Συνεντεύξεις

Αλέξης Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγλιστρήσει από τις ευθύνες της»

– Το πόρισμα Καρώνη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με την κυβέρνηση να περνά στην αντεπίθεση στρέφοντας τα βέλη της προς το ΠΑΣΟΚ και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για παράνομο φορτίο και άγνωστο καύσιμο, από το οποίο προήλθε η φονική πυρκαγιά. Εσείς από την πλευρά σας θέσατε νέα ερωτήματα ενώ αφήσατε αιχμές για «πιέσεις». Θεωρείτε πως το πόρισμα έχει «μαγειρευτεί»;

Κατ’ αρχάς, εδώ υπάρχει μια παρανόηση. Για το έγκλημα στα Τέμπη η κυβέρνηση είναι απολογούμενη. Για την ανύπαρκτη ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, για την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, για την υποστελέχωση και την απαξίωση του κρατικού ΟΣΕ, για την πρωτοφανή και εγκληματική αγνόηση των προειδοποιήσεων του σωματείου των μηχανοδηγών ότι μπορεί να συμβεί σοβαρό ατύχημα, που τελικά συνέβη.
Είναι επίσης απολογούμενη για τις πρωτοφανείς και αντισυνταγματικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από την πρώτη στιγμή, με το «ανθρώπινο λάθος» του Πρωθυπουργού μέχρι και σήμερα με το πόρισμα Καρώνη. Επομένως, δεν κατανοώ την «αντεπίθεση» και σε ποιον απευθύνεται αυτή η «αντεπίθεση».
Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το περιεχόμενο του πορίσματος Καρώνη και αν αυτό απαντά τελικά με σαφήνεια στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ο ειδικός Εφέτης Ανακριτής, το μόνο που επιβεβαιώνουν αυτές οι συντονισμένες κυβερνητικές αντιδράσεις που ξεκινούν από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι προσπαθεί να ξεγλιστρήσει από τις ευθύνες της με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το μόνο που καταφέρνει, όμως, είναι να εντείνει την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και να πλήττει ακόμα περισσότερο το κράτος δικαίου στη χώρα. Θα πρέπει να γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι δεν θα καταφέρουν να ξεφύγουν κι εμείς θα φροντίσουμε γι’ αυτό.
Η τραγωδία των Τεμπών δεν ήταν μια φυσική καταστροφή. Ήταν ένα έγκλημα που απαιτεί διαλεύκανση και απόδοση δικαιοσύνης.

– Ακόμη και στην υπόθεση των Τεμπών βλέπουμε να μην μπορείτε να συνεργαστείτε τα προοδευτικά κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν δικά τους αιτήματα, ενώ έχει υπάρξει συμφωνία Κασσελάκη–Κωνσταντοπούλου για κατηγορητήριο που θα αφορά όλα τα πολιτικά πρόσωπα. Ποια θα είναι η στάση της Νέας Αριστεράς;

Η στάση μας ήταν από την αρχή σταθερή: να αποδοθούν ευθύνες μέχρι τέλους και σε όλους όσοι εμπλέκονται, χωρίς συμψηφισμούς και υπεκφυγές. Στα Τέμπη δεν έχουμε απλώς μια δυσλειτουργία του κράτους. Έχουμε μια κραυγαλέα περίπτωση εγκληματικής αδιαφορίας.
Και απέναντι στο κρατικό έγκλημα και στην επιχείρηση της συγκάλυψης η δημοκρατική αντιπολίτευση όφειλε να έχει κοινή στάση και να αφαιρέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων από τη Νέα Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό, από την προηγούμενη εβδομάδα επικοινώνησα με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας και ζήτησα να υπάρξει αλληλοενημέρωση και συνεννόηση. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτή τη λογική. Αν υπάρξει ειλικρινής διάθεση συνεννόησης και συντονισμού, η Νέα Αριστερά θα είναι εκεί. Για να δικαιωθούν οι νεκροί και οι οικογένειές τους.

– Καταθέσατε μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο ερώτηση στη Βουλή για την απόλυση Γενιδούνια από την Hellenic Train ζητώντας την ανάκλησή της. Είναι ένα πρώτο βήμα για να λιώσουν οι πάγοι μετά την απόρριψη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός σας της πρότασης για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες;

Η ερώτηση που κατέθεσα και συνυπογράψαμε με τον κ. Φάμελλο ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για έναν συνδικαλιστή που είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τους κινδύνους στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και μάρτυρας στη δικαστική υπόθεση των Τεμπών και βρέθηκε απολυμένος ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.
Είχα καλέσει και τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουτσούμπα να συμπράξουν σε αυτό. Δεν το έκαναν και το θεωρώ λάθος τους. Όχι γιατί δεν συνεργάστηκαν με τη Νέα Αριστερά, αλλά γιατί δεν άκουσαν το αίτημα των συνδικάτων να μεταφέρουμε όσο πιο δυναμικά γίνεται στη Βουλή τη μάχη ενάντια σε μια εκδικητική απόλυση που αποσκοπεί στην εμπέδωση του νόμου της σιωπής. Εμείς, υπερασπιζόμαστε έναν εργαζόμενο συνδικαλιστή και έναν βασικό μάρτυρα που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα στα Τέμπη.
Και προφανώς αν υπάρχει κοινό έδαφος για τέτοιες ενωτικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, φυσικά και θα τις αναζητήσουμε. Για να υπάρξει μαχητική και αποτελεσματική αντιπολίτευση στο καθεστώς Μητσοτάκη.

