Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με την Ανέτ Γκροότ, Βουλεύτρια της Ντι Λίνκε

Οι θέσεις του Σουλτς δεν απέχουν από αυτές του CDU

Ο Σουλτς θα συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας και των «μεταρρυθμίσεων», αναφέρει στην «Εποχή» η Ανέτ Γκροότ. Παράλληλα, η βουλεύτρια της Ντι Λίνκε υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν σήμερα οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός κόκκινο-κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού, αφού το SPD και οι Πράσινοι δεν φαίνεται να δέχονται βασικές θέσεις της γερμανικής Αριστεράς.

Η Γερμανία έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα;

Το τοπίο είναι πολύ ρευστό. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Το ποσοστό των Πρασίνων βλέπουμε ότι μειώνεται. Το SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), παρόλο που αρχικά κέρδισε έδαφος, τώρα στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι υποχωρεί, όπως και το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Το FDP (Φιλελεύθερο Κόμμα) ελπίζει να υπερβεί το εμπόδιο του 5% για να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ενώ εμείς βρισκόμαστε περίπου στο 9%.

Υπό το γαλλικό και βρετανικό φως

Το θέμα της Ευρώπης απασχολεί τον προεκλογικό διάλογο;

Μέχρι τώρα, όχι πραγματικά. Όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Μια νίκη της Λεπέν θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη πλευρά, ο δημόσιος διάλογος εστιάζει κυρίως στο Brexit και στον πιθανό αντίκτυπό του στη γερμανική οικονομία.

Πώς βλέπετε μέχρι σήμερα την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς; Θεωρείτε ότι διαφοροποιείται ουσιαστικά από το CDU;

Δεν κατάλαβα ποτέ τον αρχικό ενθουσιασμό που υπήρξε για τη διαφημιστική εκστρατεία της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς. Αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει. Ίσως οι άνθρωποι να έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Σουλτς υποστήριξε την αντικοινωνική πολιτική του πρώην καγκελαρίου του SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος μείωσε δραστικά τις κοινωνικές υπηρεσίες για τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους και πολλούς άλλους ακόμη. Η «Ατζέντα 2010» εξακολουθεί να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε μεγάλα τμήματα της γερμανικής κοινωνίας, και για αυτό το SPD έχει χάσει πολλές εκλογές. Οι θέσεις του Σουλτς δεν είναι ουσιαστικά πολύ διαφορετικές θέσεις από αυτές του CDU, μπορεί αόριστα να υποστηρίζει την «κοινωνική δικαιοσύνη», αλλά δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις.

Ισχνές οι πιθανότητες για αλλαγή

Θεωρείτε ότι με μια ενδεχόμενη νίκη του Μάρτιν Σουλτς θα μπορούσε να αλλάξει η οικονομική πολιτική της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Αμφιβάλλω. Εάν θέλει να προχωρήσει πραγματικά σε μια αλλαγή, θα χρειαστεί να φορολογήσει τους πλούσιους ουσιαστικά. Σίγουρα δεν θα εισαγάγει έναν φόρο 95% για τους υπερπλούσιους, όπως έκανε ο Ρούσβελτ στις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν οι ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία βρέθηκαν σε βαθιά κρίση. Έχω επίσης έντονες αμφιβολίες για το αν ο Σουλτς θα ευνοούσε μια σημαντική περικοπή του ελληνικού χρέους. Ως πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιθανότατα θα συνεχίσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικοποίησης και της «ανταγωνιστικότητας», το τσιτάτο για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις «μεταρρυθμίσεις».

Ποια είναι η γνώμη σας για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός κόκκινο-κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού; Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο;

Νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό κάτι τέτοιο. Εάν το SPD και οι Πράσινοι αποδεχτούν τις θεμελιώδεις αρχές της Ντι Λίνκε, όπως την έξοδο από το ΝΑΤΟ, την αντίθεσή μας στην αύξηση των εξαγωγών όπλων, την άρνησή μας στην περαιτέρω στρατιωτική συμμετοχή σε άλλες χώρες, και την πραγματική αναδιανομή του πλούτου, που σημαίνει την αύξηση των φόρων για τους πλούσιους και όχι μια μεταφορά του πλούτου από τα «κάτω προς τα πάνω», αλλά ακριβώς το αντίθετο, τότε θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλά δεν φαίνεται ότι τα άλλα δύο κόμματα θα δέχονταν τις θέσεις μας.

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Πηγή: Η Εποχή