Micro

«Η Χρυσή Αυγή είναι ο Αρχηγός της»

Καρφίτσα δεν έπεφτε χθες (σ.σ. 04/10) στα καθίσματα των δημοσιογράφων, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, την ώρα που κατέθετε ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Δημήτρης Ψαρράς, μάρτυρας κατηγορητηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Γεμάτα ήταν και τα καθίσματα του κοινού, καθώς η κατάθεση του ερευνητή δημοσιογράφου και συγγραφέα αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πράγματι όσα εξέθεσε με μεθοδικότητα ο μάρτυρας, στοιχειοθετημένα με βάση τα γραπτά της ίδιας της οργάνωσης, τον δημόσιο λόγο των στελεχών της και τις βίαιες ενέργειες, εκτελεσμένες κατ’ εντολή του Αρχηγού, επιβεβαιώνουν ότι στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής κόμμα και εγκληματική οργάνωση ταυτίζονται, με το πρώτο να λειτουργεί σαν «μανδύας» της δεύτερης.

«H X.A. ιδρύθηκε στο τέλος του 1980, αρχικά ως κλειστή λέσχη «εθνικοσοσιαλιστικής επιμόρφωσης». Δεν είχε δημόσια δράση στα πεζοδρόμια, όμως απέκτησε μετά το 1987, διεκδικώντας την κυριαρχία στους δρόμους των ελληνικών πόλεων και της Αθήνας» ξεκίνησε την κατάθεσή του ο μάρτυρας, που ερευνά τη δράση της Χρυσής Αυγής από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως δημοσιογράφος της ερευνητικής ομάδας «Ιός» της «Ελευθεροτυπίας» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από το πρώτο φύλλο της ώς σήμερα.

Εθνικοσοσιαλιστική από τα γεννοφάσκια της ήταν η Χρυσή Αυγή. Οπως κατέθεσε ο Δημήτρης Ψαρράς, το περιοδικό «Χρυσή Αυγή» από το πρώτο του φύλλο τον Δεκέμβριο του 1980 ξεκίνησε «με αυστηρά ναζιστικό περιεχόμενο, με αναφορές στον Χίτλερ, τον Γκέμπελς, τον Ρούντολφ Ες, σβάστικες και εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα». Στο ίδιο μοτίβο συνέχισε ώς το 1983, όταν ανέστειλε την κυκλοφορία του επειδή ο Μιχαλολιάκος ανησυχούσε ότι θα διωχθεί για εγκληματικές ενέργειες.

Ο «ισόβιος αρχηγός» αναλαμβάνει προσωρινά τη διεύθυνση της νεολαίας της ΕΠΕΝ, του φυλακισμένου δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ο «συνιδρυτής» της Χρυσής Αυγής, Γ. Περδικάρης, περιγράφει αυτή την κίνηση του Αρχηγού στο βιβλίο του «Χρυσή Αυγή – πολιτικός Οδοδείκτης», που εξέδωσε με το ψευδώνυμο Ιων Φιλίππου, γράφοντας ότι τότε ο Μιχαλολιάκος κατέφυγε στη Λατινική Αμερική.

Ομως η φυγή του δεν κράτησε πολύ: «Δεν υπάρχει σε καμία φάση Χρυσή Αυγή χωρίς Μιχαλολιάκο. Είναι οργάνωση δομημένη στο πρότυπα του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας, ΝSDAP και διέπεται από την Αρχή του Αρχηγού. Δεν μπορεί να υπάρξει Χρυσή Αυγή χωρίς τον Αρχηγό».

Το περιοδικό «Χρυσή Αυγή» επανεμφανίζεται το 1986, πάλι ανοιχτά ναζιστικό, αλλά με μια νέα διάσταση: «Αυτή τη φορά η Χρυσή Αυγή θέλει να διεκδικήσει μέσω τρομοκρατίας στους δρόμους να δείξει τη δύναμη του εθνικοσοσιαλισμού στην πράξη. Το πρότυπο που μιμείται σε μικρογραφία είναι οι ομάδες κρούσης, τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ πριν ανέλθει στην εξουσία».

