωρούν οι καλλιεργητές σε συνεργασίες με τις εταιρείες που κάνουν μεταποίηση χωρίς οι ίδιοι να υποχρεώνονται να διατηρούν μονάδα.
Ανοιχτός νόμος
Αυτή τη στιγμή έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, όχι μόνο στο κομμάτι της παραγωγής, αλλά και σε εκείνο της έρευνας. Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργεί αποτρεπτικά στη διαπλοκή, καθώς “πρόκειται για ένα, ανοιχτό νόμο”, αφού, εφόσον πληρούνται κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις, τότε χορηγείται σχετική άδεια. Οι βασικές προϋποθέσεις είναι το λευκό ποινικό μητρώο για τον επενδυτή, συγκεκριμένα standrards ασφαλείας (κάμερες, περίφραξη).
Ελληνικός Οργανισμός Κάνναβης
Είναι θετικό ότι γίνεται εκκίνηση μιας καινοτόμου αγοράς και μιας βιομηχανίας με μεγάλη προοπτική για την ελληνική οικονομία, ωστόσο, επειδή η όλη υπόθεση αφορά ασθενείς, οι οποίοι σήμερα καταφεύγουν επί της ουσίας στην παρανομία για να αποκτήσουν πρόσβαση στη θεραπεία τους, το στοίχημα για την επόμενη φάση είναι να απαντηθούν σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της αυτοκαλλιέργειας από τους ίδιους τους ασθενείς.
Τέλος, στις στοχεύσεις τόσο των εμπλεκομένων από την κυβέρνηση όσο και των ασθενών είναι η προοπτική δημιουργίας Ελληνικού Οργανισμού Κάνναβης.
Σπύρος Ραπανάκης – Γιάννης Αγουρίδης
Πηγή: Η Αυγή