– Βλέπουμε και στις τελευταίες μετρήσεις η ΝΔ να καλύπτει το χαμένο έδαφος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ να πέφτουν με κερδισμένη μόνο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αν και η ίδια σημείωσε σημαντική πτώση στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση. Μπορεί να χάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν δεν υπάρξει συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων; Γιατί δεν βάζετε όλοι νερό στο κρασί σας;

Το βασικό πρόβλημα είναι η απουσία πειστικής εναλλακτικής πρότασης που φυσικά διαμορφώνει και τους όρους μιας ενωτικής απάντησης στη Νέα Δημοκρατία. Αν η αντιπολίτευση περιορίζεται στο “φύγε εσύ να έρθω εγώ”, δεν πρόκειται να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η Νέα Αριστερά έχει αποδείξει πως θέλει να συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου, αλλά με πολιτικούς και προγραμματικούς όρους. Όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες. Κατά συνέπεια, θα έλεγα ότι το ζητούμενο είναι διπλό. Πρώτον, διάλογος σε όλα τα επίπεδα πάνω στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας και κοινή δράση εντός και εκτός Βουλής. Δεύτερον, να συμβάλλουμε ώστε το «κρασί» αυτής της ζύμωσης να μην είναι ξεθυμασμένο, αλλά γευστικό: να δίνει δηλαδή απάντηση στο πώς προχωράμε στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, στην προστασία του κόσμου της εργασίας, στην ενδυνάμωση των θεσμών σε μια χώρα που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από την πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς.

– Μπορεί να προέρχεστε οι περισσότεροι στη Νέα Αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπάρχει έντονη αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Κουμουνδούρου. Ωστόσο ο λόγος αποχώρησης που ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί παρελθόν. Γιατί εξακολουθούν στελέχη σας να είναι τόσο απέναντι στο κόμμα που υπηρέτησαν επί χρόνια; Μήπως έχετε πέσει και εσείς ως κόμμα θύμα προσωπικών εμμονών και στρατηγικών;

Δεν είναι θέμα εμμονών. Είναι ζήτημα πολιτικής. Από τον ΣΥΡΙΖΑ φύγαμε λόγω της εγκατάλειψης ενός συλλογικού, δημοκρατικού και αριστερού προσανατολισμού που οδήγησε και στο φιάσκο Κασσελάκη. Τα προβλήματα δεν έχουν εξαλειφτεί: προσωπικές στρατηγικές, προγραμματική ασάφεια και ιδεολογική αμηχανία.
Θα σας πω ένα παράδειγμα που μου έκανε εντύπωση. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα κίνημα πολιτών που διεκδικεί να γίνει δημοψήφισμα για τη μετατροπή του χώρου της ΔΕΘ σε μητροπολιτικό πάρκο. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στο κίνημα αυτό. Και αυτό είναι παράδοξο για ένα κόμμα της Αριστεράς.
Όπως και η αμήχανη στάση του στο θέμα της πολεμικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- για να μην νομίζετε ότι πιάνομαι από κάτι τοπικό. Κατά συνέπεια, προφανώς μας ενδιαφέρει ο διάλογος και η συνεργασία στο χώρο της Αριστεράς, αλλά έχουμε και απαιτήσεις από τα κόμματα που αναφέρονται σε αυτήν.

– Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κυκλοφόρησαν φήμες για παραίτησή σας, μάλιστα κάποιοι τότε έλεγαν ότι θα γίνει άμεσα, κάτι που διαψεύστηκε εκ των πραγμάτων και άλλοι ότι θα αποχωρήσετε από την ηγεσία λίγο πριν το Συνέδριο. Υπήρχαν ή υπάρχουν σκέψεις παραίτησής σας; Υπάρχει κίνδυνος διάσπασης;

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη. Συνομίλησα με εκατοντάδες πολίτες. Κανείς δεν με ρώτησε κάτι τέτοιο. Όλοι σχεδόν μου είπαν το ίδιο πράγμα σε παραλλαγές: «κάντε κάτι για να υπάρξει απάντηση στη Νέα Δημοκρατία». Και αυτή είναι η δική μου δέσμευση και η δέσμευση της Νέας Αριστεράς. Είμαστε ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός και καταλαβαίνω ότι αυτό ξενίζει όσους νομίζουν ότι η συζήτηση -ή και η διαφωνία- είναι καταστροφή. Ο μόνος κίνδυνος που μας απειλεί -όχι τη Νέα Αριστερά, αλλά γενικά την Αριστερά- είναι η ακινησία. Και αυτή είναι η ευθύνη μας: να δημιουργήσουμε την κινητικότητα και τη δυναμική που απαιτεί η κοινωνία. Την απάντηση στη Δεξιά.

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και στον δημοσιογράφο Γιάννη Τσακίρη