Δεν άλλαξαν

«Οταν έγιναν οι συλλήψεις το 2013, ο Μιχαλολιάκος είπε στον ανακριτή ότι δεν έχουμε σχέση με τον ναζισμό. Είμαστε Ελληνες εθνικιστές. Ομως βγαίνοντας από το γραφείο του ανακριτή, μπροστά σε 10 συγκεντρωμένους, είπε “ζήτω η νίκη”. Είναι το γερμανικό Sieg Heil. Είναι σαν το “και όμως κινείται” του Γαλιλαίου. Στους μυημένους λέω ότι δεν έχουμε αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Στην ερώτηση-κλειδί «τι είναι η Αρχή του Αρχηγού» ο μάρτυρας απάντησε: «Είναι μετάφραση του γερμανικού Führerprinzip. Είναι η αρχή του χιτλερικού NSDAP. Εχω καταθέσει στον ανακριτή κ. Βουρλιώτη το καταστατικό τους, στο οποίο μιλάνε γι’ αυτή την αρχή. Χρονολογείται το 1987-88».

«Πώς έχετε το καταστατικό στα χέρια σας;» ρώτησε τον μάρτυρα η πρόεδρος: «Μου το έστειλε επισήμως η Χρυσή Αυγή» απάντησε εκείνος αφοπλιστικά. Οπως εξήγησε, η Χρυσή Αυγή απέστειλε το καταστατικό στο περιοδικό «Σχολιαστής», μαζί με άλλα έντυπά της έπειτα από δημοσίευμα-σχόλιο συντάκτη για τα ρατσιστικά συνθήματα στους δρόμους, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει δημοσιότητα.

Μάλιστα τα έστειλε με τη σφραγίδα της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά και τη σφραγίδα «τιμής ένεκεν». Επιπλέον ο «Ιός» έχει δημοσιεύσει μεγάλα αποσπάσματα του αυθεντικού αυτού καταστατικού στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το 1990 και το 1998 χωρίς καμία αντίδραση τότε από την οργάνωση.

Την ίδια ώρα ο Δ. Ψαρράς απέδειξε ότι το δεύτερο καταστατικό που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή στον Αρειο Πάγο είναι μια «προσχηματική κίνηση», με μοναδικό σκοπό να αποκρυβεί το αυθεντικό καταστατικό που είναι εξαιρετικά ενοχοποιητικό για την οργάνωση.

Αυτό το «καταστατικό-μαϊμού» κατατέθηκε μετά τις εκλογές του 2012, ενώ αναφέρεται και στο Μνημόνιο, φανερώνοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η οργάνωση λειτουργούσε με κάποιο άλλο καταστατικό, δηλαδή το αυθεντικό που κατέθεσε ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.».

Οι επιθέσεις

Ο Δ. Ψαρράς μίλησε ακόμα για την κλιμάκωση των εγκληματικών επιθέσεων της Χ.Α. το 2013 (αιματηρή επίθεση στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ στο Πέραμα, επεισόδια ενάντια σε δεξιούς και ακροδεξιούς στον Μελιγαλά, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα), εξηγώντας ότι η οργάνωση αντέγραφε τη στρατηγική της έντασης της ιταλικής φασιστικής Ακροδεξιάς της δεκαετίας του ’70 και παραπέμποντας στη συνέντευξη του Παναγιώταρου στο BBC που ομολογεί ότι η Χ.Α. επιδίωκε «εμφύλιο πόλεμο».

Ο μάρτυρας ανέφερε αδιάψευστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή έχει κάθετη στρατιωτική δομή, ενώ αναφέρθηκε και στα σύμβολα που χρησιμοποιεί, όπως ο ρούνος ή λυκοπαγίδα, το σύμβολο της ταξιαρχίας που πραγματοποίησε τη σφαγή του Διστόμου.

Ο Δ. Ψαρράς τόνισε, τέλος, ότι «δεν πρόκειται για κόμμα που εξελίχθηκε σε εγκληματική οργάνωση. Ξεκίνησε ως εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί τη μορφή του κόμματος ως κάλυψη», κατονομάζοντας τον Αρχηγό και τον στενό του ηγετικό πυρήνα (Παππάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος, Γερμενής) και επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές «ήταν όλοι της επιλογής του Αρχηγού, διορισμένοι, όχι απλώς εκλεγμένοι».

Πριν από τον Δημήτρη Ψαρρά κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας, Γ. Χριστόπουλος, για τις επιθέσεις τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής σε πάγκους μεταναστών μικροπωλητών στο πανηγύρι της Παναγίας τον Σεπτέμβριο του 2012. Η κατάθεση του Δ. Ψαρρά συνεχίζεται την Τετάρτη στις γυναικείες αίθουσες των Φυλακών Κορυδαλλού.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών